• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Risotto met champignons en porcini

Risotto met champignons en porcini

9 juli 2015 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Wellicht komt het door de regenbuien van de afgelopen dagen, maar ik had ineens zin om heerlijk ‘comfort food’ te gaan maken. En wat smaakt er nou lekkerder dan een heerlijk bord risotto met champignons en porcini.

Risotto met champignons en porcini

Risotto is tevens een gerecht dat ik graag met mijn vriendinnen maak. Hoewel ik dol op koken ben, zijn sommigen van hen dat niet.  Gelukkig mag ik ze wel vragen om, onder het genot van een wijntje, 20 minuten lang in de pan te blijven roeren. En dan kan ik ondertussen weer andere dingen bakken of voorbereiden.

Risotto met champignons bereiden

Het roeren in de pan is heel belangrijk, want daarmee komt de zetmeel uit de rijstkorrel los, en die zorgt voor een heerlijk gebonden en smeuïge risotto. (Check mijn complete how-to risotto maken,) Doordat dit een groente-risotto is, is deze uitermate geschikt voor vegetariërs. Ik zou dan enkel nog een kleine groene salade serveren bij deze risotto met champignons . Voor de vleesliefhebber kun je er uiteraard een heerlijk stukje vlees bij bakken, zoals Saltimbocca.

Print

Recept: Risotto met champignons en porcini

Risotto met champignons en porcini
Print Recipe
  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2-3 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • Handje gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood),
  • 200 ml heet water,
  • 1 grote ui,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 2 stengels bleekselderij,
  • 250 gram (kastanje) champignons,
  • 4 eetlepels olijfolie,
  • 300 gram risotto rijst (rijst met een ronde korrel),
  • 125 ml droge witte wijn (Chardonnay of Sauvignon Blanc),
  • 1 liter  (groente)bouillon,
  • 25 gram (room)boter,
  • 75 gram  geraspte Parmezaanse of Pecorino kaas,
  • versgemalen peper,
  • eventueel wat pesto of basilicum/peterselie olie.

Instructions

  1. Wel de gedroogde porcini in een glas met het (kokend) hete water, en zet daarna apart.
  2. Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Schil de bleekselderij met een dunschiller,(om de draden te verwijderen,) en snijd daarna in kleine blokjes. Boen de champignons schoon en hak in stukken.
  3. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en bleekselderij in 5 minuten zacht en lichtbruin. Voeg de rijst (zonder te wassen!) toe en bak al roerende een paar minuten mee, totdat de rijst mooi glazig en wit is.
  4. Voeg de wijn toe en laat deze al roerende absorberen (de alcohol verdampt uiteraard). Draai nu het vuur iets lager, en voeg één soep-opscheplepel met bouillon toe. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt door de rijst. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken.
  5. Let op! Na 10 minuten garen voeg je de champignons, porcini én het weekwater toe aan de risotto (het water zit namelijk boordevol smaak!). Ga hierna weer verder met stapsgewijs de bouillon toevoegen.
  6. Nadat ook de laatste schep bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Roer de risotto even goed door en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.
  7. Schep de risotto met champignons en porcini in diepe borden (of op een bedje van sla) en maak af met wat versgemalen peper, en druppel er eventueel wat pesto of basilicum/peterselie olie overheen. Serveer dit gerecht direct!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Risotto met champignons en porcini

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: bleekselderij, bouillon, champignons, Glutenvrij, Italiaanse keuken, Parmezaanse kaas, pecorino, porcini, rijst, risotto, Sauvignon Blanc, uien, vegetarisch

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Restaurant De Saffraan in Amersfoort
Volgend bericht: Koopeenkoe.nl (voor duurzaam rundvlees) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Ann

    19 juli 2015 om 10:28 am

    Heb nèt je receptjes ontdekt, blijf je volgen hoor.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      20 juli 2015 om 6:55 pm

      Dat vind ik leuk!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  2. Barry

    30 november 2015 om 10:55 pm

    Wat een heerlijke recepten hier.
    Kwam hier bij toeval terecht.
    Super!!!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      1 december 2015 om 8:38 am

      Welkom! ik hoop dat je volop inspiratie zult vinden
      en eet smakelijk alvast!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in