Heb je altijd al eens zelf risotto willen maken? Maar weet je niet hoe? Ik neem je mee en leg stap voor stap uit hoe jij de beste en lekkerste risotto op tafel kunt zetten.
Dit is een uitgebreide beschrijving, inclusief kookvideo van een van mijn favoriete recepten, namelijk risotto maken! Met een goed basis recept kom je al een heel eind en er zijn een paar gouden basis regels die je de beste risotto zullen gaan geven. Risotto is heerlijk als voorgerecht, bijgerecht, of vul aan met extra groenten en vlees\vis voor een volwaardige hoofdmaaltijd!
Kookvideo: basisrecept risotto maken
Overheerlijke risotto recepten
Als je eenmaal de basis goed onder de knie hebt, dan kun je je ook gaan wagen aan deze variatie recpeten voor risotto maken:
- Arancini met mozzarella (risotto balletjes),
- Champignon risotto uit de oven,
- Geroosterde bietjes risotto met mozzarella,
- Pompoen risotto met spek en geitenkaas,
- Risi e Bisi (met doperwtjes en spek),
- Risotto met champignons en porcini,
- Risotto met saffraan en spekjes,
- Risotto met saffraan en spinazie,
- Risotto met uien en Port,
- Risotto met witte asperges (en zalm),
- Risotto taartjes met tomatensalade,
- Zoete risotto met ananas en bakbanaan.
Recept: Risotto maken
Dit is een uitgebreide beschrijving voor zelf risotto maken. Deze klassieker uit de Italiaanse keuken is een lekker voorgerecht, bijgerecht of zelfs hoofdmaaltijd met extra groente met vleesvis.
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 40 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Voorgerechten
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 1 grote ui,
- 2 teentjes knoflook,
- 2 stengels bleekselderij,
- 200–300 gram verse groente (zoals champignons of courgette)
- 4 eetlepels olijfolie,
- 300 gram risotto rijst,
- 200 ml droge witte wijn,
- 1,2 liter (groente)bouillon,
- 25 gram roomboter,
- 75 gram geraspte Parmezaanse of Pecorino kaas.
Instructions
1. De juiste rijstkorrel
Niet elke rijst is geschikt voor risotto. Doordat er veel bouillon wordt toegevoegd aan een risotto, heb je een rijstkorrel nodig die veel vocht kan opnemen. Je maakt tenslotte een smeuïge risotto en geen soep met rijst. Gebruik daarom het liefst een arborio of carnaroli rijstkorrel. Deze zijn mooi rond van vorm en blijven ‘stevig’ tijdens het kook process.
2. De basis: een soffritto
De echte smaakmaker voor een goede risotto is de soffritto. Dit is een basis van gebakken groenten die bepalend zijn voor de smaak die je aan de rijst meegeeft. De ui en de bleekselderij zijn mijn persoonlijke favorieten, samen met een beetje knoflook. Snijd deze groenten zo fijn mogelijk (mini blokjes) en bak rustig zacht in een laagje olijfolie. Je huis gaat er heerlijk door ruiken, en de basis voor de risotto is gelegd.
3. “A wine a day keeps the doctor away”
Na het maken van de soffritto voeg je ongewassen(!) de rijst toe. Wassen verwijderd al een deel van het zetmeel, dat juist zo bepalend is voor die smeuïge smaak. Bak de rijst dus enkel rondom aan, en blus af met een glaasje droge witte wijn. Wijn is goed voor je (mits met mate gedronken) en het is gewoon lekker! Overigens verdampt een groot deel van de alcohol tijdens het kookproces, maar de smaak die overblijft is niet te evenaren. Gewoon even droog laten koken, en dan is het tijd voor de bouillon.
4. Roeren, roeren en nog eens roeren
Zodra de wijn verdampt is, voeg je opscheplepel voor opscheplepel de bouillon toe. En blijf roeren, vooral heel veel roeren. Heerlijk even je verstand op 0 zetten, en je gedachten lekker laten gaan. Je mag van mij zelfs even je werkdag overpeinzen. Maar niet te lang, want voordat je het weet is het alweer tijd voor de volgende opscheplepel met bouillon. Het roeren maakt tevens de zetmeel in de rijst los, waardoor je een hele smeuige risotto krijgt. Én het roeren voorkomt ook nog eens dat de gegaarde rijst aan de bodem van de pan vastplakt. Dus, lekker 20 minuten blijven roeren!
5. twee ons groenten per dag
Aan de risotto voeg je ook wat groenten naar keus toe. Zorg dat deze vooraf alvast fijngesneden zijn, en kook deze de laatste 10 minuten mee in de risotto. Je kan werkelijk alles toevoegen: plakjes champignons, blokjes courgette, een hand vol gewassen spinazie blaadjes, en kopje ontdooide diepvries erwtjes… Wat jij wilt! Zo kom je al gauw aan die 2 ons groenten per dag, en de groenten geven ook nog eens extra smaak aan de risotto.
6. Pronto!
Zodra je klaar bent met het kook- en roer proces, proef je altijd even een korreltje rijst om te kijken of deze beetgaar is. Haal hierna de pan van het vuur en voeg de boter en de Parmezaanse kaas toe. Zet vervolgens de deksel terug op de pan en laat een paar minuten staan. De rijke smaken van de boter en kaas trekken nu ook in de rijst, en zorgen voor een glanzende en romige finishing touch: Pronto! (=klaar/af) Niets meer aan doen… behalve heel snel opeten! Buon appetito!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!
Simone -lifeofsimone-
Super!! Lijkt me daarnaast ook echt heerlijk!
thefourohseven
whaaah. Wat leuk om te lezen dat er een mede Bosniër op het www zit! Die ook nog om dezelfde reden een blog is begonnen.
Ik ga me de komende paar uur vermaken met terugbladeren en kijken wat voor lekkers je allemaal maakt