Zodra ik een pan Belgisch stoofvlees op het vuur heb staan, dan zie je fietsers in de straat altijd even naar binnen gluren. Dit gerecht is net een sirene die eenzame zeelieden om de tuin leidt. Dit Belgische stoofvlees met bier en ontbijtkoek vult lege harten en magen met liefde en doet smaken naar meer.
Stoofvlees met bier en ontbijtkoek voor Kerst
Omdat er natuurlijk een lange stooftijd aan vooraf gaat, maak ik meestal een hele pan vol. Nu de kerst alweer voor de deur staat, kan ik je dit recept voor Belgische Stoofvlees met bier en ontbijtkoek ook aanbevelen om je familie en vrienden voor te zetten. Het is een klassieker, zelfs een tikkeltje zoet van smaak en een veelgevraagde favoriet binnen mijn eigen familie en vriendenkringen. Voor de liefhebbers: Check hier nog meer overheerlijke stoofvlees recepten.
Het Foodbloggers Kerstmenu 2015
Het ideale aan stoofvlees is dat je het zo eenvoudig kunt voorbereiden. Doe dit gerust in de ochtend (of zelfs de dag ervoor) en laat de pan lekker sudderen. Tijdens het kerstdiner hoef je het dan ook alleen nog even op te warmen. Zo hou je meer tijd over voor je vrienden en familie, tijdens het diner zelf.
En om het dit jaar helemaal makkelijk voor jullie te maken, sloeg ik de handen ineen met 4 andere foodbloggers! Samen met Foodie Friends Reny, Linda, Bo en Suzanne bedacht ik een compleet en afwisselend kerstmenu. Een zogeheten ‘ Foodbloggers Kerstmenu’ . Voor jullie bedoeld ter inspiratie voor de aankomende kerstdagen. Of gewoon omdat je het lekker vind klinken! Het werd een compleet 5 gangen kerstmenu, waar je zeer zeker van gaat watertanden:
Het Foodbloggers Kerstmenu 2015:
***
Amuse – van Mind Your Feed
***
Voorgerecht – van Lekker eten met Linda
Carpaccio van Courgette en biet met Parmezaanse kaas
***
Tussengerecht – van Beaufood
Coquilles met bietensabayon en tuinkers
***
Hoofdgerecht – van Betty’s Kitchen
Belgisch Stoofvlees met bier en ontbijtkoek (zie recept hieronder)
***
Nagerecht – van Puur Suzanne
***
Wat je er ook van gaat maken, of misschien zelfs het hele menu, succes is gegarandeerd! Dan rest mij jullie enkel nog het hart strelende recept voor mijn Belgisch Stoofvlees te geven. De ultieme combinatie van fluweelzacht vlees dat gewoon op je tong smelt, en dat met de perfecte zoet/zout combinatie. Maak er in ieder geval een zeer smakelijke kerst van!
Recept: Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek
Recept voor Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek:
(Hoofdgerecht voor 3-4 personen)
- Prep Time: 30 minutes
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 3–4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Belgische Keuken
Ingredients
- 750–800 gram magere runderlappen,
- 30 gram roomboter,
- snuf gemalen peper,
- 2 sjalotten,
- 3 kruidnagels,
- 1–2 gedroogde laurierblaadjes,
- 1 flinke theelepel mosterd,
- 80 gram ontbijtkoek,
- 250 ml Belgisch dubbel of trippel bier,
- 250 ml rundervlees bouillon.
Extra:
- keukenpapier,
- grote braadpan.
Instructions
- Haal het vlees een kwartiertje van tevoren uit de koelkast. Dep het vlees aan beide kanten droog met een keukenpapiertje. Laat de roomboter smelten in de braadpan en bak hierin het vlees rondom aan op hoog vuur, gedurende 2-3 minuten. Halverwege even keren en breng op smaak met een snuf versgemalen peper. Doe dit eventueel in 2-3 etappes, als het vlees niet in een keer in de pan past.
- Draai het vuur naar laag en rangschik de runderlappen over de bodem van de pan en stapel ze eventueel op. Pel en snipper de sjalotten en voeg toe aan de braadpan. Voeg tevens de kruidnagel, laurierblaadjes en mosterd toe. Verkruimel vervolgens het ontbijtkoek over het vlees en giet hier het bier en bouillon overheen. Het vlees dien net onder de staan. Sluit de pan af met de deksel en laat het Belgische stoofvlees met bier en ontbijtkoek gedurende 3 uur op laag vuur doorsudderen, met de deksel op de pan. Tussentijds wel een paar keer doorroeren met een houten lepel om aanbranden te voorkomen.
- Serveer dit Belgische stoofvlees met gebakken aardappels/aardappelpuree en gestoomde groente zoals bimi of geroosterde spruitjes.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
TIP! Dit Belgische stoofvlees met bier en ontbijtkoek is de volgende dag zelfs nog lekkerder. Laat na bereiding de pan, zonder deksel, volledig afkoelen. Dit kan gerust de hele avond, op het aanrecht. Voor het serveren de pan weer even zachtjes aan de kook brengen.
Irene NIec
Wat een heerlijk recept dat Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek, ik ga het deze week beslist maken
Elize
Respect dat je een stoofvlees gerechtje zo – om te smullen – op de foto hebt gekregen! Ziet er heerlijk uit 🙂
Fijne dagen!
Groetjes, Elize
Betina Oostveen
Hi Elize, ik heb er mijn best op gedaan . 🙂 Dank je wel
Perry
Ik vind het een leuke combinatie van gerechten, ga proberen of ik ook zoiets zo netjes of tafel kan krijgen.
Bedankt voor de handleiding door “koks-land”
Betina Oostveen
Graag gedaan hoor Perry, en geniet er lekker van!
Eet smaklijk!
Jolien
Betina, kan dit ook in de slowcooker gemaakt worden? Moet voor een grote groep koken met kerst 🙂 dus dit lijkt mij ideaal.
Betina Oostveen
Jazeker! ik zou alleen wel de helft minder vocht gebruiken dan 🙂
Succes!
Ohmydish
Wat een leuk idee om een kerstmenu samen met andere foodbloggers te maken, mocht je voor het einde van dit jaar nog een deelnemer nodig hebben, dan hou ik me aanbevolen!
Betina Oostveen
Dank je wel 🙂
Manuela
Het stoofpotje was heerlijk!
Judy
Hoi! Bij mij blijft het super nat. Ik heb er net maar maizena en wat extra peperkoek bij gegooid in de hoop dat ik het nog kan redden. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Betina Oostveen
Dat durf ik zo niet te zeggen Judy, want dan kan aan aan meerdere dingen gelegen hebben. Misschien stond je vuurtje wat minder warm als bij mij.
Maar mijn advies, eigenlijk bij alles wat nog niet ‘droog genoeg is gekookt’, is simpelweg wat meer door te laten koken.
Eva
Hoi, heerlijk hoor! Alleen in je recept staat het vlees laten door koken. Maar bedoel je niet sudderen of stoven. Het moet toch langzaam gaar pruttelen? Grtjes Eva
Betina Oostveen
Hi Eva,
je hebt groot gelijk hoor! ik heb het meteen aangepast 🙂
Marjoleine
Het smaakt en ruikt heerlijk alleen is mijn vlees erg droog. Wat heb ik dan waarschijnlijk verkeerd gedaan en hoe kan ik dit een volgende keer voorkomen?
Betina Oostveen
Hi Marjoleine,
dat is lastig inschatten, want ik ben er niet zelf bij geweest 🙂
Maar over het algemeen is vlees doorgaans sappiger als je deze aan het begin goed rondom dichtschroeid. Dan blijven alle sappen binnen beter behouden. En stoven doe je liever op latere temperatuur, maar lekker lang laten sudderen.
Succes in ieder geval en ik hoop dat een tweede poging beter bevalt!
Martin
Hoi,kan ik aan dit gerecht ook champignons/kastanjes en paprika toevoegen ? Of gaat dat ten koste van de smaak ?
Betina Oostveen
Hi Martin,
dit belgische stoofvlees is redelijk zoet van smaak. Je moet er van houden om dit te combineren met champignons en kastanjes.
Ik zou liever een ander stoofgerecht hiervoor uitkiezen, bijvoorbeeld goulash of boeuf Bourguignon. Je vindt ze hier: https://bettyskitchen.nl/tag/stoofschotel/
Martin
Hartelijk dank ,ik ga het uitpluizen.
Miruna
Doorsuderen is het op een lage stand toch?
Peeters Rene
Ik maak het ook regelmatig, maar met 2 soorten bieren; blond en donker, zoals Leffe, Grimbergen. Heb je het graag een beetje zoetzuur, een goede scheut azijn toevoegen, en 2 soeplepels perensiroop.
Bartje
Was weer lekker!
Hans
Super lekker recept ik heb het in de slowcooker gemaakt 10 uur op low het vlees was heerlijk zacht 👍🏼
Betina Oostveen
Hi Hans,
dit moet tedermals geweest zijn na 10 uur in de cooker! Lekker van genieten!
Gerard
hmm lekker deze. 2020 nog steeds actueel ! Ik heb Ierse ribs gebruikt.
Nog meer van deze stooftips?
bedankt !
Molly
Gebruik welke omvang Bourgogne-pan gebruik je voor dit gerecht?
Betina Oostveen
Hi Molly een braadpan van 22 – 24 cm is helemaal goed hoor.