Cilbir is een Turks ontbijt gerecht, ook wel bekend als eieren op Turkse wijze. De basis bestaat uit Turkse yoghurt met gepocheerde eieren en een pittige chili boter jus. Deze Turkse eieren met yoghurt wordt vaak geserveerd met pita en eet je als hartig ontbijt of lunch.
Hoe maak je Turkse eieren klaar?
De Turkse keuken staat bekend om het gebruik van verschillende kruiden en paprika of pepers. Zelf in dit heerlijke en makkelijk ontbijt recept. De yoghurt wordt namelijk op smaak gebracht met dille en eventueel peterselie. Met daarbovenop gepocheerde eieren en een pittige chili botersaus. Klinkt goed he? En dit is beslist een hapje waar je je bed voor uit komt. Cilbir ook als Çılbır geschreven in het Turks moet je gewoonweg een keer geprobeerd hebben en ik vertel je hieronder hoe je deze Turkse eieren klaar maakt.
Nog meer Wereldse ontbijt recepten met eieren
Eieren zijn voor mij echt een universeel ontbijt product en elk land kent vaak wel een eigen traditioneel ontbijt (of brunch) recept met eieren. Zo kun je niet alleen genieten van deze Turkse eieren met yoghurt (Cilbir) maar is de kruidige shakshuka inmiddels ook niet meer weg te denken uit onze keuken. In Amerika zijn deze ‘breakfast burrito‘s met vlees en eieren of deze TexMex Huevos Rancheros ook erg geliefd. En staan de Britten immers bekend om scrambled eggs, bacon en witte bonen in tomatensaus bij het ontbijt. In Frankrijk heb je dan weer deze heerlijke Oeuf en cocotte en in Thailand genoten wij elke morgen van opgebakken rijst met een omelet. Welk ontbijtgerecht met eieren is jouw favoriet?
Recept: Turkse Eieren met yoghurt (Çilbir)
Cilbir is een fantastisch recept voor eieren op Turkse wijze. De basis bestaat uit Turkse yoghurt met kruiden en daarbovenop gepocheerde eieren met een pittige chili boter jus. Deze Turkse eieren worden vaak geserveerd met pita en eet je als ontbijt of lunch.
- Total Time: 12 minuten
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Turkse Keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 25 gr roomboter
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl chiliflakes
- 4 eieren
- 200 gr Turkse Yoghurt
- 1 knoflook teentje, uitgeperst
- ½ citroen, uitgeperst
- 5 gr dille, fijngehakt
- 5 gr peterselie, fijngehakt
- olijfolie
- peper & zout
Extra:
- 4 boterhamzakjes
Instructions
- Breng als eerste een ruime pan met water aan de kook en verlaag daarna het vuur.
- Ondertussen ga je tevens de chiliboter maken: Smelt hiervoor de boter in een (koeken)pannetje en voeg daarna het paprikapoeder, komijn en chiliflakes toe. Roer het geheel goed door en laat ongeveer een minuut meebakken. Draai daarna het vuur uit.
- Schep ½ tl olie in elk boterham zakje en breek in elk zakje een ei. Knoop ze dicht en hang de eieren in de pan met water om te laten pocheren. 2 -3 minuten is genoeg, maar 4-5 minuten kan ook voor een meer vaster gepocheerd ei.
- Ondertussen roer je de Turkse yoghurt los met de knoflook, citroen, de helft van de dille en de helft van de peterselie. Breng de yoghurt op smaak met peper en zout. Lepel de yoghurt in diepe borden of kommen.
- Knip voorzichtig de zakjes met ei open laat 2 eieren in elk bord of kom glijden. Lepel hier vervolgens de chiliboter overheen en top af met de overgebleven dille en peterselie. Serveer je Turkse eieren met yoghurt direct!
Afiyet Olsun! (= Eet smakelijk!)
Groetjes, Betty
Notes
Je kunt dit gerecht zo oplepelen uit de kom, maar het is ook erg lekker om 1 -2 afgebakken pita broodjes bij je çilbir te serveren. Lepel dan steeds een beetje op het brood of dip het er in en eet samen op.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar onderstaande foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met deze Turkse eieren met yoghurt (Çilbir)
Geef een reactie