Surinaamse roti is een bekend comfort food gerecht dat zeer populair is als afhaalmaaltijd. Maar je kunt dit gerecht ook heel eenvoudig zelf maken in een braadpan of slowcooker. Ik laat je zien hoe je eenvoudig een smaakvolle KIP masala uit de slowcooker bereid. En die is heerlijk met kousenband en een gekookt eitje erbij!
Kip masala uit de slowcooker
Ik maak de kip masala in de slowcooker met enkel kipfilet of kipdijfilet. Maar bij diverse afhaalrestaurants heb ik ook wel eens kippenpoten of een deel van een kippenbout gekregen. Met name het ‘donkere’ kippenvlees is namelijk uitermate geschikt om dit Surinaamse stoofgerecht van te maken, maar dan moet je wel van ‘botjes’ in je eten houden. Je serveert de Surinaamse roti kip dan ook met een roti plaat: een soort tortilla of platbrood van bloem. Heel eenvoudig om zelf te maken, al verkopen de Toko’s ook vaak bevroren plaat om thuis op voorraad te houden.
Heb je geen slowcooker en wil je kip masala op de traditionele wijze bereiden? Ga dan naar dit (variatie)recept.
Zelf roti plaat maken voor masala kip
In tegenstelling tot wat veel mensen om mij heen denken is roti niet een kipgerecht. Roti is de benaming van het platbrood of de broodpannenkoek die je in de Surinaamse keuken bij je gerechten geserveerd krijgt. Je kunt roti namelijk ook enkel serveren met bijvoorbeeld deze masala kerrie eieren. Op deze website vind je in middels ook een basisrecept voor zelf roti plaat maken met (volkoren) tarwebloem. Maar je kunt er ook voor kiezen om andere bloemsoorten te gebruiken – ik ging bijvoorbeeld voor een mix van bloem en kikkererwtenmeel – maar ook met diverse vullingen maken voor tussen het deeg. Check bijvoorbeeld ook dit recept voor roti met een vulling van gele spliterwten. Al deze roti pannenkoek recepten passen natuurlijk perfect bij dit recept voor masala kip uit de slowcooker.
Nog meer Slowcooker recepten
Ben jij ook fan van recepten uit de Crockpot? Uiteraard hebben we nog meer lekkere slowcooker recepten in petto voor je! Probeer bijvoorbeeld ook eens deze langzaam gegaarde Mexicaanse Chili con Carne. Maar deze Indische Pindakip uit de crockpot is ook een geliefde Crockpot maaltijd bij ons thuis. Tijdens de wintermaanden staat natuurlijk de Hollandse erwtensoep regelmatig zachtjes te koken. Wist je dat een slowcooker ook uitermate geschikt is voor het maken van desserts of zoete broodjes, zoals deze Cinnabon Rolls?
Heb je deze al in huis?
Wil je meer lezen over de Crockpot slowcooker die wij in Betty’s Kitchen gebruiken? Lees hier de review van dit apparaat.
Recept: Roti met Kip masala uit de slowcooker
Heb jij trek in roti met kip? Zet dan de slowcooker aan het werk en maak in 6 uurtjes slowcooken deze boterzachte masala kip kerrie met kousenband en aardappels. Alleen nog even de rotiplaat bakken in een koekenpan en smullen maar!
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 6 uren
- Total Time: > 6 uren
- Yield: 4 personen 1x
- Category: slowcooker
- Cuisine: Surinaamse Keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Voor de masala Kip:
- 500 – 600 gram kip(dij)filet, in stukken
- 2 sjalotten, in halve ringen
- 5 teentjes knoflook, in plakjes
- 2 tomaten, in blokjes
- 1 rode peper (of madamme Jeanette) in dunne plakjes
- 1 el Roti Masala kerriemix
- 1 tl komijn
- 1 tl gedroogde selderij
- 2 kipbouillonblokjes
- 250 gram aardappels, geschild en grove blokken gesneden
- 500 gram kousenband, in stukken van 4 cm
- 500 ml lauwwarm water
Voor erbij:
- 6 stuks roti pannenkoeken naar keuze
- 2 gekookte eieren
Extra:
- slowcooker minstens 3 liter
- koekenpan of pannenkoekenpan
- deegroller
- bakkwast of keukenspaan, voor bedruipen met olie
Instructions
- Verspreid de kip over de bodem van de slowcooker. Verdeel hier de sjalotten, knoflook, rode peper, tomaten, masala kruiden, selderij en komijn over. Daarna verkruimel je hier de bouillonblokjes overheen.
- Rangschik vervolgens de aardappels en daarover de kousenband. Giet hier vervolgens het water over. De kip en aardappels zouden in ieder geval onder moeten staan.
- Doe de deksel op de slowcooker, zet de cooker in de lage stand en zet de timer op 6 uren. Heb je niet zoveel tijd? Je kunt deze Masala kip ook in de Hoge stand gedurende 3 uren bereiden.
- Serveer de Roti met kip masala uit de slowcooker en geef er voor een ieder een half gekookt eitje bij en een 1 – 1½ rotiplaat bij.
Eet smakelijk ! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze kip masala uit de slowcooker wilt gaan maken!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Geef een reactie