• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Vegan Labneh met za’atar

Vegan Labneh met za’atar

14 oktober 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

De Libanese keuken is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Je vindt hier tevens heel veel vegetarische en zelfs vegan gerechten in terug en anders zijn ze met een kleine aanpassing geheel vegan te maken. Zoals deze romige yoghurt dip waar ik een twist aan geef door vegan yoghurt te gebruiken. Vegan Labneh maken is niet moeilijk, maar er komen wel een paar trucs bij kijken die ik graag met je deel.

Labneh een fris zure hangop voor op brood

In Nederland noemen we ‘uitgehangen’ yoghurt ‘hangop’. Maar in de Levantijnse keuken heet dit ‘labneh’. Hangop wordt hier veelal als zoete bereiding geserveerd, maar in het Midden-Oosten wordt de yoghurt veelal gemengd met zout voor een hartige en romige yoghurt dip. De ideale metgezel voor vers gebakken brood, Libanese wraps of pita. Top hem af met gehakte nootjes, kruiden en specerijen en stel hem helemaal naar wens samen. Ik ging zelf echter aan de slag met een veganistische variant op deze klassieker want je kunt heel makkelijk vegan labneh maken met bijvoorbeeld kokosyoghurt.

recept vegan labneh maken © bettyskitchen.nl

Kokosyoghurt is van nature al lekker fris en romig en het leek mij heel leuk om hier eens een vegan alternatief voor labneh mee te maken. Het is misschien even wennen, maar zeker als je een milde kokosyoghurt gebruikt maak je zo een heel lekker recept klaar. Breng je vegan labneh vervolgens op smaak met genoeg zout, Midden-Oosterse kruiden zoals za’atar, een kneepje citroen en er staat je een ware traktatie te wachten! Dit recept is niet alleen lekker als hartige dip voor bij de borrel. Maar je kunt hem ook als lunch voor 2 of 3 personen serveren. Serveer er in dat geval nog wat kerstomaten, olijven of verse vijgen bij en je hebt een volwaardige lunchmaaltijd om van te smullen

Vegan yoghurt soorten zijn net even iets anders dan normale volle yoghurt, zeker in de bereiding van labneh. Ze zullen namelijk veel langer uitgehangen moeten worden om het vocht te kunnen onttrekken. Dus je dient ook een dag (of twee) van tevoren met dit recept te beginnen!

recept vegan labneh maken © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten voor vegan dips

Maak je mezze of borrelfeestje compleet met nog meer lekkere en gezonde dips. Maak eens zelf pita chips om te serveren bij deze vegan labneh dip. Maar deze homemade hummus met pompoen past ook perfect als borrelhapje op herfstachtige dagen. Maak eens zelf falafel balletjes of ga voor een snee zuurdesembrood met deze grove broodtopping met gemarineerde kikkererwten. Maar maak ook eens de andere Libanese klassieker: baba ganoush van geroosterde aubergines klaar. En wat dacht je van deze 3x avocado dip waarvan er twee ook volledig plantaardig te maken zijn? Ik blijf het zeggen: vegan gerechten kunnen zo ontzettend lekker zijn.

Benieuwd hoe je de video voor het maken van deze vegan labneh met kokosnoot er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Print

Recept: Vegan Labneh maken

recept vegan labneh maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De Libanese keuken is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Je vindt hier tevens heel veel vegetarische en zelfs vegan gerechten in terug en anders zijn ze met een kleine aanpassing geheel vegan te maken. Zoals deze romige yoghurt dip waar ik een twist aan geef door vegan yoghurt te gebruiken. Vegan Labneh maken is niet moeilijk, maar er komen wel een paar trucs bij kijken die ik graag met je deel.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min. + uitlekken
  • Total Time: 24 – 48 uur
  • Yield: 1 kommetje 1x
  • Category: dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Libanese keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 500 gram kokosyoghurt
  • 1 tl zout
  • 2 el za’atar
  • 2 el citroen (verse sap)
  • 2 el pijnboompitten (optioneel)
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • olijfolie (extra vierge)

Voor erbij:

  • Libanees platbrood naar wens
  • of pita brood
  • kerstomaten
  • verse vijgen, in partjes
  • olijven

Extra:

  • grote kom
  • bolzeef
  • fijne (kaas)doek

Instructions

  1. Plaats de bolzeef op de kom en leg hier de fijne doek, overhangend, overheen.
  2. Giet de kokosyoghurt in de doek en voeg het zout toe. Het lijkt misschien veel voor zo’n klein beetje yoghurt, maar is echt nodig om hem genoeg ‘hartig’ te maken. Roer het geheel goed door en plaats 24 – 48 uur afgedekt in de koelkast om uit te lekken. Vegan yoghurt is nu eenmaal anders dan gewone yoghurt en dient veel langer uitgehangen te worden. 
  3. Voor het serveren: rooster je de za’atar en pijnboompitten afzonderlijk in een droge koekenpan (dus zonder olie of boter) .
  4. Pers de citroen uit en voeg de helft van de za’atar + de helft van de citroensap toe aan de vegan labneh. Roer goed door en proef even. Voeg eventueel nog de overige helft citroensap toe om in balans te brengen (dit hangt ook al van welke kokosyoghurt je gebruikt hebt)
  5. Schep de uitgehangen vegan labneh in een diep bord of kom en top af met de rest van de za’atar kruiden, de fijngehakte peterselie en de geroosterde pijnboompitten. Tot slot druppel je er nog lekker wat goede olijfolie overheen om af te maken. Serveer direct met wat Libanees platbrood. Pitabroodjes of pitachips kan ook!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Variatie recepten Labneh maken:

  • Vervang de za’atar door komijn en voeg pistachenoten en granaatappel toe. Check dit labneh yoghurt dip recept.
  • Ook lekker: voeg alvorens het opdienen nog een snufje sumak toe. Dit geeft ook een lekker zuurtje!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept vegan labneh maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan labneh met kokosyoghurt gaat maken.

Category: Borrelhapjes en Snacks, Dips, Dressing en Saus Recepten, Lunch recepten Tags: borrelplank, Glutenvrij, kokosyoghurt, Levantijnse keuken, Libanese wraps, peterselie, pijnboompitten, pitabroodjes, vegan, yoghurt, za'atar, zout

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Hazelnoot Spinnen koekjes – Uit het Laura’s Bakery Feestdagen Bakboek
Volgend bericht: Pompoencake met roomkaas crème »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee