• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Ontbijt Recepten / Turkse Eieren met yoghurt (Çilbir)

Turkse Eieren met yoghurt (Çilbir)

24 mei 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Cilbir is een Turks ontbijt gerecht, ook wel bekend als eieren op Turkse wijze. De basis bestaat uit Turkse yoghurt met gepocheerde eieren en een pittige chili boter jus. Deze Turkse eieren met yoghurt wordt vaak geserveerd met pita en eet je als hartig ontbijt of lunch.

Hoe maak je Turkse eieren klaar?

De Turkse keuken staat bekend om het gebruik van verschillende kruiden en paprika of pepers. Zelf in dit heerlijke en makkelijk ontbijt recept. De yoghurt wordt namelijk op smaak gebracht met dille en eventueel peterselie. Met daarbovenop gepocheerde eieren en een pittige chili botersaus. Klinkt goed he? En dit is beslist een hapje waar je je bed voor uit komt. Cilbir ook als Çılbır geschreven in het Turks moet je gewoonweg een keer geprobeerd hebben en ik vertel je hieronder hoe je deze Turkse eieren klaar maakt.

recept cilbir turkse eieren met yoghurt © bettyskitchen.nl
recept cilbir turkse eieren met yoghurt © bettyskitchen.nl

Nog meer Wereldse ontbijt recepten met eieren

Eieren zijn voor mij echt een universeel ontbijt product en elk land kent vaak wel een eigen traditioneel ontbijt (of brunch) recept met eieren. Zo kun je niet alleen genieten van deze Turkse eieren met yoghurt (Cilbir) maar is de kruidige shakshuka inmiddels ook niet meer weg te denken uit onze keuken. In Amerika zijn deze ‘breakfast burrito‘s met vlees en eieren of deze TexMex Huevos Rancheros ook erg geliefd. En staan de Britten immers bekend om scrambled eggs, bacon en witte bonen in tomatensaus bij het ontbijt. In Frankrijk heb je dan weer deze heerlijke Oeuf en cocotte en in Thailand genoten wij elke morgen van opgebakken rijst met een omelet. Welk ontbijtgerecht met eieren is jouw favoriet?


Print

Recept: Turkse Eieren met yoghurt (Çilbir)

recept cilbir turkse eieren met yoghurt © bettyskitchen.nl
Print Recipe

★ 5 Stars ☆ ★ 4 Stars ☆ ★ 3 Stars ☆ ★ 2 Stars ☆ ★ 1 Star ☆

No reviews

Cilbir is een fantastisch recept voor eieren op Turkse wijze. De basis bestaat uit Turkse yoghurt met kruiden en daarbovenop gepocheerde eieren met een pittige chili boter jus. Deze Turkse eieren worden vaak geserveerd met pita en eet je als ontbijt of lunch.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 12 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Turkse Keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 25 gr roomboter
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl chiliflakes
  • 4 eieren
  • 200 gr Turkse Yoghurt
  • 1 knoflook teentje, uitgeperst
  • ½ citroen, uitgeperst
  • 5 gr dille, fijngehakt
  • 5 gr peterselie, fijngehakt
  • olijfolie
  • peper & zout

Extra:

  • 4 boterhamzakjes

Instructions

  1. Breng als eerste een ruime pan met water aan de kook en verlaag daarna het vuur.
  2. Ondertussen ga je tevens de chiliboter maken: Smelt hiervoor de boter in een (koeken)pannetje en voeg daarna het paprikapoeder, komijn en chiliflakes toe. Roer het geheel goed door en laat ongeveer een minuut meebakken. Draai daarna het vuur uit.
  3. Schep ½ tl olie in elk boterham zakje en breek in elk zakje een ei. Knoop ze dicht en hang de eieren in de pan met water om te laten pocheren. 2 -3 minuten is genoeg, maar 4-5 minuten kan ook voor een meer vaster gepocheerd ei.
  4. Ondertussen roer je de Turkse yoghurt los met de knoflook, citroen, de helft van de dille en de helft van de peterselie. Breng de yoghurt op smaak met peper en zout. Lepel de yoghurt in diepe borden of kommen.
  5. Knip voorzichtig de zakjes met ei open laat 2 eieren in elk bord of kom glijden. Lepel hier vervolgens de chiliboter overheen en top af met de overgebleven dille en peterselie. Serveer je Turkse eieren met yoghurt direct!

Afiyet Olsun! (= Eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Je kunt dit gerecht zo oplepelen uit de kom, maar het is ook erg lekker om 1 -2 afgebakken pita broodjes bij je çilbir te serveren. Lepel dan steeds een beetje op het brood of dip het er in en eet samen op.

Keywords: eieren, yoghurt, chilipeper, dille, peterselie, ontbijt, pita broodjes

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept cilbir turkse eieren met yoghurt © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar onderstaande foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met deze Turkse eieren met yoghurt (Çilbir)

Category: Ontbijt Recepten Tags: chilipepers, citroen, dille, eieren, Glutenvrij, knoflook, komijn, ontbijt, paprikapoeder, peterselie, pitabroodjes, pittig, roomboter, Turkse keuken, yoghurt

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Makreelsalade met mango
Volgend bericht: Pastaschotel met kip en broccoli »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★ 5 Stars ☆ ★ 4 Stars ☆ ★ 3 Stars ☆ ★ 2 Stars ☆ ★ 1 Star ☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#HALLOWEEN

halloween recepten

Heerlijke Halloween recepten om mee te smikkelen en griezelen

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • widget recepten met pompoen 20x Recepten met pompoen
  • recept pumpkin spice latte koffie met pompoen van starbucks © Bettyskitchen.nl Pumpkin Spice Latte
  • recept voor baba ganoush aubergine dip mediterrane keukens Baba Ganoush (aubergine dip)
  • recept voor pompoen salade met rode bieten en uienchutney © bettysktichen.nl Pompoen salade met rode bieten en uienchutney
  • verschil tussen quiche en hartige taart + recepten Verschil tussen quiche en hartige taart

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

Oreo Bat Balls voor Halloween

recept Werther's Original Caramel Popcorn © Bettyskitchen.nl

Werther’s Original Caramel Popcorn

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

recept voor radijsjes met yoghurt en dukkah - bijgerecht voor mediterraanse borrel - Egyptische keuken of Marokko dukkah mengsel als heerlijke krokante topping over je gerechten

Radijsjes met Yoghurt en Dukkah

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept courgetti met worst © bettyskitchen.nl

Courgetti met worst

recept pasta alla norma © bettyskitchen.nl

Pasta alla norma

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in