“SA WAD DEE!” Hoorde ik elke ochtend als ik, langs het strand, naar ons ontbijt restaurant liep. En hoe anders dan te ontbijten met een Thaise ontbijt omelet met gebakken rijst!
En laat het maar aan de Thai over om nog iets bijzonders te maken van een omelet. Terwijl de Thaise kok mijn omelet staat te bakken, schuifel ik even langs het ontbijt buffet voor wat gebakken rijst. Want dat hoort er nou eenmaal bij.
In het land van de glimlach wordt je breeduit verwelkomt op de vroege ochtend. Terwijl ik over het nog verlaten strand wandel, zie ik in de verte de Thaise bediening al vlot heen en weer lopen. Wij zitten in een resorthotel aan het strand, maar het personeel is ronduit vriendelijk en uitermate opgewekt en hartelijk.
Maar aangezien voor mij een goed ontbijt toch echt een must is om de dag te beginnen, zorg ik er ook voor dat ik een lekkere, gezonde en vullende maaltijd uitkies. Zeker als je nog een complete dagtour op het programma hebt staan, kun je maar beter een goede basis leggen voor de nodige energie. En hoe beter dan met een flinke portie eiwitten. Zo zou ik elke dag wel willen beginnen met een strandwandeling en Thaise ontbijt omelet met gebakken rijst.
In Thailand zal je alleen niet zo gauw een ei als hoofdmaaltijd zien. Laat staan dat je alleen een omelet als ontbijt serveert. Maar eieren complementeren wel je maaltijd en zijn prima te combineren met rijst, noedels en groente. Deze Thaise ontbijt omelet wordt vaak in de wok gebakken. Dit doe je namelijk in een laagje olie, waardoor je als het ware een ‘deep fried omelette’ krijgt. En door de holle vorm van de wok, kun je de omelet ook heel eenvoudig omdraaien.
Dus eenmaal terug in Nederland ging ik zelf ook aan de slag met deze Thaise ontbijt omelet en combineerde de eieren met kippengehakt. Het resultaat is een lekker vullend ontbijt, dat je ook als brunch of lunch kunt serveren.
Let op! In dit recept maak ik gebruik van ‘leftover’ rijst, met een gekookt gewicht van 200 gram. Mocht je de rijst echter voor willen koken of apart bereiden, dan is dit circa 75 gram ongekookte rijst. Dit is voldoende voor 2 personen, als aanvulling op de Thaise ontbijt omelet.
Recept Thaise ontbijt omelet met gebakken rijst:
(ontbijt voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 200 gram gekookte rijst,
- 2 sjalotten,
- 1 rode/groene paprika,
- 100 gram kippengehakt,
- 4 eieren,
- 1 eetlepel soyasaus,
- (wok)olie,
- peper & zout,
- verse koriander,
- Sriracha saus (of een andere pittige saus).
Extra:
- Koekenpan,
- wok
Bereidingstijd: 15-20 minuten.
Bereidingswijze Thaise ontbijt omelet met gebakken rijst.
- Pel de sjalotten en snijd fijn. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit een beetje olie in de koekenpan en bak hierin de sjalotten en paprika gaar, gedurende 3-5 minuten. Voeg tot slot de gekookte rijst toe en roerbak deze mee. Draai daarna het vuur laag en laat, onder af en toe roeren, warmhouden. Je kunt eventueel ook een grote deksel op de koekenpan plaatsen om warm te houden.
- Verwarm de wok op hoog vuur met een beetje olie. Bak hierin het kippengehakt gaar in circa 5 minuten. Breng alleen nog even op smaak met zout & peper en draai het vuur naar middelmatig. Kluts vervolgens de eieren los met de sojasaus en giet bij het gehaktmengsel. Gelieve niet te veel meer roeren vanaf dit moment. Zodra de randen een beetje stollen, lift je deze een klein beetje op met je spatel en druppel hier wat extra olie in. Doe dit rondom, zodat je als het ware de omelet gaat frituren in een laagje olie. En door het optillen voorkom je tevens dat de Thaise ontbijt omelet vastkoekt.
- Zodra het ei gestolt is, schep je de omelet uit de wok en serveer op een bord met de gebakken rijst. Serveer met een scheutje pittige Thaise Srirachasaus en wat verse blaadjes koriander.
Voor erbij zet ik graag een kopje jasmijnthee met een kneepje limoen. Dan is mijn Thaise ontbijt omelet met gebakken rijst helemaal af. Wedden dat je je even op vakantie waant.
Eet smakelijk,
Groetjes, Betty
Geef een reactie