In de Meatless Monday van vandaag komt het beste van twee werelden samen: ik maak namelijk een romige Italiaanse risotto met uien, maar dan met een Franse twist. Een mooie vegetarische maaltijd voor een doordeweekse avond en boordevol smaak!
Vegetarische risotto met uien
De keuze is aan jou: deze risotto met uien en port past perfect bij de Meatless Monday. Het is een vegetarisch recept dat heerlijk op smaak wordt gebracht met paddestoelen en knapperige pecannoten. Maar als je dat wilt kun je er gerust wat reepjes (vegan) ontbijtspek of (vegetarische) magere spekreepjes aan toevoegen. Daardoor krijgt het gerecht zelfs nog meer diepgang en die zogehete ‘lardons‘ komen ook dikwijls voor in de Franse keuken.
Nog meer risotto recepten
In het onderstaande recept beschrijf ik beknopt hoe je de risotto maakt. Heb je nu nog nooit risotto gemaakt en wil je hier wat meer instructie voor? Bekijk dan deze handige tutorial van Betty om zelf Risotto te maken. En wil je meer risotto-inspiratie? Daar doen wij niet moeilijk over 😉 Eerder maakten we bijvoorbeeld deze risotto met witte asperges, maar ook risotto met saffraan en spekjes en een paar risotto taartjes met tomaten salade. En nu dus ook deze risotto met uien en porte om van te smullen! Allemaal aanraders uit Betty’s Kitchen! Welk risotto gerecht is jouw favoriet?
Recept: Risotto met uien en Port recept
In de Meatless Monday van vandaag komt het beste van twee werelden samen: ik maak namelijk een romige Italiaanse risotto met uien, maar dan met een Franse twist. Een mooie vegetarische maaltijd voor een doordeweekse avond en boordevol smaak!
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Franse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 4 witte uien
- 100 gram risotto rijst
- 100 gram paddenstoelen mix (ik gebruikte oesterzwam, nimeco – bundelzwam en witte champignons)
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram ongeroosterde, ongezouten pecannoten
- 2 el. rode port (Ruby)
- 1 el. balsamico azijn
- 1 groentebouillonblokje
- 5 takjes verse tijm
- 1 laurierblaadje
- Peper en zout
- 60 gram ongezouten roomboter
- Eventueel: 4 plakjes (vegetarische) ontbijtspek in dunne reepjes gesneden
Instructions
- Schil de uien en snij ze in dunne halve ringen. Pers de knoflook alvast uit. Verwarm 50 gram boter in een soeppan op middelhoog vuur totdat het lichtbruin gaat kleuren. Voeg dan de uien toe. Neem de tijd om ze te bakken, zo’n 15 minuten, totdat ze lichtbruin gaan kleuren. Dan krijgen ze zo’n klassieke, Franse uiensoep smaak. Voeg in de laatste minuut de knoflook toe.
- Breng alvast een halve liter water aan de kook en los het groentebouillonblokje erin op. Zet nog even apart.
- Schep de risotto in de pan en roer door. Verwarm de risotto een minuutje mee zodat de boter er een beetje intrekt. Blus dan af met de port en balsamico azijn.
- Voeg een scheutje bouillon toe aan de rijst en roer door. De risotto heeft nu even tijd nodig om de bouillon op te nemen. Roer tussendoor regelmatig. Rits de verse tijm van de takjes en voeg samen met het laurierblaadje toe aan de pan. Indien je ontbijtspek verwerkt in de risotto voeg je deze nu ook toe.
- Zodra de bouillon is opgenomen, dit merk je als de rijst uit elkaar blijft staan tijdens het roeren, voeg je opnieuw een scheutje bouillon toe. Dit herhaal je totdat alle bouillon is opgenomen.
- Tijdens het maken van de risotto rooster je de pecannootjes in een droge koekenpan op laag vuur. Schud regelmatig zodat de nootjes niet aanbranden.
- Leg de pecannoten apart en verwarm het laatste restje boter in de koekenpan. Bak hierin de paddenstoelen met eventueel nog wat extra verse tijm en verse peper eroverheen vermalen.
- Serveer de risotto met uien en de paddenstoelen en pecannoten eroverheen gestrooid.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Geef een reactie