Dit recept voor gevulde paprika met gehakt en rijst is er eentje uit de oude doos! Heerlijk comfortfood dat mij meeneemt naar vroegere tijden en heerlijk vullend als avondmaal. Daarnaast is dit ook nog eens een echt budget gerecht!
Winterse stoofschotels en one-pot gerechten
Afgelopen week daalden de temperaturen weer even naar standje vries en dan heb ik altijd enorme zin om op te warmen bij winterse stoofschotels, een one-pot gerechten. Lekker makkelijk alles in een pan en geen ingewikkeld gedoe. Deze stoofschotel met gevulde paprika met gehakt en rijst past hier dan ook perfect bij en warmt je heerlijk op na een koude dag. Het is een hartverwarmend gerecht en relatief goedkoop om te maken.
Gevulde paprika volgens familie recept
In het voormalige Joegoslavie heet dit gerecht ‘punjeni paprike‘ en het is een typisch plattelands gerecht. Ik at het dan ook regelmatig thuis en tijdens vakanties bij opa en oma aldaar. Ook al lijkt de ingrediënten lijst een beetje lang, het zijn allemaal vrij standaard ingrediënten uit menig voorraadkast. En het maakt van deze gevulde paprikas met gehakt en rijst dan ook een allemans vriend. Maar wist je dat er in meer landen met rijst gevulde groenten op tafel staan? In Griekenland eten ze bijvoorbeeld dolma’s met rijst in wijnblad. En in Egypte komt de gevulde paprika ook gerust voorbij.
Recept: Gevulde paprika met gehakt en rijst
Dit recept voor gevulde paprika met gehakt en rijst is er eentje uit de oude doos! Heerlijk comfortfood dat mij meeneemt naar vroegere tijden en heerlijk vullend als avondmaal.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 1 uur
- Total Time: 1 uur en 15 minuten
- Yield: 4–6 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Cuisine: Balkan keuken
Ingredients
- kilozak buitenbeentjes paprika’s
- 500 gram rundergehakt,
- 120 gram rijst,
- 1 kleine ui, gesnipperd,
- 1 teentje knoflook, uitgeperst,
- 1 eetlepel ajvar,
- 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie,
- peper & zout.
Extra:
- 50 gram boter,
- 50 gram bloem,
- 1.5 liter koud water,
- 2 vegetarische bouillonblokjes,
- 2 eetlepels paprikapoeder,
- 1 kleine (kruimige) aardappel.
Instructions
- Steek met een klein mesje een rondje uit rondom de steel van de paprika’s. Pluk met je vingers de zaadlijsten uit de paprika’s en gooi deze en de stelen weg. Spoel de paprika’s af onder de kraan en laat uitlekken.
- Meng in een grote kom het gehakt, met de ongewassen rijst de ui en de knoflook. Breng op smaak met de ajvar, peterselie en peper & zout. Vul vervolgens de uitgeholde paprika’s met het rauwe gehakt-rijstmengsel en druk goed aan. Pas op dat je de paprika’s niet kapot drukt.
- Smelt de boter in een ruime soeppan op medium vuur. Voeg de bloem toe en bak dit gedurende een paar minuten lichtbruin aan in de pan. (Dit heet ook wel een ‘roux’ maken. )Giet hier een liter van het koude water op en voeg de bouillonblokjes en paprikapoeder toe. Leg met behulp van een opscheplepel de paprikas in de bouillon. Rangschik ze over de bodem, naast elkaar en een tweede laag er bovenop. Schenk eventueel de rest van het koude water er ook bij, zorg er in ieder geval voor dat alles net onder water.
- Schil de aardappel en snijd in kleine blokjes. Giet deze over de paprika’s, in de bouillon zodat je straks een meer gebonden saus krijgt. Breng het geheel aan de kook en laat de gevulde paprika;s op medium vuur, gedurende 1 uur, zachtjes doorkoken.
- Schep de gevulde paprika’s uit over diepe borden, met een soepopscheplepel van de ‘saus. Geef er (Turks) brood bij om op te deppen.
Prijatno! (= Eet smakelijk!)
Notes
Variatie tip: bij stap 2 kneed je 1-2 theelepels tacokruiden door het gehaktmengsel voor een pittiger accent.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gevulde paprika’s wilt gaan maken!
Jacqueline
De rijst is nog ongekookt als je het in de paprika doet???
Betina Oostveen
jazeker! Je dompelt alles onder in de ‘saus’ en kookt het namelijk daarin gaar.
kees
IK bak het gehakt altijd eerst, zo zag ik het ook in he5t restaurant waar ik werkte, en was joegoslavisch.
eens proberen dan rauw.
Ik gebruik ipv bouillon vegeta dat is te krijgen in de poolse winkel,
vrg
Ginny
Hi Betty, de bloem is gaan samenklonteren in de saus, wat heb ik verkeerd gedaan? Ik heb na het toevoegen van het koude water, bouillonblokjes en paprikapoeder de saus geroerd en daarna de paprika’s en aardappels in de nog lauwe saus toegevoegd, maar nadat de saus is gaan koken is de bloem in klonten komen bovendrijven. Is dit normaal?
Verder ruikt het heerlijk hartig, ben benieuwd hoe de smaak is!
Groet, Ginny
Ginny
Het is uiteindelijk goed gekomen, na 1 uurtje sudderen geen klontjes meer te bekennen! We hebben gesmuld! Dank voor dit lekkere recept!
Betina Oostveen
Heel erg fijn om te horen! Enjoy!
Joop
Hoi Betsy,
Ik begrijp de 3 de stap niet , wat is de ROUX ? die je moet bakken.?
BVD voor een reactie
Betina Oostveen
Hi Joop,
een roux maken is een klein ‘beslag’ van gesmolten boter en bloem bakken. Hier wordt dan vloeistof aan toegevoegd en door de bloem wordt deze dan dikker. Zo kun je o.a. soepen en sauzen binden.