Ik zit al een paar dagen met hamburgers in mijn hoofd. Dat komt waarschijnlijk door die paar heerlijke zomerse dagen die we net hebben gehad, dus hoog tijd om eens lekker te gaan experimenteren in de keuken. Vandaag op het menu: malse hamburgers in tomatensaus, want elk afzonderlijk is al lekker, maar tezamen is het ook heel erg lekker!
Hamburgers in overheerlijke tomatensaus
Dit recept is een beetje anders dan anders, maar kun je gewoonweg op de barbecue of op op de kookplaat bereiden. Na het grillen van je hamburgers leg je deze namelijk in een overheerlijke tomatensaus. En deze saus gaat ook mee op je hamburgerbroodje, waarbij je echt moet oppassen dat de saus niet uit het broodje spuit (!) bij het nemen van een hap. Het broodje is al lekker vullend op zichzelf door al die groenten in de saus, maar je kunt er natuurlijk ook nog een bijgerecht zoals heerlijke frietjes bij serveren als je wilt.
Ga je liever voor traditioneel en wil je de ‘klassieke’ broodje hamburger maken? Check dan dit basisrecept dat al jarenlang grote favoriet is op onze site!
Nog veel meer lekkere recepten voor vlees met tomaten
Misschien is het handig om dat bbqs chort maar even aan te houden tijdens het opeten ervan. Maar ik kan je eerlijk zeggen dat het recept voor deze hamburger in tomatensaus er letterlijk eentje is om je vingers bij af te likken! En bij jou nou ook zo’n fan van lekkere recepten voor vlees met tomaten, dan moet je zeker ook eens deze proberen! Wat dacht je namelijk van de ultiem druipende Sloppy Joe met een tomaten-gehaktsaus. Of maak eens de super Amerikaanse Spaghetti Meatballs klaar. Op dinsdagen wordt ook veelal ‘Taco Tuesday’ gehouden dus maak dan eens deze taco’s met gehakt en mais klaar! En heb je wel eens de Indische Pastel Goreng gegeten? Deze pasteitjes met vlees en groenten blijf je van knabbelen!
Recept: Hamburgers in tomatensaus
Deze heerlijk malse maar pittige burgers in tomatensaus kun je zowel op de kookplaat als op de barbecue bereiden. De saus is een geweldige topping voor op je burgerbroodje en brengt alle smaken heerlijk samen. Belangrijk! Niet oppeuzelen als je een wit shirt draagt!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 35 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 500 gram half-om-half-, of rundergehakt
- 1 ui, zeer fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 tl verse tijmblaadjes
- 1 tl cayennepeper
- ¼ tl komijn
- ¼ tl. gedroogde chili’s
- 1 ei
- 3 el paneermeel
- Peper en zout
- olijfolie, om te bestrijken.
Ingrediënten tomatensaus:
- 2 rode ui, in grove stukjes
- 2 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 rode paprika, van de zaadlijsten ontdaan en in blokjes
- ½ blik tomaten in stukjes
- 1 rode peper (evt. zonder zaadjes), fijngehakt
- 1 el (dijon) mosterd
- ½ el bruine suiker
- scheutje worcestershire sauce
- 75 gram ketchup
- handje verse peterselie
- olijfolie
- Hapjes pan of grote braadpan
Extra:
- 4 hamburger broodjes
- Gietijzeren hapjespan of grote braadpan
- BBQ
Instructions
- Maak als eerste de tomatensaus: verhit een scheutje olijfolie in de (vuurvaste) hapjes- of braadpan op middelhoog vuur (of op DIRECTE hitte op de barbecue). Voeg de uien en knoflook toe en bak glazig. Vervolgens voeg je de paprikablokjes en rode peper toe en bak gedurende 4 minuten. Voeg de tomatenstukjes toe en roer goed door. Draai het vuur lager en voeg de mosterd, suiker, worcestershire sauce en ketchup toe en laat de saus zachtjes doorkoken op laag vuur. Blijf regelmatig doorroeren.
- Voor de hamburgers kun je het beste gehakt rechtstreeks uit de koelkast gebruiken. Als deze nog koud is, kun je hier beter hamburgers van vormen. Kneed alle ingrediënten voor de hamburgers kort door elkaar, vorm hier lichtjes 4 ballen van, en druk deze vervolgens uit tot een hamburger vorm. Niet te strak of teveel samenpersen, want je wilt dat hij op je broodje letterlijk uit elkaar valt. Bestrijk de hamburgers met een beetje olie. Verhit een grillpan op hoog vuur, of steek de BBQ aan. Leg de burgers op de grill en bak 4-5 minuten aan weerszijden. Gebruik een grote spatel voor het omdraaien van de burgers.
- Breng ondertussen de saus op smaak met peper, zout en peterselie. Haal de burgers van het vuur en leg deze in de tomatensaus. Laat deze nog een paar minuten meekoken in de saus, om zo de hamburger van binnen nog meer te garen, en smaken op te nemen.
- Snijd de broodjes door en leg beiden helften gedurende 1 minuut op de grillpan of BBQ (daar krijg je van die mooie lijntjes van en het geeft stevigheid aan het broodje). Serveer de broodjes met een hamburger en een flinke schep van de tomatensaus. Eventueel kun je nog wat frietjes bakken of er een salade bij serveren.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar heb je nog tomatensaus over? Geef er dan extra (stok)brood bij om lekker mee op te deppen. Maar hij is ook heerlijk voor over gegrilde groene groenten, zoals asperges of courgette en wat dacht je van bij de pasta?
Emily van Kampen
Oeh! Ik heb een keer gewone Sloppy Joes gemaakt en daar at je gewoon je vingers bij op, zo lekker! (En je moest ze wel aflikken door alle saus die er aan zat) Om dit in een burger te doen klinkt als een geweldig idee!
Betina Oostveen
Ja het is gevaarlijk voedsel! maar zoooo lekker!
Marloes
Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen. Ik heb zelf wel zo mijn voorkeuren in ‘ons stadsie’. Maar ik ben heel benieuwd of jullie het met me eens zijn. Al heb ik natuurlijk alleen maar een vegetarische mening 😛
Hamburger Bijbel
Ik zag dit recept voorbij komen op pinterest, Lijkt me heel lekker. Ga ik zeker weten ook eens proberen! 🙂
Betina Oostveen
Eet smakelijk alvast 🙂