Heerlijk avondje is bijna gekomen hoor! De feestdagen breng je natuurlijk het liefst met je familie of vrienden door en een avondje gourmetten staat dan ook vaak voor urenlang plezier aan tafel! Zeker met deze 20x gourmet recepten! Ook dit SInterklaas weekend is de verwachting dat er in veel huishoudens een gourmetstel op tafel staat. Hoog tijd voor heerlijke gourmet inspiratie dus!
Typisch Hollands: gourmetten
Ga jij dit jaar voor een uitgebreid kerstdiner of ga je lekker gourmetten tijdens de feestdagen? Zelfs met een klein gezelschap is gourmetten heel leuk, want er zijn al gourmetstellen verkrijgbaar vanaf 4 personen. En kinderen vinden dit geweldig want dan mogen ze eindelijk zelf hun eten bakken! Zet een tafel vol heerlijke (gemarineerde) stukken vlees, vis, gevogelte en groenten en geniet van een feestelijke avond. Ik zette in ieder geval 20x gourmet recepten voor jullie op een rijtje waar zowel kinderen, maar zeker ook de volwassenen van zullen genieten!
Ben je nog op zoek naar hartige en zoete inspriratie recepten voor de Sinterklaas viering? Neem dan zeker even hier een kijkje tussen alle lekkere Sinterklaas recepten.
Gerecht in een gourmet pannetje
Naast een bijgerecht in een gourmet pannetje of op de grote plaat bereiden kun je ook een salade schaal op tafel zetten. Klassiekers voor bij het gourmetten zijn natuurijk een koude aardappel salade, Amerikaanse ‘coleslaw’ of maak zelf huzarensalade. Deze groene salade met vijgen en geitenkaas is ook een aanrader voor wat extra bladgroen en vitamientjes. Maar ook een bord met caprese salade is veelal favoriet. Maak er in ieder geval een hele mooie avond van, maar ik vermoed dat dat met onderstaande gourmet recepten helemaal gaat lukken!
Gourmet Pret kookboek
Onderstaande gourmet recepten zijn thuis onze favorieten on klaar te maken op het gourmet stel. Dit zijn zowel gerechten die je op de grote plaat kunt bereiden maar ook een hoop recepten voor in de gourmet pannetjes onderin. Van mini burgers tot falafel, van overheerlijke bijgerechten tot smakelijk mini desserts in je pannetje. Dat wordt genieten tijdens een avondje gourmetten! En ben je nou een enorme liefhebber voor gourmet recepten of wil je gewoon nog veel meer inspiratie op doen, dan is het boek ‘Gourmetpret met Danny‘ ook een aanrader!
Hoeveel porties voor gourmetten?
Goed om te weten: Alle genoemde recepten zijn voor 4 porties, dus maak gerust meer of minder, naar de hoeveelheid mensen die je aan tafel verwacht. En je hoeft niet alle 20 de gangen te maken he! Wij rekenen thuis meestal op 3-4 gangen met vlees/vis/gevogelte/vega en daarnaast nog 1-3 bijgerechten. En laten we natuurlijk niet 1-2 dessert pannetjes voor op het gourmetstel vergeten! Vooral de pannenkoekjes mix doet het altijd goed bij mensen die nog wel wat extra lusten! Mocht jij een van onderstaande gourmet recepten gemaakt hebben, dan horen we natuurlijk graag welke jouw favoriet is! Eet smakelijk in ieder geval!
20x Gourmet recepten:
8x Gourmet Recepten met vlees\vis\gevogelte\vega:
1. Kip Sateh pannetje
- 200 gram kippendij, in blokjes
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 3 el zonnebloemolie
- 2 el ketjap manis (zoet)
- 1 el sojasaus (zout)
Klap de kippendijen uit en snijd in reepjes en vervolgens blokjes van 1 x 1 cm. Meng in een kommetje met de knoflook, olie, ketjap en sojasaus. Laat afgedekt in de koelkast staan om te marineren. Eenmaal aan tafel lepel je 2 eetlepels kipsate in je pannetje en laat onderin garen tot volledig gebakken is. Heerlijk met een beetje pindasaus en gebakken uitjes!
Tip: je kunt de kip sate ook aan 8 voorgeweekte cocktailprikkers rijgen. Deze kun je (dwars) in het pannetje bakken of grillen op de grote plaat.
2. Kabeljauw Saltimboca
- 120 gr kabeljauw filet
- 8 kleine salie blaadjes
- 8 plakjes ontbijtspek
Snijd de vis in 8 gelijke repen. Bestrooi met een beetje peper & zout. Leg een blaadje salie op elk stukje vis en wikkel er vervolgens een reepje ontbijtspek omheen. Verhit een beetje olie op de grote grillplaat en bak hierop de kabeljauw. Draai om en bak de ander kant ook gaar (voorzichtig want de vis kan uit elkaar vallen!)
3. Varkenshaas in sherry-roomsaus pannetje
- 4 varkenshaas medaillons (60 gr p. st)
- 4 el droge sherry
- 4 el kookroom
- 1 el fijngehakte peterselie
Halveer de varkenshaas medaillons, maar zorg er voor dat ze dik blijven. Vul je pannetje met een beetje boter. Leg hier 2 stuks varkenshaas in en bestrooi met een beetje peper en zout. Bak de medaillons 4 minuten per zijde. Blus vervolgens je pannetje af met 1 el sherry en 1 el kookroom. Voeg een beetje peterselie toe en laat 1 minuut inkoken.
Dit recept is afkomstig uit het Gourmetpret met Danny kookboek!
4. Steaks a la rozemarijn
- 130 gr biefstuk
- 1 takje rozemarijn
- 1 tl fijngehakte teen knoflook
- 3 el olie
Stop de biefstuk 20 minuten in de vriezer. Leg daarna op een snijplank en snijd – tegen de draad – hier 8 dunne plakjes af. (Mocht je een brede biefstuk hebben, dan haal je er waarschijnlijk minder uit, maar extra brede plakken kun je dan halveren.) Ris de rozemarijn van het takje en hak fijn. Meng alle ingredienten in een kommetje en laat (in de koelkast) marineren tot gebruik. Bak de steaks op de grote bakplaat.
5. Falafel pannetje
- 8 falafel balletjes
- 2 pita broodjes
- 1 rode ui in ringen
- gesneden ijsbergsla
Bak de falafel balletjes vooraf in een koekenpan met olie (zie verpakking) Laat op keukenpapier uitlekken. Verwarm de pitabroodjes in de oven volgens gebruiksaanwijzing. Leg de pitabroodjes op elkaar en snijd met een groot mes in 4 kwarten. Eenmaal aan tafel verwarm je 2 falafel balletjes een paar minuten in je pannetje. Je mag ze ook doormidden snijden om ze sneller op te warmen. Open je driehoekje pitabrood, stop hier wat ijsbergsla en rode ui in en stop hier de opgewarmde falafel bij. Lekker met wat knoflooksaus!
Tip: je kunt ook zelf falafel balletjes maken. Deze dien je dan ook vooraf te bakken in olie.
6. Mini Burgers
- 125 gr rundergehakt
- 2 tl tomatenketchup
- 1 tl mosterd
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl gedroogde tijm
- 4 mini hamburger broodjes of weekendbroodjes, reeds afgebakken
- 4 augurk ‘slices’ (uit pot)
- 1 tomaat in 4 plakken
- 1 kleine rode ui in 4 ringen
- gesneden ijsbergsla
Stop het gehakt, ketchup, mosterd, paprikapoeder en tijm in een kommetje. Kneed goed door en vorm hier 4 mini burgers van. Bak ondertussen de broodjes ook af volgens de verpakking. Aan tafel Snijd de burger broodjes open en smeer een klein beetje in met olie. Leg de broodjes op hun snijkant op de grote bakplaat. Verhit ondertussen een beetje olie in je pannetje en bak hierin de mini burgers rondom bruin. Verdeel een plakje rode ui rondom de burger en bak mee. De burgers hoeven slechts 3 minuten te bakken per kant – rose van binnen is okee. Beleg vervolgens je broodje met een beetje ijsbergsla, de burger, de gebakken ui, plakje tomaat en plakje augurk.
7. Garnalen pannetje
- 150 gram gepelde roze garnalen
- 2 eetlepels (Spaanse) olijfolie
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- ¼ tl theelepel gerookt paprika poeder
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 2 eetlepel sherry
Bereid de garnalen en marinade voor volgens dit recept voor knoflook garnalen. Houd de sherry of citroen dus apart. Plaats in een kommetje en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik. Je hebt geen boter nodig. Schep een kwart van de garnalen in je gourmet pannetje en besprenkel met een halve eetlepel sherry. Bak rondom gaar gedurende 5 minuten.
8. Cheese dogs
- 4 (runder) knakworstjes
- 4 plakken ontbijtspek
- 2 el geraspte cheddar kaas
- 2 el ‘gebakken uitjes’ (kant en klaar)
- 4 mini hamburger broodjes of weekendbroodjes, reeds afgebakken
- saus naar wens: mayonaise, ketchup, mosterd etc.
Snijd de knakworstjes doormidden zodat je totaal 8 kleinere stuks hebt. Snijd de ontbijtspek ook halverwege doormidden. Wikkel nu elk worstje om met een halve plak ontbijtspek (2 x rond). Bak de worstjes rondom op de grote plaat of stop (per 2) in een pannetje. Strooi er op het eind wat geraspte kaas overheen. Snijd je afbakbroodjes aan de bovenkant in en plaats hier 2 worstjes tegen elkaar in. Maak eventueel af met een saus naar keuze.
7x Gourmet bijgerechten
9. Gevulde champignons pannetje
- 8 grote champignons, zonder steeltje
- ½ kleine ui
- 1 klein teentje knoflook
- ½ snee oud witbrood
- 2 takjes verse peterselie
- 1 el olijfolie
Bereid de champignons voor volgens dit recept voor gevulde champignons. Plaats op een bord en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik. Je hebt geen boter nodig. Plaats 2 gevulde champignons in je gourmet pannetje en laat onderin het gourmetstel grillen tot het kruim bruin wordt.
10. Groentenspiesjes
- ½ rode paprika
- ½ courgette
- 4 kleine champignons
- 8 cocktailprikkers
Snijd de paprika in 4 brede repen en elke vervolgens door de helft. Snijd 8 plakken van ca 1 cm van de courgette. Boen de champignons schoon en snijd doormidden. Rijg aan elke prikker een halve champignon, stuk paprika en courgette plak. Voeg een beetje olie of boter toe op de grote plaat en bak hierop de groente spiesjes tot ze rondom lichtbruin beginnen te kleuren. Regelmatig draaien dus.
11. Mac ‘n Cheese pannetje
- 100 gr ‘elleboogjes’ macaroni
- 60 gr roomkaas
- 80 gr geraspte (cheddar) kaas
- 1 tl mosterd
- 4 sprietjes bieslook
Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Giet af, stop terug in de pan en roer hier direct de roomkaas en 50 gram geraspte (cheddar) kaas doorheen. Zet apart. Snijd de bieslook fijn. Eenmaal aan tafel smelt je een beetje boter in je pannetje. Lepel hier een kwart van de Mac’n cheese in en strooi een beetje van de overgebleven cheddar er over. Plaats het pannetje onderin en laat in 3 minuten smelten. Garneer met wat bieslook.
12. Aardappel poffertjes
- 200 gr kruimige aardappels, geschild
- 2 eidooiers
- 1 eiwit
- 30 gr bloem
- 1 el dille, fijngesneden
- spuitzak
Kook de aardappels gaar in een pannetje ruim kokend water. Giet af en laat uitdampen. Pureer ze daarna met een pureestamper of pureeknijper. Weeg exact 125 gr droge aardappelpuree af in een kom. Voeg de eidooiers, eiwit, bloem en dille toe en breng op smaak met peper & zout. Stop in een spuitzak en bewaar (max. 2 dagen) in de koelkast. Kwast een beetje olie op de grote plaat en spuit hierop wat aardappelpoffertjes beslag. Laat een beetje rond uitlopen en draai om met je spateltje zodra de bakkanten droog en gaar zijn.
Dit recept is afkomstig uit het Gourmetpret met Danny kookboek!
13. Nacho’s pannetje
- 100 gr tortilla chips
- ½ potje Tex Mex salsa saus
- 3 eetlepels mais (uit blik of pot)
- geraspte cheddar kaas
Verdeel een beetje tortilla chips in je pannetje. Lepel hier 2 theelepels van de salsa over heen en bestrooi met een beetje mais. Voeg nog wat geraspte cheddar kaas toe en plaats het pannetje onderin. Laat de kaas smelten.
14. Gegrilde artisjok pannetje
- 4 artisjok harten (uit pot of blik)
- 4 zongedroogde tomaten
- 1 el provinciaalse kruiden
- 4 bolletjes mini mozzarella
Bereid de artisjokken voor volgens dit recept voor artisjok toast. Plaats op een bord en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik. Je hebt geen boter nodig. Plaats een artisjok in het pannentje en laat onderin het gourmetstel grillen tot de kaas gesmolten is (ca 4-5 minuten).
15. Aardappel Rosti pannetje
- 300 gram kruimige aardappels
- ½ ui
- 1 ei
- ½ theelepel maizena
- peper & zout
- kruidenboter
Schil de aardappels en rasp ze daarna fijn (kan ook in de foodprocessor). Pel de ui en rasp deze ook. Kluts het ei met de maizena goed los en breng op smaak met peper en een beetje zout. Voeg de aardappels en ui toe aan de eieren en roer het geheel goed door. Eenmaal aan tafel verwarm je een beetje kruidenboter in het pannetje. Schep hier de aardappel rosti in en bak 8 minuten, draai vervolgens op en bak de andere kant ook 8 minuten.
5x Dessert maken in Gourmet pannetje
16. Fruit pannenkoekjes
(dit recept is voor meer dan 4 porties!)
- 400 gr fruitcocktail op sap (blik)
- 1 ‘Shaker’ pannenkoeken mix (bijv. Koopmans)
- 400 ml melk
- stroop of poedersuiker
Giet de fruitcocktail af en stop in een kommetje. Vul de shaker tot het streepje aan met de melk en schud het geheel krachtig door gedurende 1 minuut. (tip: laat de dop er op zitten tot gebruik). Smelt een beetje boter in je pannetje en giet hierin een laagje pannenkoekenmix (< 0,5 cm). Bak de pannenkoek gedurende een paar minuten, in ieder geval tot de bovenkant ‘gestold’ is. Gebruik je spateltje om de pannenkoek voorzichtig los te maken en draai hem om. Schep nu ook wat fruitcocktail er op en plaats het pannetje terug in het toestel tot hij helemaal gaar is en loskomt uit het pannetje. Giet er eventueel een beetje stroop of poedersuiker overheen.
TIP: * je gebruik slechts de helft van de pannenkoeken mix. De rest kun je na afloop opbakken in een grote koekenpan, of sluit de shaker met de dop en bewaar in de koelkast voor de volgende dag. Je kunt er ook voor kiezen om zelf pannenkoeken beslag te maken. Houdt in dit geval dan slechts de helft van het recept aan.
17. Warm kaasplankje
- ½ afbakstokbrood (volkoren)
- 4 plakjes brie of camembert
- 4 plakjes roodkorst kaas of blauwe kaas
- 4 stuks walnoten
- beetje honing
Bak de stokbrood voor volgens gebruiksaanwijzing. Laat iets afkoelen en snijd daarna in 8 plakken. Leg 2 sneetjes stokbrood in je pannetje. Leg op hiervan een plakje brie en lepel hier een beetje honing overheen. Leg op de andere een plakje blauwe kaas en druk hier een halve walnoot in. Plaats de pannetjes onderin en wacht 2 minuten of tot de kaas wat gesmolten is.
18. Gebakken fruit met ijs
- 2 kleine peren (of appels)
- ½ tl kaneel
- 1 el lichtbruine basterdsuiker
- 2 speculaaskoekjes
- 4 bolletjes (vanille) ijs
Halveer de peren en verwijder het klokhuis. Snijd de peer in blokjes en meng in een kommetje met de kaneel en het suiker. Aan tafel smelt je een beetje boter in je pannetje. Schep hier een kwart van het perenmengsel in. Verkruimel een half speculaaskoekje erboven en schuif het pannetje onderin. Laat 5-6 minuten grillen tot het fruit een beetje bruin begint te kleuren. Haal het pannetje uit het stel en top af met een bolletje ijs.
19. S’Mores pannetje
- 40 gr pure chocolade
- 4 marshmallows
- 4 digestive biscuits
Hak de chocolade grof en plaats in een kommetje. Knip de marshmallows doormidden zodat je 8 ovaaltjes overhoudt. Eenmaal aan tafel leg je een digestive biscuit in het pannetje. Lepel hier wat chocolade over en top af met 2 stuks marshmallows. Plaat de s’mores gedurende 3 minuten onderin of tot de marshmallows bruin zijn geworden.
Tip: Liever een grote pan S’Mores na afloop bij de koffie? Bereid dan dit recept voor S’Mores maken voor en plaats in de oven tegen de tijd dat de laatste gourmet ronde aanvangt.
20. Citroentaartje
- 8 haverkoekjes (country cookies)
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- 6 eetlepels lemon curd
- slagroom
Stop de haverkoekjes in een zakje en plet ze een beetje met een deegroller. (Grof, geen kruimels!) Stop daarna in een schaaltje en meng met het amandelschaafsel. Aan tafel smelt je een heel klein beetje boter in het pannejte. Strooi hier een kwart van de koekjes mix in je pannetje. Lepel hier 1,5 eetlepel lemon curd overheen en plaats het pannetje onderin. Gril het geheel gedurende 5 minuten. Laat iets afkoelen en op het bord glijden. Top af met slagroom.
Dit waren dan 20x gourmet recepten om lekker van te genieten deze feestdagen! Ga jij dit jaar ook een avondje gourmetten met familie of vrienden? Laat het ons weten als je (een van) deze recepten geprobeerd hebt!
Eet smakelijk in ieder geval!
Groetjes, Betty
BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze 20x gourmet recepten gaat maken!
Miriam Joosten
Wahw dank je wel voor deze mooie en lekkere gourmet recepten. Ben er erg blij mee. Dank je wel!!!