• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Bruine bonen schotel met gehakt en rijst

Bruine bonen schotel met gehakt en rijst

3 februari 2015 Door Betina Oostveen Reageer

Yugo’s zijn dol op paprika! Het is een veel gebruikte groente in onze keukens en zowel de poeder vorm als het heilige goedje ‘ Ajvar’ gaan werkelijk overal doorheen. Het brengt gewoon zoveel meer smaak in een gerecht, net zoals bij deze bruine bonen schotel met gehakt en rijst.

Yugo style vleesschotel met bruine bonen

Vroeger maakte mijn moeder dit recept regelmatig voor ons gezin en voor mij zitten er dan ook mooie herinneringen aan vast. Toen papa laatst vroeg of ik de schotel ook eens keertje voor hem wilde maken, besloot ik om dit recept ook maar meteen te delen met jullie. Deze bruinen bonen schotel met gehakt is rijst is eigenlijk een stoofschotel met lekker veel vlees en vezelrijke bonen. Echt heerlijk!

Bruine bonen schotel met gehakt en rijst

Bruine bonen stoofschotel

Het is een vrij eenvoudig recept om te maken, je laat letterlijk alle ingrediënten pruttelen op het vuur, en krijgt een soort gebonden soep of stoofschotel. En door smaakmakers als paprika, ajvar en de cervelaat heb je een gerecht met heel veel smaak en diepgang. Mij moeder serveerde deze bruine bonen schotel met gehakt en altijd met gekookte rijst, want de bonenbrei zou nog wel eens op je darmen kunnen gaan werken. En de rijst werkte dat juist weer tegen zeg maar.

Bonen als bindmiddel

Dit is echt zo’n gerecht dat beter wordt als je hem een dag van tevoren klaar maakt. (zoals eigenlijk met de meeste stoofschotels). En… hij is ook nog eens glutenvrij! Deze bruine bonen schotel met gehakt krijgt zijn ‘ binding’  door het zetmeel dat uit de bonen loskomt.


Print

Recept: Bruine bonen schotel met gehakt

bruine bonen schotel met gehakt en rijst betty's kitchen recept
Print Recipe

Een overheerlijke stoofschotel van mals rundergehakt en vlees met bruine bonen, paprika en tomaat. Serveer met rijst voor een overheerlijke en makkelijke doordeweekse maaltijd!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Joegoslavische Keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gram (runder)gehakt,
  • 150 gram (runder)cervelaat worst,
  • 2 uien,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 rode paprika,
  • 1 winterpeen,
  • 1 groot blik bruine bonen (800 gram,
  • 300 gram zilvervlies rijst,
  • 1 klein blikje tomatenpuree (7 ml),
  • 1 flinke eetlepel Ajvar,
  • Paar takjes verse peterselie, fijngehakt,
  • Peper,
  • Zout,
  • Olijfolie.

(* Tip: geen ajvar in huis? gebruik dan 1 eetlepel paprikapoeder in het recept)

Instructions

  1. Breng als eerste een pan met ruim water + snufje zout aan de kook, en kook hierin de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  2. Verwijder het velletje van de cervelaatworst. Snijd de worst overlangs door de helft en vervolgens in dunne plakjes (halve maan vorm). Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schrap de wortel, snijd overlangs door de helft en vervolgens in plakken (halve maan vorm). Giet het blik met bruine bonen af.
  3. Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een braad-, of hapjespan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de  cervelaatworst, ui knoflook, paprika en wortel toe en roerbak mee gedurende 2-3 minuten. Breng op smaak met zout, peper en een eetlepel fijngehakte peterselie.
  4. Schenk vervolgens 750 milliliter (lauwwarm) water in de pan, dek af met de deksel en breng aan de kook. Laat op middelhoog vuur gedurende 20 minuten doorkoken, maar blijf geregeld roeren om aanbakken te voorkomen. Voeg halverwege (dus na 10 minuten) enkel nog de bruine bonen, tomatenpuree en ajvar toe. Roer goed door en laat meekoken.
  5. Serveer de bruine bonen schotel met gehakt en rijst en garneer met nog een beetje extra fijngehakte peterselie.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Keywords: gehakt, bonen, peulvruchten, tomaten, paprika, balkan

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Bruine bonen schotel met gehakt en rijst

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!

recept voor bruine bonen schotel met gehakt

Category: Vlees Recepten Tags: Ajvar, bruine bonen, gehakt, Joegoslavische keuken, knoflook, Koken met aanbiedingen, Marissa's Choice, Paprika, peulvruchten, rijst, rundvlees, stoofschotel, tomatenpuree, uien, varkensvlees, vlees, winterpeen

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Eetdagboek van Betty – week 5
Volgend bericht: Filmpje: Philips Airfryer XL review »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 15x Oranje recepten voor Koningsdag
  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • indiase bloemkoolsoep met indiase kerrie kruiden Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl

Caribische viscurry

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase aardappel curry met doperwten aloo mutter © bettyskitchen.nl

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

indiase bloemkoolsoep met indiase kerrie kruiden

Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in