Deze Franse Citroentaart met meringue is een van de favorieten van mijn man. Hij wordt regelmatig als verzoeknummer aangevraagd voor zijn verjaardag en dat snap ik helemaal. Deze Tarte au Citron is namelijk ongeëvenaard als echte citroentaart en smelt gewoon weg op je tong. Niet voor niets al jarenlang een klassieker uit eigen keuken.
Wat is een Franse Citroentaart met meringue?
De Tarte au Citron is een klassieker uit de Franse keuken. De bodem bestaat uit een kwarkdeeg dat blind wordt gebakken. Dan volgt er een romige citroenvulling in het midden en de bovenkant wordt afgetopt met een laag meringue schuim van opgeklopte eiwitten. Zodra je de witte eiwitschuim pieken en knalgele vulling zit dan weet je dat dit de enige echte Franse citroentaart met meringue is.
Meringues zijn gedroogde ‘koekjes’ van opgeklopte eiwitten met suiker. Ze worden in de volksmond ook wel ‘schuimpjes‘ genoemd en worden dus ook gebruikt voor het maken van het bekende Eton Mess dessert als wel een Pavlova taart.
Nog meer lekkere bakrecepten met citroen
Smaakt deze Tarte au Citron jou naar meer? Uiteraard vind je naast deze Franse citroentaart met meringue schuim nog veel meer lekkere bakrecepten met citroen terug op de website:
- Britse Lemon Poppy Seed Cake
- Cupcakes met citroen maken.
- Basbousa doordrenkte griesmeelcake uit het Midden-Oosten
- Franse Citroen Tartelette’s van TheLemonKitchen
- Italiaanse Ricotta Taart met citroen en amandelen
- Italiaanse Limoncello Tiramisu taart
- Vegan Lemon Cake Balls als tussendoortje
Citroentaart met meringue (Tarte au Citron)
De klassieker uit de Franse keuken. Een homemade taart van kwarkdeeg, met een romige citroenvulling en opgeklopte eiwitten on top. Deze taart is een favoriet van velen!
- Prep Time: 30 minuten
- Cook Time: 1 uur
- Total Time: 90 minuten
- Yield: 8 personen 1x
- Category: Taart
- Cuisine: Franse keuken
Ingredients
Voor het kwarkdeeg:
- 225 gram magere kwark *
- 225 gram bloem
- 4 el. zonnebloemolie
- ½ tl. zout
Voor de citroenvulling:
- 1 citroen
- 2 eieren
- 3 eierdooiers
- 125 gram fijne suiker
- 50 gram zachte roomboter
Voor het schuim:
- 3 eiwitten
- 60 gram poedersuiker
- 1 tl. azijn
- snufje zout
Extra:
- Keukenmixer met deeghaken en garde
- springvorm 24 cm doorsnede
- (bakpapier)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius (175 hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier.
- Roer in een kom de kwark met bloem, olie en zout door elkaar. Kneed vervolgens met een hand snel tot een soepel deeg. Verdeel dit over de bodem van de springvorm en vorm een opstaande rand van 1 vingerkootje diepte.
- Voor de citroenvulling stop je de eieren + eierdooiers + suiker in de mixerkom. Met de garde mix je dit 5 minuten op middelmatig snelheid zodat de suiker kan oplossen.
- Ondertussen boen je de citroen schoon. Rasp dunnetjes de schil er af. Snijd daarna de vrucht doormidden en pers deze uit. Voeg sap en zeste toe aan de eieren terwijl je blijft kloppen.
- Tot slot voeg je, klontje voor klontje, de roomboter toe. Zet daarna de machine uit. Het mengsel zal er wat ‘vlokkerig’ uit zien maar dat is niet erg. Schep de vulling op het kwarkdeeg.
- Schuif de springvorm op een ovenrooster en plaats in het midden van de oven. Bak de citroentaart alvast een eerste 30 minuten voor.
- In de tussentijd maak je de mixerkom en garde schoon. Tip van Betty: als laatste kun je beiden afnemen met de binnenkant van je uitgeperste citroen om volledig vetvrij te maken. Laat aan de lucht drogen.
- Stop de eiwitten in de mixerkom en klop met de garde op middelmatige snelheid gedurende 5 minuten. Voeg dan lepeltje voor lepeltje het poedersuiker toe en eindig met de azijn. Laat de machine nog een extra 5 minuten kloppen voor een mooi, stevig en glanzend eiwit.
- Haal de Tarte au Citron uit de oven en verlaag de temperatuur naar 165 graden (150 hetelucht). Schep het eiwitschuim op de taarte en verdeel goed. Gebruik de bolle kant van een eetlepel (of zie notes voor decoratie tips) om zachtjes pieken te slaan en op te trekken in het schuim. Schuif daarna de citroentaart met meringue in het midden van de oven en bak nog een extra 30 – 35 minuten tot het eiwitschuim lichtbruin kleurt.
- Neem de citroen taart uit de oven en laat afkoelen. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur. Bewaar deze taart svp niet in de koeling, want dan vormen er suikerdruppels op de meringue.
Bon appétit!
Notes
*Gebruik je VOLLE kwark? Laat dan 3 eetlepels olie achterwege.
DECORATIE TIP: Heb je een spuitzak met kartelmondje in huis? Je kunt het eiwitschuim namelijk ook in de zak scheppen en mooie toefjes of rozetten spuiten met het schuim. Bak hem daarna meteen af volgens recept.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Franse Citroentaart met Meringue wilt gaan maken. Tarte au Citron is namelijk verrukkelijk!
Geef een reactie