Speciaal voor diegenen die geen genoegen kunnen krijgen van ‘het witte goud’ , heb ik in deze Italiaanse maand een overheerlijk recept voor risotto met witte asperges bedacht.
Zeg maar gerust een bordje comfort food met een heerlijke romige asperge smaak. Je kunt het gerecht lekker vegetarisch houden. Of bak er een lekker stukje zalm bij en serveer deze erbij. Heerlijk zomers!
Het is weer aspergetijd!
We mogen dit jaar spreken van een mooie witte asperge oogst, dus overal duiken natuurlijk heerlijke recepten met asperges op. En of je nu liefhebber bent van romige witte aspergesoep, simpelweg gestoomde witte asperges met een kruidendressing of juist de klassieke witte asperges met ham ei en Hollandaise saus. Ik durf te wedden dat je ook als een blok zult vallen voor deze risotto met witte asperges!
Wist je dat asperges super gezond zijn en zelfs kunnen helpen bij het afvallen? Check hier een heel artikel over de gezondheidsvoordelen van asperges.
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto is echt een van mijn favorieten uit de Italiaanse keuken. Zeg maar gerust dat dit een bordje comfort food is, met een heerlijke romige asperge smaak. Je kunt het gerecht lekker vegetarisch houden, als je wilt. Of bak er juist een lekker stukje zalm bij en serveer deze mee. Risotto met witte asperges en zalm is namelijk een gouden combinatie deze vroege zomermaanden! Check hier nog eens 15x overheerlijk asperge recepten op een rijtje.
Recept: Risotto met witte asperges
Maak eens een overheerlijke risotto met asperges. Zacht van smaak en past helemaal bij dit seizoen. Serveer er bijvoorbeeld gerookte zalm uit de oven bij voor een complete lunch of diner.
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Hoofgerechten met groente
- Cuisine: Italiaanse Keuken
Ingredients
- 500 gram witte asperges,
- 1.25 liter groentebouillon,
- 1 grote ui,
- 2 teentjes knoflook,
- 2 stengels bleekselderij,
- 4 eetlepels olijfolie,
- 300 gram risotto rijst (rijst met een ronde korrel),
- 125 ml droge witte wijn (Chardonnay of Sauvignon Blanc),
- 25 gram (room)boter,
- 75 gram geraspte Parmezaanse of Pecorino kaas,
- versgemalen peper,
- een klein handje gehakte verse bieslook & peterselie.
Extra:
- kleine kookpan,
- grote kookpan,
- dunschiller,
- puree stamper.
Instructions
- Maak als eerste de asperges schoon: snijd 2-3 cm van de onderkant af en schil de asperge in de lengte met een dunschiller (niet het kopje!) Snijd de asperges in stukken van 3 cm en breng aan de kook in de bouillon. Zet na 15 minuten het vuur uit en laat staan.
- Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Schil de bleekselderij met een dunschiller,(om de draden te verwijderen,) en snijd daarna in piepkleine blokjes.
- Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en bleekselderij in een paar minuten zacht. Voeg de rijst (zonder te wassen!) toe en bak al roerende een paar minuten mee, totdat de rijst mooi glazig en wit wordt.
- Voeg de wijn toe en laat deze al roerende absorberen (de alcohol verdampt uiteraard). Draai nu het vuur iets lager, en voeg één soep-opscheplepel met enkel bouillon toe. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt door de rijst. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken.
- Let op! Na 10 minuten bouillon toevoegen, stamp je de overgebleven bouillon en stuken asperges grof, met behulp van een pureestamper. Voeg tevens de gehakte kruiden toe aan de bouillon. De laatste 5-10 minuten voeg je dus bouillon met stukken asperges en kruiden toe aan te risotto.
- Nadat ook de laatste schep bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.
- Roer de risotto vervolgens even goed door en schep in diepe borden. Serveer de risotto met witte asperges direct!
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Stephan van der Plas
Een mooi recept, het was heerlijk. Ik heb nog wel wat rasp van een (biologische) citroen toegevoegd voor iets meer balans in de smaak.
Betina Oostveen
Dat is een hele lekkere toevoeging! bedankt voor de tip!
Lies
Wat een lekker recept, deze blijft zeker!!
Betina Oostveen
Super leuk om te horen! Bedankt Lies!