Klassieke Franse uiensoep én tomatensoep: dat is voor mij toch wel het beste van beide werelden. Dus daarom vandaag een recept voor een tomaten-uiensoep met een scheutje port. Omdat dat gewoon zo lekker is.
Lekkere winter soep inspiratie
Ik ging aan de slag met deze tomaten-uiensoep op zo’n koude, gure, winterdag. Dus toen hij klaar was kon ik mij lekker even opwarmen met deze kom tomatensoep. Ik ben gek op soep in deze tijd van het jaar. Check daarom hier nog veel meer lekkere winter soep inspiratie voor een hartige lunch of licht diner.
Tomaten-uiensoep als maaltijdsoep
Deze tomaten-uiensoep draagt ook meteen alvast weer bij om mijn dagelijkse hoeveelheid groenten binnen te krijgen. Als ik zelf soep maak, bereid ik het liefst meteen een grote pan zodat ik ook voor de dagen erna wat op voorraad heb. Als je de tomaten-uiensoep als hoofdmaaltijd wilt maken, kun je wast pasta toevoegen en mee laten koken. Dan wordt het echt een heerlijke winterse variant voor minestrone’ soep.
Deze tomaten-uiensoep is iets minder gezond door de vetten die ik heb toegevoegd in de vorm van roomboter en ontbijtspek. Maar in deze koude wintermaanden mag dat wel eens, toch?
Recept: Tomaten-uiensoep met port
Een klassieke Franse soep met tomaten, uien en een scheutje Port!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 35 min.
- Total Time: 50 minuten
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Soepen
- Cuisine: Franse Keuken
Ingredients
- 50 gram roomboter
- 2 grote uien
- 400 gram tomatenblokjes (1 blikje)
- 1 kippenbouillonblokje
- 2 el port
- 1 el balsamico-azijn
- 3 plakjes biologische ontbijtspek (ongeveer 20 gram)
- 1 blikje tomatenpuree (2 el. of 70 g.)
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel peterselie
- 1 theelepel tijm
- Evt. brood om ernaast te serveren, bijvoorbeeld focaccia of ciabatta
Instructions
- Snij de uien in dunne halve ringen. Verwarm de boter in een soeppan en voeg de uien toe. Bak de uien op middelhoog tot hoog vuur voor zo’n 15 minuten. Ze moeten een bruin kleurtje krijgen voor de juiste klassieke uiensoepsmaak. Zorg ervoor dat ze niet verbranden.
- Blus de uien af met de port en balsamico-azijn. Roer alles goed door elkaar en voeg vervolgens ook de tomatenpuree toe. Zet het vuur middelhoog en bak nog enkele minuten mee.
- Snij het ontbijtspek in dunne reepjes. Breng 500 ml. water aan de kook. Voeg het water samen met de tomatenblokjes, het kippenbouillonblokje, het ontbijtspek, laurierblaadje, peterselie en tijm toe aan het uienmengsel. Roer door en breng aan de kook. Zet de pan op laag vuur en laat 35 minuten zachtjes doorkoken. Roer tussendoor regelmatig.
- Als je dat lekker vind kun je de soep nog wat gladder maken door hem te mixen met een staafmixer of in de keukenmachine. Ik laat hem vandaag zo, dus dan kan hij geserveerd worden.
- Als je brood serveert naast de soep, bereid deze dan volgens de gebruiksaanwijzing. Serveer de tomaten-uiensoep met wat verse peterselie er overheen.
Eet smakelijk! Groetjes, Nanda
Keywords: soep, tomaten, uien, port,

Wat een lekker idee om deze twee gerechten te combineren!
Gisteravond dit recept geprobeerd, het was heerlijk! Ik ga deze soep zeker vaker maken! 🙂
★★★★
Hi Danique,
wat ontzettend leuk om te horen!
Groetjes, Betty
★★★★