Print

Recept: Vegetarische bietenburger met appelstroop en geitenkaas

Deze vegetarische rode bietenburgers met geitenkaas en appelstroop zijn een mooi alternatief voor hamburgers. Door de kleur lijkt het net echt, maar het wel lekker een beetje zoet door de rode bietjes en appelstroop. HEerlijk met een romige creme van geitenkaas en zoete vijgen!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 10 min + 30 min wachten
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 2 porties 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 rode ui
  • 1 teentjes knoflook
  • 2 el noten (bijv. mix van pijnboompitten en pompoenpitten)
  • 200 gr voorgekookte bietjes
  • 50 gr havermout
  • 1 ei
  • 25 gr geitenkaas
  • 1 el appelstroop
  • 2 burger broodjes
  • (kokos)olie
  • Peper en zout

Voor erbij:

  • 50 gr geitenkaas
  • 2 el roomkaas
  • 2 el appelstroop
  • rucola of spinazie blad,
  • 2 verse vijgen

Benodigdheden:

Instructions

  1. Snij de ui en de knoflook heel fijn. Verwarm 1 el. kokosolie in een kleine koekenpan en bak de ui glazig.  Voeg de knoflook en noten in de laatste minuut toe om even mee te verwarmen. Laat het mengsel vervolgens goed afkoelen.
  2. Rasp de bietjes en doe deze in een kom. Dep droog met keukenpapier. Nog beter: druk de bietjes samen in een bolzeef, met behulp van de bolle kant van een lepel, om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.
  3. Kluts het ei en voeg deze toe aan de bietjes, samen met het afgekoelde ui-notenmengsel. Mix het mengsel met een staafmixer, niet egaal maar grof zodat er voldoende bite overblijft.
  4. Verkruimel de geitenkaas en kneed door het mengsel, samen met de appelstroop, een snuf peper en zout en de havermout. Dek het mengsel af en zet voor een half uur apart om te rusten. Op deze manier trekt het vocht in de havermout en krijgt je burger meer binding.
  5. Na het half uur kneed je het mengsel nog kort door en maak je er 2 bietenburgers van. Druk de burgers goed aan of gebruik een bakring om het mengsel goed aan te drukken.  Als het mengsel nog te nat is voeg je wat extra havermout of een beetje bloem toe en laat je het nog even rusten in de koeling om goed op te nemen. 
  6. Verwarm een beetje kokosolie in een koekenpan op middelmatig vuur. Bak de burgers in zo’n 10 minuten aan beide kanten lichtbruin. Plaats een deksel op de pan zodat de burgers goed binnenin verwarmen, er zit immers een rauw ei in verwerkt. Sla deze stap over als je de burgers op de barbecue grilt!
  7. Tot slot maak je een luchtig kaasmengsel als topping voor je bietenburgers. Stop hiervoor 50 gram feta of geitenkaas in een foodprocessor. Voeg 2 eetlepels roomkaas toe en laat draaien tot je een fluffy creme hebt. Prakken met een vork kan ook, maar is nogal arbeidsintensief.
  8. Halveer de broodjes en besmeer elk met een eetlepel appelstroop. Verdeel wat rucola of spinazie over de broodjes en plaats de vegetarische bietenburgers er bovenop. Lepel een flinke lepel kaas creme eroverheen. Snijd de vijgen in parten en verdeel bovenop de creme. Dek af met het kapje van het broodje. Serveer direct.

Eet smakelijk! Liefs, Nanda

Notes

Hou er rekening mee dat de burgers 30 minuten moeten rusten voor het bakken. In de tussentijd kun je wel alvast de barbecue aansteken 🙂

Ook lekker: vervang de geitenkaas door dezelfde hoeveelheid feta voor een iets meer hartige toevoeging!

Keywords: burgers, groenten, vegetarisch, barbecue, rode bieten, feta, geitenkaas