• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

13 september 2024 Door Betina Oostveen 5 Reacties

Jump to Recipe

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met tomaten, olijven, uien en meer. Heerlijk om koud te eten, op een stukje brood, costini of bruschetta Maar warm vind ik hem ook erg lekker voor bij de pasta. Het is een heerlijk vegetarisch groente gerecht waar je gerust een paar dagen van kan kunt smullen, want je bewaart het gewoon in de koelkast.

Siciliaanse Caponata recept

Die Italianen weten wel hoe je groenten in de spotlight moet zetten. Door aubergines te stoven met een beetje azijn en olijven, krijg je een sublieme smaak. Maaar combineer ze tevens met tomaten en andere groenten en je krijgt een heerlijk groente (bij)gerecht dat je vrijwel altijd standaard op tafel mag zetten. Dit Siciliaanse Caponata recept is er inmiddels in honderd verschillende uitvoeringen maar hieronder het recept dat ik graag maak als broodbeleg of voor bij de borrel met crostini en bruschettta .

recept caponata gestoofde aubergines © bettyskitchen.nl
recept caponata gestoofde aubergines © bettyskitchen.nl

Nog meer lekkere recepten met aubergines

Niet alleen de Caponata is op en top Italiaans, maar deze Pasta alle Norma is ook een echte klassieker uit Sicilie. Maar je kunt nog veel meer lekkere recepten met aubergines maken. Wat dacht je van deze gepofte aubergine om van te smullen? Of maak deze Turkse aubergines uit de oven klaar! Ook lekker: Sabich! een pita brood met hummus, aubergine en ei! Wist je dat je van aubergines ook een heerlijke romige dip genaamd ‘baba ganoush‘ kunt maken! Eet smakelijk al


Print

Recept: Caponata – gestoofde aubergines met olijven

recept caponata gestoofde aubergines © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een klassiek groente gerecht met gestoofde aubergines, tomaten en olijven. Je kunt het als brood beleg gebruiken of serveren met crostini. Maar het is ook een prima groente bijgerecht voor vlees, vis, pasta en meer. Je kunt het een beetje vergelijken met de Franse Ratatouille, maar dan op en top Italiaans!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Italiaanse Keuken

Ingredients

Scale
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teentjes knoflook
  • ½ rode paprika
  • 2 eetlepels rode wijn azijn (30 ml)
  • 2 rijpe (Roma) tomaten
  • ½ tl. gedroogde peterselie
  • ½ tl. gedroogde oregano
  • 6 (groene) olijven, zonder pit
  • 1 tl. kappertjes
  • olijfolie, voor het bakken
  • peper & zout
  • 1 el. suiker (optioneel)

Instructions

  1. Was de aubergine, verwijder de aanzet en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2×2 cm. Probeer om niet te grote blokjes te snijden, want die zuigen zich helemaal vol met olie. 
  2. Pel de rode ui en snijd in dunne halve ringen. Was de bleekselderij, snijd overlangs in 4 repen en daarna in blokjes. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Was de tomaten, snijd doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokken.
  3. Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en bak hierin de aubergine blokjes rondom aan aan gedurende 5 minuten. Voeg de ui, bleekselderij, knoflook en paprika toe en bak mee gedurende 2 – 3 minuten. Breng deze gestoofde groenten alvast een beetje op smaak met zout en peper.
  4. Blus af met de azijn en laat het geheel even stoven tot de azijn verdampt is. 
  5. Dan gaan de blokjes tomaat erbij, samen met de oregano, olijven en kappertjes. Zet het vuur lager en laat de caponata gedurende 20 – 25 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan. 
  6. Breng de caponata verder op smaak met zout en peper. Eventueel zelfs een lepeltje suiker als je hem te zuur vindt en serveer dit gerecht direct lauwwarm of afgekoeld

Buon Appetito!

Groetjes, Betty

Notes

LUNCH TIP:

Serveer deze Siciliaanse Caponata stoofschotel van aubergines met crostini of bruschetta en geef er mozzarella of burrata bij. Lepel eerst wat caponata op het broodje en beleg met een beetje kaas. 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept caponata gestoofde aubergines © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van deze Siciliaanse Caponata. Want deze gestoofde aubergines met olijven zijn gewoonweg verrukkelijk!

recept caponata gestoofde aubergines © bettyskitchen.nl

Category: Bijgerechten, Lunch recepten Tags: aubergines, azijn, basilicum, bruschetta, champignons, crostini, gehakt, Glutenvrij, Italiaanse Keuken, knoflook, Low Carb, olijven, oregano, Paprika, pasta, peterselie, stoofschotels, tomaten, uien, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)
Volgend bericht: Aziatische salade met tofu en zoete aardappel »

Lees Interacties

Reacties

  1. Renata

    29 mei 2015 om 9:35 am

    Ziet er heerlijk uit!!
    Ik ga het heel snel uitproberen.
    Bedankt voor het recept!

    Ps weet je wat ook zo lekker is met aubergines: melanzane alla parmigiana. Niet echt bikiniproof met al die kaas maar ook zo heerlijk!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      2 juni 2015 om 7:03 pm

      Ohw das een goed idee! Die heb ik al heel lang niet meer op!
      Groetjes Betty

      Beantwoorden
  2. An

    8 maart 2016 om 10:51 am

    Caponata heeft heerlijk gesmaakt.

    Komt zeker meer op tafel.

    groetjes An

    Beantwoorden
  3. elise

    29 april 2016 om 6:04 pm

    De Caponata is zeker een aanrader!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 april 2016 om 6:55 pm

      Hi Elise,
      dank je wel! En ja hier ook nog steeds grote favoriet!!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PASEN

recepten voor Pasen

Zoveel lekkers voor Pasen!

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

15x Oranje recepten voor Koningsdag

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

recept heldere minestroe met tortellini en spek blokjes © bettyskitchen.nl

Heldere minestrone met tortellini

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee