• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Asperges met ham en ei

Asperges met ham en ei

25 april 2016 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Momenteel is het ‘witte goud’ volop verkrijgbaar, dus wordt het hoog tijd om deze witte asperges op het menu te zetten. Witte asperges met ham en ei is een ware klassieker uit de Hollandsche keuken en staat elk voorjaar bij ons op tafel.

Dit klassieke aspergerecept moet je echt een keertje gegeten hebben en zelf maken is helemaal niet zo moeilijk. En asperges zijn ook nog eens heel gezond! Lees waarom je deze groente juist dit seizoen moet gaan eten!

Witte asperges zijn een echte voorjaarsgroente

Witte asperges zijn een echte voorjaarsgroente. De stengel kan door veel mensen als bitter worden ervaren, maar een schepje suiker aan je kookvocht toevoegen wil hier al tegen helpen. Maar serveer je witte asperges met ham, ei en Hollandaise saus dan heb je ook genoeg smaakmakers die ze alleen maar nog lekkerder maken. Witte asperges groeien onder de grond (zie hier mijn vlog naar het Limburgse aspergelandschap) en worden veelal van april tot en met begin juni geoogst.  Het mooie aan het eten van asperges is dat het o.a. je nierfunctie ondersteund. En met het ‘schoonspoelen’ van je binnenkant, krijgt de term ‘lenteschoonmaak’ ineens een nieuwe betekenis!

recept klassieke asperges met ham en ei © Bettyskitchen.nl

Witte asperges in de koelkast bewaren

Deze groente dien je wel even te schillen voor gebruik. Dit gaat het makkelijkst met een dunschillertje en dan vanaf ‘onder de kop’ naar beneden. Vaak hebben witte asperges een ‘houtige onderkant’ dus deze snijd je gerust 1-2 cm af tijdens het schoonmaken. Daarnaast kun je witte asperges het beste bewaren in de koelkast:  Maak hiervoor een theedoek na, wikkel deze om de asperges en plaats in de koelkast, in de groentelade. Dezelfde techniek helpt ook bij het langer vers houden van verse kruiden. (alleen gebruik ik dan een vochtige keukenpapiertje).

Klassieke asperges met ham en ei maken

Traditioneel eet je deze witte asperges met ham en een zachtgekookt ei. Maar om er een complete maaltijd van te maken, serveer ik er ook wat gekookte of gebakken krieltjes bij. Je kunt er dan zelf nog voor kiezen om dit gerecht te serveren met een ‘jus’ van gesmolten roomboter. Of maak er een tongstrelende Hollandaise saus bij).  In beide gevallen maak je de saus helemaal op het einde pas klaar en serveer daarna je de klassieke asperges met ham en ei direct.  Ohhh dat wordt genieten!!


Print

Recept: Witte asperges met ham en ei

recept klassieke asperges met ham en ei © Bettyskitchen.nl
Print Recipe

★★★★

3.5 from 2 reviews

Ga zelf aan de slag met dit recept voor klassieke asperges met ham en ei. Serveer deze witte asperges met krieltjes en Hollandaise saus! Dat is de klassieke combinatie en heerlijk recept om deze voorjaarsgroente te serveren!

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

  • 250 gram krieltjes,
  • 500 gram witte asperges,
  • 3 grote eieren (L),
  • 100 gram beenham,
  • snufje zout,
  • 2 theelepels suiker,
  • voor erbij:  roomboter of maak Hollandaise saus,
  • voor erbij: verse bieslook, fijngehakt.

Extra:

  • Kleine kookpan (voor de krieltjes)
  • Grote kookpan of braadpan (voor de asperges)
  • Kleine steelpan (voor de eieren en jus)

Instructions

  1. Halveer de krieltjes (eventuele grote krieltjes in vieren) en breng aan de kook in een klein pannetje, met een snufje zout. De krieltjes zijn met 15 minuten koken gaar.
  2. Schil ondertussen de witte asperges en snijd het houtige gedeelte er af. Breng aan kook in de ruime kookpan met een snufje zout en het suiker. De asperges zijn met 12 minuten koken gaar.
  3. Zet vervolgens de eieren op in een steelpan. Prik desnoods een gaatje in de onderkant en voeg een snuf zout toe aan het water. Dit vergemakkelijkt vaak het pellen. Kook de eieren exact 6 minuten voor een ‘lopend’ eitje. En 8-10 minuten voor de hardgekookte versie.
  4. Verdeel de beenham over de borden. Giet de krieljes en asperges af en rangschik over de borden. Laat vervolgens de eieren schikken. Pel de eieren en snijd door de helft. Leg 3 halve eieren op elk bord.
  5. Voor de saus kun je de boter laten smelten in de kleine steelpan en giet deze over de asperges met ham en ei. Of gebruik deze tijd om a la minute Hollandaise saus te maken. Dat is onze grote favoriet bij witte asperges!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Keywords: witte asperges, voorjaar, hollandaise saus, ham, ei, krieltjes

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept klassieke asperges met ham en ei © Bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze klassieke witte asperges met ham en ei wilt gaan maken!

Category: Vlees Recepten Tags: aardappels, asperges, bieslook, eieren, Glutenvrij, ham, krieltjes, Nederlandse keuken, saus

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Rosbief spiesen met paprika aioli
Volgend bericht: Restaurant Zindering in Stadsschouwburg Utrecht »

Lees Interacties

Reacties

  1. Paul Meziere

    12 mei 2022 om 8:19 am

    Goed recept, maar waarom suiker??? Overal moet suiker bij tegenwoordig. Ipv 5 sterren, 3

    ★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      12 mei 2022 om 5:36 pm

      Hi Paul,

      de suiker maakt de asperges iets zachter van smaak (lees minder bitter). Maar je kunt dit gerust ook achterwege laten.
      Groeten!

      Beantwoorden
  2. Eveline

    20 mei 2022 om 12:49 pm

    Mijn moeder deed ook altijd een schepje suiker bij de asperges en ik nu ook. Als je het niet wilt, laat je het toch gewoon weg. Beetje flauw om daar 2 punten aftrek voor te geven. Ik ga ze vanavond weer maken, met suiker, maar zonder boter. Niet omdat boter vet is, maar gewoon omdat ik het niet lekker vind.

    ★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      21 mei 2022 om 3:38 pm

      Oh lekker! Geniet er van!
      En dank je wel voor je reactie Eveline.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl Zelf Roti Plaat maken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in