Serveer jij tijdens aankomende feestdagen een lekker stuk gegrild vlees, wild of kalkoen? Dan moet je ook zeker zelf uiencompote maken! Dit smaakt namelijk heerlijk over en bij je kerstgerechten, maar is ook verrukkelijk op een broodje kaas!
Je zet uiencompote in nog geen half uurtje op tafel. Maar je kunt hem uiteraard ook een paar dagen (of weken) van tevoren voorbereiden. Bewaar in een weckpot en breek deze aan tijdens het kerstfeest. Dat gaat je tijd schelen!
Zelf uiencompote maken
De (riet)suiker haalt namelijk het zoet van de uien naar boven. En door de uiencompote te complementeren met rode wijn en balsamico azijn, krijg je haast een chutney van uien. Dit heerlijke bijgerecht zet je dus tijdens kerst op tafel en is een zoet(zure) smaakmaker voor al je gerechten, maar met name wildgebraad en gegrild vlees. Maar daarnaast is zelfgemaakte compote van uien ook heerlijk op een (high) sandwich met kaas.
PrintZelf uiencompote maken

- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 25 minutes
- Category: Bijgerechten
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
- 500 gram uien,
- 4 eetlepels roomboter en/of olie,
- 200 ml rode wijn,
- 3 eetlepels rietsuiker,
- 2 eetlepels balsamico azijn,
- 1/4 theelepel 5-Spice kruiden (of kaneel).
Extra:
- koekenpan,
- weckpot (of lege jampot met deksel)
Instructions
- Pel de uien, snijd doormidden en vervolgens in halve maan plakken.
- Verhit wat boter en/of olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uien zacht. Doe dit gedurende 10 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg vervolgens de wijn, rietsuiker, balsamico en 5-Spice kruiden toe. Breng aan de kook op middelhoog vuur en laat 10 minuten inkoken.
- Schep de uiencompote over in de weckpot, plaats de rubberen ring, deksel en clipjes en laat volledig afkoelen. Dan trekt de pot vanzelf vacuum.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Bewaartip: Bewaar een vacuum weckpot met uiencompote op een droge plek. Eenmaal geopend kun je deze nog 2 weken bewaren in de koelkast.
Geef een reactie