Wellicht komt het door de regenbuien van de afgelopen dagen, maar ik had ineens zin om heerlijk ‘comfort food’ te gaan maken. En wat smaakt er nou lekkerder dan een heerlijk bord risotto met champignons en porcini.
Risotto is tevens een gerecht dat ik graag met mijn vriendinnen maak. Hoewel ik dol op koken ben, zijn sommigen van hen dat niet. Gelukkig mag ik ze wel vragen om, onder het genot van een wijntje, 20 minuten lang in de pan te blijven roeren. En dan kan ik ondertussen weer andere dingen bakken of voorbereiden.
Risotto met champignons bereiden
Het roeren in de pan is heel belangrijk, want daarmee komt de zetmeel uit de rijstkorrel los, en die zorgt voor een heerlijk gebonden en smeuïge risotto. (Check mijn complete how-to risotto maken,) Doordat dit een groente-risotto is, is deze uitermate geschikt voor vegetariërs. Ik zou dan enkel nog een kleine groene salade serveren bij deze risotto met champignons . Voor de vleesliefhebber kun je er uiteraard een heerlijk stukje vlees bij bakken, zoals Saltimbocca.
PrintRecept: Risotto met champignons en porcini
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2-3 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- Handje gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood),
- 200 ml heet water,
- 1 grote ui,
- 2 teentjes knoflook,
- 2 stengels bleekselderij,
- 250 gram (kastanje) champignons,
- 4 eetlepels olijfolie,
- 300 gram risotto rijst (rijst met een ronde korrel),
- 125 ml droge witte wijn (Chardonnay of Sauvignon Blanc),
- 1 liter (groente)bouillon,
- 25 gram (room)boter,
- 75 gram geraspte Parmezaanse of Pecorino kaas,
- versgemalen peper,
- eventueel wat pesto of basilicum/peterselie olie.
Instructions
- Wel de gedroogde porcini in een glas met het (kokend) hete water, en zet daarna apart.
- Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Schil de bleekselderij met een dunschiller,(om de draden te verwijderen,) en snijd daarna in kleine blokjes. Boen de champignons schoon en hak in stukken.
- Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en bleekselderij in 5 minuten zacht en lichtbruin. Voeg de rijst (zonder te wassen!) toe en bak al roerende een paar minuten mee, totdat de rijst mooi glazig en wit is.
- Voeg de wijn toe en laat deze al roerende absorberen (de alcohol verdampt uiteraard). Draai nu het vuur iets lager, en voeg één soep-opscheplepel met bouillon toe. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt door de rijst. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken.
- Let op! Na 10 minuten garen voeg je de champignons, porcini én het weekwater toe aan de risotto (het water zit namelijk boordevol smaak!). Ga hierna weer verder met stapsgewijs de bouillon toevoegen.
- Nadat ook de laatste schep bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Roer de risotto even goed door en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.
- Schep de risotto met champignons en porcini in diepe borden (of op een bedje van sla) en maak af met wat versgemalen peper, en druppel er eventueel wat pesto of basilicum/peterselie olie overheen. Serveer dit gerecht direct!
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Heb nèt je receptjes ontdekt, blijf je volgen hoor.
Dat vind ik leuk!
Groetjes, Betty
Wat een heerlijke recepten hier.
Kwam hier bij toeval terecht.
Super!!!
Welkom! ik hoop dat je volop inspiratie zult vinden
en eet smakelijk alvast!