• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Ontbijt Recepten / Turkse Eieren met yoghurt (Çilbir)

Turkse Eieren met yoghurt (Çilbir)

20 juni 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Cilbir zijn eieren op Turkse wijze en het afgelopen jaar ben ik ze al heel vaak tegen gekomen op social media. De basis bestaat uit Turkse yoghurt met gepocheerde eieren en een pittige chili boter jus. Deze Turkse eieren met yoghurt wordt vaak geserveerd met pita en eet je als ontbijt of lunch.

Hoe maak je Turkse eieren klaar?

De Turkse keuken staat bekend om het gebruik van verschillende kruiden en paprika of pepers. Zelf in dit heerlijke en makkelijk ontbijt recept. De yoghurt wordt namelijk op smaak gebracht met dille en eventueel peterselie. Met daarbovenop gepocheerde eieren en een pittige chili botersaus. Klinkt goed he? En dit is beslist een hapje waar je je bed voor uit komt. Cilbir ook als Çılbır geschreven in het Turks moet je gewoonweg een keer geprobeerd hebben en ik vertel je hieronder hoe je deze Turkse eieren klaar maakt.

recept cilbir turkse eieren met yoghurt © bettyskitchen.nl
recept cilbir turkse eieren met yoghurt © bettyskitchen.nl

Nog meer Wereldse ontbijt recepten met eieren

Eieren zijn voor mij echt een universeel ontbijt product en elk land kent vaak wel een eigen traditioneel ontbijt (of brunch) recept met eieren. Zo kun je niet alleen genieten van deze Turkse eieren met yoghurt (Cilbir) maar is de kruidige shakshuka inmiddels ook niet meer weg te denken uit onze keuken. In Amerika zijn deze ‘breakfast burrito‘s met vlees en eieren of deze TexMex Huevos Rancheros ook erg geliefd. En staan de Britten immers bekend om scrambled eggs, bacon en witte bonen in tomatensaus bij het ontbijt. In Frankrijk heb je dan weer deze heerlijke Oeuf en cocotte en in Thailand genoten wij elke morgen van opgebakken rijst met een omelet. Welk ontbijtgerecht met eieren is jouw favoriet?


Print

Recept: Turkse Eieren met yoghurt (Çilbir)

recept cilbir turkse eieren met yoghurt © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Cilbir is een fantastisch recept voor eieren op Turkse wijze. De basis bestaat uit Turkse yoghurt met kruiden en daarbovenop gepocheerde eieren met een pittige chili boter jus. Deze Turkse eieren worden vaak geserveerd met pita en eet je als ontbijt of lunch.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 12 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Turkse Keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 25 gr roomboter
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl chiliflakes
  • 4 eieren
  • 200 gr Turkse Yoghurt
  • 1 knoflook teentje, uitgeperst
  • ½ citroen, uitgeperst
  • 5 gr dille, fijngehakt
  • 5 gr peterselie, fijngehakt
  • olijfolie
  • peper & zout

Extra:

  • 4 boterhamzakjes

Instructions

  1. Breng als eerste een ruime pan met water aan de kook en verlaag daarna het vuur.
  2. Ondertussen ga je tevens de chiliboter maken: Smelt hiervoor de boter in een (koeken)pannetje en voeg daarna het paprikapoeder, komijn en chiliflakes toe. Roer het geheel goed door en laat ongeveer een minuut meebakken. Draai daarna het vuur uit.
  3. Schep ½ tl olie in elk boterham zakje en breek in elk zakje een ei. Knoop ze dicht en hang de eieren in de pan met water om te laten pocheren. 2 -3 minuten is genoeg, maar 4-5 minuten kan ook voor een meer vaster gepocheerd ei.
  4. Ondertussen roer je de Turkse yoghurt los met de knoflook, citroen, de helft van de dille en de helft van de peterselie. Breng de yoghurt op smaak met peper en zout. Lepel de yoghurt in diepe borden of kommen.
  5. Knip voorzichtig de zakjes met ei open laat 2 eieren in elk bord of kom glijden. Lepel hier vervolgens de chiliboter overheen en top af met de overgebleven dille en peterselie. Serveer je Turkse eieren met yoghurt direct!

Afiyet Olsun! (= Eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Je kunt dit gerecht zo oplepelen uit de kom, maar het is ook erg lekker om 1 -2 afgebakken pita broodjes bij je çilbir te serveren. Lepel dan steeds een beetje op het brood of dip het er in en eet samen op.

Keywords: eieren, yoghurt, chilipeper, dille, peterselie, ontbijt, pita broodjes

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept cilbir turkse eieren met yoghurt © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar onderstaande foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met deze Turkse eieren met yoghurt (Çilbir)

Category: Ontbijt Recepten Tags: chilipepers, citroen, dille, eieren, Glutenvrij, knoflook, komijn, ontbijt, paprikapoeder, peterselie, pitabroodjes, roomboter, Turkse keuken, yoghurt

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « The Vasectomy cocktail – voor Vaderdag
Volgend bericht: Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaan »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaa...
  • paella met garnalen op de barbecue bereiden campingaz recept © bettyskitchen.nl Paella met garnalen en mosselen
  • 15x Vaderdag recepten
  • recept quiche met champignons prei en blauwe kaas © bettyskitchen.nl Quiche met champignons, prei en blauwe kaas
  • 5x kidsproof bbq spiesjes © bettyskitchen.nl 5x Kidsproof BBQ spiesjes
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept tostada elote The Streetfood Club Utrecht © bettyskitchen.nl

Tostada Elote (Taco’s met mais)

recept tacos met pittige kip © bettyskitchen.nl

Tacos met pittige kip (van de BBQ)

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept babi kecap restaurant blauw © bettyskitchen.nl

Babi Kecap – uit Restaurant BLAUW kookboek

Tropisch quinoa ontbijt met earl grey © bettyskitchen.nl

Tropisch quinoa ontbijt met earl grey

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in