• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Risotto met saffraan en spekjes

Risotto met saffraan en spekjes

12 mei 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Terwijl ik hier thuis een beetje zit te verlangen naar een vakantie in Italie, krijg ik spontane zin in een risotto! Deze risotto met saffraan en spekjes heeft niet alleen een mooie zomers gele kleur, maar is ook nog eens heerlijk van smaak!

Gele risotto met saffraan maken

Dit Italiaanse rijstgerecht krijgt zijn prachtige gele kleur van de saffraan en wortel. Risotto maken is niet moeilijk, en als je even wat uitjes en spekreepjes meebakt heb je een heerlijke basis voor elke risotto. Tja die saffraan en spek he… Twee ingrediënten die ik echt verrukkelijk vindt in risotto en je krijgt er ook nog een heerlijke zoutige bite van. Ga jij deze risotto met saffraan en spekjes ook eens proberen? Met hopelijk veel barbecue dagen in het verschiet, kun je dit ook als bijgerecht serveren bij je stukje gevogelte of vis van de barbecue.

Risotto met saffraan en spekjes Tijdens de Italiaanse maand met een overheerlijk bord Risotto natuurlijk niet ontbreken! Deze risotto met saffraan en spekjes heeft niet alleen een mooie zomers gele kleur, maar ik ook nog eens heerlijk van smaak!

Nog meer heerlijke recepten met rijst

Rijst is zo’n heerlijk veelzijdig ingrediënt! Je kunt het koken, stoven, stomen en opbakken. Naast deze gele risotto met saffraan en spekjes is deze thaise ontbijtomelet met leftover rijst ook een favoriet bij ons thuis! Maar de volgende recepten met rijst zijn zeer zeker ook een aanrader hoor! Slinger je binnenkort de barbecue aan? Maak er dan deze koude rijstsalade met bonen als bijgerecht bij. Onze Nanda maakte ook deze Notenrijst met pompoen als vegetarisch bijgerecht klaar. En mjjn vader is bijvoorbeeld dol op deze bruine bonen schotel met rijst. Voor een Indiase twist zet je deze Kedgeree rijstschotel op het menu! Zo lekker en kruidig van smaak!


Print

Recept: risotto met saffraan en spekjes

risotto met safraan en spekjes
Print Recipe

Terwijl ik hier thuis een beetje zit te verlangen naar een vakantie in Italie, krijg ik spontane zin in risotto! Deze risotto met saffraan en spekjes heeft niet alleen een mooie zomers gele kleur, maar is ook nog eens heerlijk van smaak!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 4–6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 900 ml (runder)bouillon,
  • 25–30 saffraan draadjes,
  • 1 ui,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 kleine bospeen, of 5 cm stuk winterwortel,
  • 2 eetlepels olijfolie,
  • 100 gram magere spekreepjes,
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden,
  • 300 gram Carnaroli of Arborio rijst,
  • 100 ml droge witte wijn,
  • 1 eetlepel roomboter,
  • geraspte Parmezaanse of Pecorino (= schapenkaas) kaas,
  • eventueel wat verse basilicum blaadjes,
  • peper & zout.

 

Instructions

  1. Vul een glas met de warme bouillon en voeg de saffraandraadjes toe. Roer even door en zet apart om te weken. De rest van de bouillon zul je later pas gaan gebruiken.
  2. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak deze fijn. Schap de wortel en snijd deze in blokjes van 0.5×0.5 cm (brunoise).
  3. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de spekjes gedurende 2 minuten. Voeg de ui, knoflook en wortel toe en bak zacht en lichtbruin 3-4 minuten. Voeg de rijst toe en bak, al roerende, een paar minuten mee.  Voeg de wijn toe en laat deze, al roerende, absorberen. (De alcohol verdampt namelijk).
  4. Draai nu het vuur iets lager en voeg het kopje saffraandraadjes weer bij de rest van de bouillon. Voeg vervolgens steeds één soep-opscheplepel met bouillon toe aan de rijst. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken in de risotto.
  5. Nadat alle bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Roer de risotto even goed door en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.
  6. Schep de risotto met saffraan en spekjes in diepe borden en maak af met wat versgemalen peper en nog wat extra parmezaanse kaas en een vers basilicum blaadje. Serveer dit gerecht direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

risotto met safraan en spekjes

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gele risotto met saffraan en spek wilt gaan maken.

Category: Vlees Recepten Tags: basilicum, bospeen, bouillon, Italiaanse keuken, magere spekreepjes, Parmezaanse kaas, pecorino, rijst, risotto, roomboter, saffraan, uien, wijn, wortel

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Hotdog Pizza
Volgend bericht: Ben & Jerry’s Cookie Dough recept »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in