Het is weer Meatless Monday en oh my… Deze hartige taart met groene groenten proeft precies zoals hij eruit ziet: jammie! Dit gezonde en frisse voorjaarsgerecht wil je echt uitproberen en kun je zelf maken met leftover groene groenten uit de groentelade van je koelkast.
Zelf hartige taart met groene groenten maken
Zoals de naam al suggereert is dit een hartige taart met groene groenten en die is ook nog best gezond dus. Ik moest echt een strenge selectie maken welke groenten ik allemaal in de hartige taart zou verwerken, want er was zoveel mogelijk! Uiteindelijk heb ik gekozen voor groene asperges, broccoli, verse spinazie, bosui en rucola. En wat tomaatjes ter decoratie, maar die zijn niet groen;) Als je dat lekker vindt of hebt liggen kun je bijvoorbeeld ook nog tuinerwten, doperwten of bleekselderij toevoegen. Of een andere soort salade in plaats van rucola. Combineer er in ieder geval lekker op los met het recept voor hartige taart met groene groenten en gebruik er gerust nog restjes groenten voor die je hebt liggen.
Hartige taart bodems maken
Voor de bodem heb ik koelvers hartige taartdeeg gebruikt. Dit kun je kant en klaar in de supermarkt komen. Je kunt ook bladerdeeg gebruiken maar dan krijg je meer een quiche recept. Het verschil is dat een hartige taartbodem wat dikker en lekker bros is een soort zanddeeg. Het is dus maar net waar je zin in hebt! Wij aten deze hartige taart met groene groenten met z’n tweeën, maar als je er bijvoorbeeld een salade of soep bij serveert kan hij ook prima voor 3 of zelfs meer personen door. Voeg desnoods nog een extra eitje toe bij de vulling:).
Nog meer hartige taart recepten
Heb je al lekkere trek gekregen? Naast dit recept voor een hartige taart met groene groente kan ik je zeker ook deze Indiase curry taart met doperwtjes aanraden! Maar ook deze hartige tarte tatin met tomaat en sjalotjes! En wat dacht je van deze verrukkelijke boerenkool cake met halloumi? Stuk voor stuk heerlijke vegetarische recepten om van te smullen! Weet jij overigens het verschil tussen een hartige taart en quiche maken?
Recept: Hartige taart met groene groenten
Het is weer Meatless Monday en oh my… Deze hartige taart met groene groenten proeft precies zoals hij eruit ziet: jammie! Dit gezonde en frisse voorjaarsgerecht wil je echt uitproberen. Lekker met asperges, broccoli, bosui, en rucola.
- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 55 minutes
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 1 rol koelvers hartige taartdeeg bodem (of maak deze zelf)
- 4 eieren
- 200 gram cottage cheese
- 10 groene asperges
- Een halve broccoli
- 2 bosuitjes
- 3 cherrytomaten (voor de garnering)
- 50 gram verse spinazie
- Een handje rucola
- 10 gram gedroogde Parmezaanse kaas (poeder)
- 2 teentjes knoflook
- 1 el. paneermeel
- Peper en zout naar smaak
- Olijfolie/boter om in te vetten
Benodigheden:
- Quichevorm/ springvorm, net wat je hebt liggen
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius(180 hete lucht). Bereid het deeg van de bodem volgens de gebruiksaanwijzing. Vet de vorm in met wat boter of olie en rol het deeg erin uit en vorm een opstaande rand. Verdeel de paneermeel over de bodem.
- Zet een pan met water en een snufje zout op het vuur om de asperges en broccoli in te koken. Schil de groene asperges licht met een dunschiller en snij max. 1 cm. van de onderkant. Snij de broccoli in kleine stronkjes. Zodra het water kookt voeg je de groenten toe en deze kook je voor max. 3 minuten. Giet de groenten af en zet even apart.
- Klop de eieren los in een kom en roer de cottage cheese erdoorheen. Pers de knoflook uit boven de kom en voeg een snuf zout en peper toe.
- Snij de bosui in dunne ringetjes en de verse spinazie wat fijner. Leg de spinazie op de bodem van de hartige taart. Roer de bosui door het eimengsel en verdeel dit over de spinazie in de vorm. Zorg dat het goed verdeeld is. Verdeel vervolgens de broccoli en asperges over de taart. Halveer de cherrytomaten en leg deze op de taart ter garnering.
- Plaats de hartige taart voor 30 minuten in het midden van de oven. Na de 30 minuten haal je de hartige taart uit de oven, strooi je de Parmezaanse kaas er overheen en plaats je hem nog terug voor 10 minuten.
- Zodra de hartige taart met groene groenten klaar is, verdeel je de rucola er overheen. Klaar om te serveren!
Eet smakelijk!
Notes
Bewaartip: als je een punt van deze hartige taart met groene groenten over hebt, bewaar deze dan vooral voor de lunch de dag erna! Heerlijk om koud te eten, of even op te warmen als er een oven in de buurt is.
Eet smakelijk!
Groetjes, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze hartige taart met groene groenten wilt gaan maken!
A bite of cravings
Jammie, dit moet wel lekker zijn! X
Betina Oostveen
Wij weten wel wat lekker is 🙂
Hanne Kloosterboer
Het bleef hartstikke nat bij mij… 😔
Cynthia
Voor hoeveel personen is dit gerecht?
Betina Oostveen
voor 2-3 personen. Dit staat altijd vermeld op de receptkaart.
Caat
Heel veel zin de taart, zo gemaakt!
Maar die 4 eieren en 200 gram cottage cheese maken de taart veel te vochtig!
Ik heb 2 x vocht afgegoten terwijl de taart al in de oven stond….. en de bodem bleef slap en vochtig, jammer
Betina Oostveen
Hi Caat,
dat is jammer ja! Ik heb zelf ook al gemerkt dat er echt verschil tussen cottage cheese en cottage cheese zit.
ik maak er ook wel eens pannenkoekjes (zoek maar op Syrniki) mee en bij het ene merk zit veel water en lopen ze helemaal uit
en bij het andere merk blijven ze goed in vorm. Je zou bijvoorbeeld ook nog de kaas in een kaasdoek kunnen wikkelen en goed het vocht uitknijpen. Dat kan ook zeker helpen.