• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Voorgerechten / Arancini met mozzarella (Risotto Balletjes)

Arancini met mozzarella (Risotto Balletjes)

12 juni 2017 Door Nanda Appelman 2 Reacties

Voor vandaag heb ik in de Italiaanse maand van Betty’s Kitchen deze Arancini met mozzarella (risotto balletjes) op het menu staan. En die moet je proeven… Had ik namelijk al verteld dat de knapperige korst van Parmezaanse kaas is?

Ik moet wel eerlijk zijn: je bent wel even bezig met het maken van deze risottoballetjes. Dit is vooral veel wachttijd, dus trek er een paar uur voor uit en in de tussentijd kun je van alles doen. Maar geloof mij, als je dit uiteindelijk op tafel tovert heb je geen spijt.

arancini met mozzarella (risotto balletjes)

Ook gasten zul je hier enorm mee verrassen. Een vriendin maakte soortgelijke risottoballetjes voor mij toen ik kwam eten en ik begreep niet waarom ik dit nooit eerder had gemaakt. Ik was dus meteen geïnspireerd voor de Italiaanse maand!:)

Arancini van leftover risotto

Heb je deze week al een heerlijke portie risotto gemaakt, dan kun je natuurlijk ook heel eenvoudig arancini maken van leftover risotto. Stap 1 t/m 5 kun je dan overslaan, en afhankelijk van het soort risotto dat je in huis hebt, kun je zo ook een beetje variëren qua smaken. Lekker worden je risotto balletjes toch wel 🙂

Je kunt deze Arancini met mozzarella als bijgerecht serveren met bijvoorbeeld een stukje vis, vlees of salade ernaast. Maar ze kunnen ook heel goed door als voorgerecht of borrelhapje. Multifunctioneel dus!


Print

Recept: Arancini met mozzarella (risotto balletjes)

arancini met mozzarella (risotto balletjes)
Print Recipe

Deze risotto bolletjes zijn een klassieker uit de Italiaanse keuken! Arancini met mozzarella zijn heerlijk als voorgerecht of als borrelhap!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 1 hours
  • Total Time: 3 hours 30 minutes
  • Yield: 10 balletjes 1x
  • Category: borrel
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram risottorijst
  • 2 trostomaten
  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Een handje rucola voor de garnering
  • 10 mozzarellabolletjes (buffelmozzarella is het allerlekkerst!)
  • 5 el. Parmezaanse kaaspoeder
  • 2 eieren
  • 15 gram pijnboompitten
  • 1 groentebouillonblokje
  • 5 el. paneermeel
  • 1 flinke tak verse basilicum
  • 2.5 el. gedroogde tijm
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Benodigdheden voor het frituren van de balletjes:

  • Of flink wat kokosolie om te frituren in een hapjespan
  • Of frituurvet en een frituurpan

Instructions

  1. Begin met het maken van de risotto. Snij de ui en knoflook heel fijn. Verwarm 2 el. olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak daarin de ui en knoflook totdat de ui glazig wordt. Kook ondertussen 600 ml. water en los daarin het bouillonblokje op.
  2. Roer de risottorijst door de ui en knoflook en verwarm even kort mee zodat de olijfolie in de korrels trekt. Blus vervolgens af met een scheutje bouillon. Hou het vuur middelhoog.
  3. Snijdt ondertussen de tomaten en basilicum heel fijn. De basilicum kun je voor het gemak ook knippen. Roer de tomaten door de risotto.
  4. De risotto is klaar voor een nieuwe scheut bouillon als je met een lepel door de pan roert en de risotto uit elkaar blijft staan. Herhaal het toevoegen van de bouillon totdat het op is. Roer op het laatst ook de basilicum, pijnboompitten en wat peper door de risotto.
  5. Dan volgt het langste wachtmoment. De risotto moet namelijk volledig afkoelen en dat kan wel 2 uur duren. Het is noodzakelijk dat de risotto volledig afkoelt omdat het anders niet goed als een balletje gerold kan worden.
  6. Als de wachttijd erop zit zet je 2 bordjes klaar. 1 waarop je de eieren los klutst en 1 waarop je de paneermeel, Parmezaanse kaaspoeder, tijm en een snuf zout en peper door elkaar mengt. Afhankelijk van de grootte van je bord is het misschien handig om de eieren en paneer in twee delen op te splitsen zodat je na 5 balletjes kunt bijvullen.
  7. Pak nu een eetlepel risotto en druk die in je handpalm. Maak aan de binnenkant een kuiltje en druk daarin een mozzarellabolletje. Schep er dan nog een eetlepel risotto op en draai het tot een balletje. Als de risotto aan je handen plakt kan het helpen om je handen nat te maken. Herhaal dit voor alle balletjes.
  8. Vervolgens rol je de balletjes een voor een eerst door de geklutste eieren, dan door de paneer, nog eens door de geklutste eieren en weer door de paneer. Herhaal ook dit voor alle balletjes.
  9. Als je een frituurpan hebt verwarm je deze voor op 180 graden Celsius. Frituur de balletjes vervolgens in 3 minuten goudbruin. Wat je ook kunt doen is flink wat kokosolie verwarmen in een hapjespan en daarin de balletjes frituren (evt. in 2 delen). Frituur de balletjes dan voorzichtig rondom zodat de paneer er niet afvalt. Laat ze licht afkoelen en uitlekken op een stukje keukenpapier.
  10. Leg wat rucola ter decoratie op een bord en plaats de risottoballetjes hierop. Serveer eventueel met de overgebleven mozzarellaballetjes erbij. En dan: genieten maar!

PS. Als je dit lekker vond, probeer dan ook eens deze Risotto taartjes met tomatensalade. Een aanrader!

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda

arancini met mozzarella (risotto balletjes)

Category: Borrelhapjes en Snacks, Voorgerechten Tags: basilicum, bouillon, hoofdgerechten, Italiaanse keuken, mozzarella, Nanda Appelman, pijnboompitten, risotto, rucola, trostomaten, vegetarisch

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Pizza met tonijn en ui
Volgend bericht: Italiaanse Pannenkoekentaart (hartig) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Saskia

    9 september 2020 om 8:26 am

    Zou je dit ook van te voren kunnen maken, dag ervoor, of bijv. een week ervoor en dan invriezen? of moet je dit gewoon op de dag maken?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 september 2020 om 9:52 am

      Hi Saskia, de risotto balletjes zelf kun je wel invriezen. Wel even in de koelkast een nachtje laten ontdooien.
      Maar het met paneerlaagje inrollen en frituren zal je echt ‘vers’ moeten bereiden.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in