• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Klassieke tomaten-uiensoep met een scheutje port

Klassieke tomaten-uiensoep met een scheutje port

1 december 2016 Door Nanda Appelman 3 Reacties

Klassieke Franse uiensoep én tomatensoep: dat is voor mij toch wel het beste van beide werelden. Dus daarom vandaag een recept voor een tomaten-uiensoep met een scheutje port. Omdat dat gewoon zo lekker is.

Lekkere winter soep inspiratie

Ik ging aan de slag met deze tomaten-uiensoep op zo’n koude, gure, winterdag. Dus toen hij klaar was kon ik mij lekker even opwarmen met deze kom tomatensoep. Ik ben gek op soep in deze tijd van het jaar. Check daarom hier nog veel meer lekkere winter soep inspiratie voor een hartige lunch of licht diner.

Klassieke tomaten-uiensoep

Tomaten-uiensoep als maaltijdsoep

Deze tomaten-uiensoep draagt ook meteen alvast weer bij om mijn dagelijkse hoeveelheid groenten binnen te krijgen. Als ik zelf soep maak, bereid ik het liefst meteen een grote pan zodat ik ook voor de dagen erna wat op voorraad heb. Als je de tomaten-uiensoep als hoofdmaaltijd wilt maken, kun je wast pasta toevoegen en mee laten koken. Dan wordt het echt een heerlijke winterse variant voor minestrone’ soep.

Deze tomaten-uiensoep is iets minder gezond door de vetten die ik heb toegevoegd  in de vorm van roomboter en ontbijtspek. Maar in deze koude wintermaanden mag dat wel eens, toch?


Print

Recept: Tomaten-uiensoep met port

Klassieke tomaten-uiensoep
Print Recipe

Een klassieke Franse soep met tomaten, uien en een scheutje Port!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 50 gram roomboter
  • 2 grote uien
  • 400 gram tomatenblokjes (1 blikje)
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 el port
  • 1 el balsamico-azijn
  • 3 plakjes biologische ontbijtspek (ongeveer 20 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (2 el. of 70 g.)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel tijm
  • Evt. brood om ernaast te serveren, bijvoorbeeld focaccia of ciabatta

Instructions

  1. Snij de uien in dunne halve ringen. Verwarm de boter in een soeppan en voeg de uien toe. Bak de uien op middelhoog tot hoog vuur voor zo’n 15 minuten. Ze moeten een bruin kleurtje krijgen voor de juiste klassieke uiensoepsmaak. Zorg ervoor dat ze niet verbranden.
  2. Blus de uien af met de port en balsamico-azijn. Roer alles goed door elkaar en voeg vervolgens ook de tomatenpuree toe. Zet het vuur middelhoog en bak nog enkele minuten mee.
  3. Snij het ontbijtspek in dunne reepjes. Breng 500 ml. water aan de kook. Voeg het water samen met de tomatenblokjes, het kippenbouillonblokje, het ontbijtspek, laurierblaadje, peterselie en tijm toe aan het uienmengsel. Roer door en breng aan de kook. Zet de pan op laag vuur en laat 35 minuten zachtjes doorkoken. Roer tussendoor regelmatig.
  4. Als je dat lekker vind kun je de soep nog wat gladder maken door hem te mixen met een staafmixer of in de keukenmachine. Ik laat hem vandaag zo, dus dan kan hij geserveerd worden.
  5. Als je brood serveert naast de soep, bereid deze dan volgens de gebruiksaanwijzing. Serveer de tomaten-uiensoep met wat verse peterselie er overheen.

Eet smakelijk! Groetjes, Nanda

Keywords: soep, tomaten, uien, port,

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Klassieke tomaten-uiensoep

Category: Soep Recepten Tags: balsamico azijn, Franse keuken, laurierblaadjes, Nanda Appelman, ontbijtspek, peterselie, port, roomboter, tijm, tomaten, tomatenblokjes, tomatenpuree, uien

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Fotodagboek November 2016
Volgend bericht: Het Weeshuys in Zwolle »

Lees Interacties

Reacties

  1. Demi | StudioKOOK

    1 december 2016 om 1:04 pm

    Wat een lekker idee om deze twee gerechten te combineren!

    Beantwoorden
  2. Danique

    26 januari 2017 om 5:09 pm

    Gisteravond dit recept geprobeerd, het was heerlijk! Ik ga deze soep zeker vaker maken! 🙂

    ★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      28 januari 2017 om 8:43 pm

      Hi Danique,

      wat ontzettend leuk om te horen!
      Groetjes, Betty

      ★★★★

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • recept vegan gele curry met jackfruit en mungbonen © bettyskitchen.nl 10x Recepten met Jackfruit
  • recept pappardelle pasta met stoofvlees © bettyskitchen.nl Pappardelle pasta met stoofvlees
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept indiase tandoori lamspiezen van de barbecue © bettyskitchen.nl

Tandoori Lamspiezen van de bbq

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept snelle pangranola maken © bettyskitchen.nl

Snelle pangranola

recept indiase aardappel curry met doperwten aloo mutter © bettyskitchen.nl

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in