• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Uiencompote maken

Uiencompote maken

28 november 2017 Door Betina Oostveen 1 Reactie

Serveer jij tijdens aankomende feestdagen een lekker stuk gegrild vlees, wild of kalkoen? Dan moet je ook zeker zelf uiencompote maken! Dit smaakt namelijk heerlijk over en bij je kerstgerechten, maar is ook verrukkelijk op een broodje kaas!

Wat is uiencompote?

Je zet uiencompote in nog geen half uurtje op tafel. Het is een soort jam gemaakt van gekarameliseerde (rode) uien en het is lekker zoet van smaak. Een echte smaakmaker voro bij een stuk vlees of gebraden kalkoen. Daarnaast kun je dit bijgerecht ook een paar dagen (of weken) van tevoren voorbereiden en dat helpt altijd wel in de stressvolle kerstperiode. Bewaar je uiencompote in een weckpot en breek deze aan tijdens het kerstfeest. Nog zo’n lekkere feestdagen klassieker is natuurlijk cranberry saus.

recept voor zelf uiencompote maken bettys kitchen
recept voor uiencompote zelf maken bettys kitchen

Zelf uiencompote maken

Zelf uiencompote maken is niet moeilijk! De (riet)suiker haalt het zoet van de uien naar boven en door de uiencompote te complementeren met rode wijn en balsamico azijn, krijg je haast een chutney van uien. Dit heerlijke bijgerecht zet je dus tijdens kerst op tafel en is een zoet(zure) smaakmaker voor al je gerechten, maar met name wildgebraad en gegrild vlees. Maar daarnaast is zelfgemaakte compote van uien ook heerlijk op een (high) sandwich met kaas of serveer als topping voor je hamburgers. Je kunt de compote ook verwerken in een hartige taart met lekker veel kaas!


Print

Recept: Zelf uiencompote maken

recept voor uiencompote zelf maken bettys kitchen
Print Recipe

Serveer jij tijdens aankomende feestdagen een lekker stuk gegrild vlees, wild of kalkoen? Dan moet je ook zeker zelf uiencompote maken! Dit smaakt namelijk heerlijk over en bij je kerstgerechten, maar is ook verrukkelijk op een broodje kaas of een broodje hamburger

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 1 weckpotje 1x
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Hollandse Keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram uien
  • 4 eetlepels roomboter en/of olie
  • 200 ml rode wijn
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • ¼ theelepel 5-Spice kruiden (of kaneel)

Extra:

  • koekenpan,
  • gesteriliseerde weckpot (of lege jampot met deksel)

Instructions

  1. Pel de uien, snijd doormidden en vervolgens in halve maan plakken.
  2. Verhit wat boter en/of olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uien zacht. Doe dit gedurende 15 minuten op middelmatig vuur.
  3. Voeg vervolgens de wijn, rietsuiker, balsamico en 5-Spice kruiden toe. Breng aan de kook op middelhoog vuur en laat 10 minuten inkoken.
  4. Schep de uiencompote over in de weckpot, plaats de rubberen ring, deksel en clipjes en laat volledig afkoelen. Dan trekt de pot vanzelf vacuum.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Bewaartip: Bewaar een vacuum weckpot met uiencompote op een droge plek. Eenmaal geopend kun je deze nog 2 weken bewaren in de koelkast.

Keywords: bijgerecht, compote, uien, balsamico, zoet, suiker, kerst, thanksgiving

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept voor zelf uiencompote maken bettys kitchen

Category: Bijgerechten Tags: 5 spice kruiden, balsamico azijn, Glutenvrij, jam, kaneel, olie, rode wijn, roomboter, saus, suiker, Thanksgiving, uien, vegan

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Portobello met ei en noodles
Volgend bericht: Last Minute Cadeau Inspiratie »

Lees Interacties

Reacties

  1. Sabine

    16 december 2021 om 6:27 pm

    Goedemiddag,

    Ziet er heerlijk uit en ik ben van plan dit te maken. Paar vraagjes waar jij hopelijk antwoord op hebt:

    Als je de uienchutney in een glazenjampot bewaard met deksel en dan in de koelkast zet is de chutney dan ook twee weken houdbaar?

    Bij welke soorten kaas past deze chutney?

    Alvast bedankt.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in