• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Keto recepten
      • Low Carb recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • In de Media
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Taart Recepten / Ricotta taart met sinaasappel

Ricotta taart met sinaasappel

10 december 2018 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Slaat je hart op tilt bij het zien van cheesecake? Dan heb ik hier een lichtere variant voor je, ideaal als afsluiter voor kerst. Deze ricotta taart met sinaasappel proefde ik voor het eerst in Italië en was verkocht. Dus uiteraard hoog tijd om hem zelf thuis ook eens te maken.

Herinneringen aan ricotta taart met sinaasappel

Tijdens een avondwandeling in Italië streek ik neer op een terrasje voor wat dolci. Maar ondanks het grote aanbod aan gelati, had ik gewoonweg zin in een stukje taart. Ik kreeg een warme(!) ricotta taart met sinaasappel topping voorgeschoteld. Overigens had de taart veel weg van een cheesecake maar was veel lichter en was ook niet zo heel zoet. Maar het was de combinatie met een bitter-zoete sinaasappel marmelade die de kroon spande. Doordat de sinaasappelsaus zo krachtig van smaak was en bol stond van de ambacht, denk ik nog dikwijls terug aan dit moment en deze ricotta taart met sinaasappel.

recept italiaanse ricotta taart met sinaasappel Marchesi di San Giulliano sicilia © Bettyskitchen

Italiaanse delicatessen bij Maricase

Toen ik een doos met Italiaanse delicatessen uit Sicilië kreeg van importeur Maricase, wist ik direct dat ik hier die Italiaanse ricotta taart met sinaasappel van zou gaan maken. San Giuliano is een landgoed in Sicilië dat al 800 jaar in het bezit is van de familie Marchesi Paterno Castello di San Giuliano. Alle producten van Marchesi di San Giuliano zijn biologisch, handgemaakt en puur. Zo zitten in de marmelade grote stukken fruit en grove schillen, in de biscuits, honing en olie proef je dat echt alle componenten 100% natuurlijk zijn. Dus zet het bedrijf ook insecten in als bestrijdingsmiddel en gebruikt alleen organische meststoffen.

recept italiaanse ricotta taart met sinaasappel Marchesi di San Giulliano sicilia © Bettyskitchen

Sinaasappel uit Sicilië

De producten van Marchesi di San Giuliano hebben een heel hoog percentage fruit. Dat wordt hier overigens nog steeds met de hand geplukt, geschild en gesneden. De volgende dag wordt het fruit gekookt zonder conserveermiddelen, geleermiddelen of kleurstoffen. En die liefde proef je. Sowieso smaken de citroenen en sinaasappels uit Sicilië vele malen intenser dan uit andere delen, maar deze sinaasappel marmelade uit Sicilië is het perfecte kroontje op mijn recept voor ricotta taart met sinaasappel.

Check de website van Maricase voor meer informatie en verkoopadressen van de Marchesi di San Giuliano producten. Deze zullen een prachtig cadeau maken voor jezelf of anderen tijdens de feestdagen namelijk! Maar wat dacht je van je (Italiaanse) Kerst menu afsluiten met deze Italiaanse ricotta taart met sinaasappel?


Print

Recept: Ricotta taart met sinaasappel

recept italiaanse ricotta taart met sinaasappel Marchesi di San Giulliano sicilia © Bettyskitchen

Deze Italiaanse cheesecake is een klassieker in Italie! Daar at ik hem voor het eerst en was meteen verkocht! De ricotta taart met sinaasappel hoort zelfs warm gegeten te worden!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 60 minutes
  • Total Time: 1 hours 20 minutes
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de taartbodem:

  • 150 gram bloem,
  • 50 gram suiker,
  • snufje zout,
  • 70 gram koude(!) roomboter,
  • 1 ei,
  • rasp van halve sinaasappel.

Voor de ricotta vulling:

  • 1 kilo ricotta,
  • 100 gram poedersuiker,
  • 50 gram bloem,
  • snufje zout,
  • 1 theelepel vanille extract,
  • 1 plakje Marchesi di San Giuliano sinaasappel op siroop.

Voor de toplaag:

  • 3 eetlepels Marchesi di San Giuliano Sinaasappel marmelade,
  • 1 eetlepel gekookte water,
  • 3 plakjes Marchesi di San Giuliano sinaasappel op siroop.
  • 3 eetlepels pijnboompitten, geroosterd.

Extra:

  • Springvorm doorsnede 24 cm,
  • bakpapier,
  • Keukenmixer met deeghaken en bischopspatel of garde.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hete lucht). Bekleed de springvorm met bakpapier.
  2. Gebruik de keukenmixer met deeghaken voor het maken van de taartbodem. (Met de hand kneden kan ook) Meng de bloem, suiker en zout in een kom. Snijd de koude boter met twee messen in kleine stukjes. Voeg  toe aan de bloem en laat de machine op lage snelheid kneden. Voeg hierna het ei en de sinaasappelrasp toe tot een compact deeg ontstaat.
  3. Bestuif het werkblad met extra bloem en rol het deeg uit tot een lap die 4 cm groter is als de springvorm. Rol het deeg over de roller en rol uit over de vorm. Vorm de opstaande rand en stop in de koelkast om op te stijven.
  4. Ondertussen ga je de ricotta taart vulling maken. Maak de mixer bowl schoon en gebruik de bischopspatel of garde. Voeg de ricotta toe, samen met het poedersuiker, de bloem, een snufje zout en vanille. Laat de machine op lage snelheid spatelen om alles goed te vermengen.
  5. Snijd ondertussen het plakje sinaasappel zeer fijn en meng dit ook met de ricotta vulling. Schep de vulling op de taartbodem, strijk glad en bak gedurende 60 minuten af in de oven.
  6. Laat de taart 20 minuten koelen in de vorm alvorens de rand te verwijderen. Trim eventueel de deegrand bij met een mesje om uitstekend of overhangend deeg te verwijderen. Je kunt de taart nu direct en warm serveren. Of laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  7. Voor het serveren: Roer 3 eetlepels van de Marchesi di San Giuliano sinaasappel marmelade los met 1 eetlepel water dat net van de kook af is. Roer goed door en giet over de ricotta taart. Strijk uit en decoreer de taart met 3 plakjes Marchesi di San Giulliano sinaasappel op siroop en de geroosterde pijnboompitten.

Eet smakelijk! Groetjes Betty

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept italiaanse ricotta taart met sinaasappel Marchesi di San Giulliano sicilia © Bettyskitchen

Category: Taart Recepten Tags: bloem, cheesecake, eieren, Italiaanse keuken, jam, Kaas, pijnboompitten, poedersuiker, ricotta, roomboter, sinaasappels, suiker, vanille

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Wraps met krokante kip (video)
Volgend bericht: Gingerbread Koekjes – Hartenhuis »

Lees Interacties

Reacties

  1. Anneke

    16 december 2018 om 2:03 pm

    Hallo Betty

    Dit lijkt me een heerlijk recept maar een vraag kan ik de ricotta vervangen voor verse kaas Philadelphia
    ik hoor graag van je terug
    Groeten Anneke

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 december 2018 om 9:43 pm

      Hi Anneke,
      Ik denk het wel, want je komt dan heel dicht in de buurt van een cheesecake, dus probeer het gerust en laat het ons weten.
      Hou er alleen rekening mee dat je taart dan heeeel machtig gaat worden. En ik wilde juiste een ‘lichte’ kaastaart, vandaar ook de ricotta.

      Beantwoorden
  2. Nicole

    22 december 2019 om 11:55 am

    Hoi Betty,

    Dit recept lijkt me heerlijk maar waar kan ik die sinaasappel schijfjes kopen? Of heb je een advies voor een vervangend iets….
    Standaard marmelade ofzo….

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      23 december 2019 om 1:26 pm

      Hi Nicole,
      gebruik marmelade van goede kwaliteit, voor de beste smaak! En de sinaasappel schijfjes vind je vooral bij delicatesse winkels. Maar je kunt ze ook zelf maken/confijten. Check bijvoorbeeld dit recept en vervang de citroen door een sinaasappel in plakken. https://bettyskitchen.nl/citroen-kwarktaart-recept/

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel kookplezier!

Groetjes, Betty

#GEZONDE SMOOTHIES

recept golden milk ontbijt smoothie © bettyskitchen.nl

Gezonde smoothies om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • video how to tapas plank maken met spaanse vleeswaren olijven etc © bettyskitchen.nl 7x Borrel plank recepten
  • recept chocoladetaartje met havermout en amandel © bettyskitchen.nl Chocoladetaartje met havermout en amandel (video)
  • 10x courgetti recepten © bettyskitchen.nl 10x Keto recepten voor lunch of diner
  • 3x gevulde eieren maken © bettyskitchen.nl 3x Gevulde eieren maken
  • recept kaiserschmarren maken © bettyskitchen.nl Kaiserschmarren (video)

#KETO RECEPTEN

avocado met ei uit de oven

Hoog in vetten en eiwitten voor een lang verzadigd gevoel

food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept gemarineerd buikspek © bettyskitchen.nl

Gemarineerde Buikspek van de BBQ

recept 3x steak van de barbecue © bettyskitchen.nl

Steak bereiden op de BBQ

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

zelf havermoutpap maken recept © bettyskitchen.nl

Havermoutpap maken (video)

recept pompoenbrood met roomkaas © betty's Kitchen

Pompoen brood met roomkaas

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
✨ CHAFFLES - WAFELS VAN KAAS ✨ Volg jij het k ✨ CHAFFLES - WAFELS VAN KAAS ✨

Volg jij het ketogeen dieet of eet jij zoveel mogelijk low carb? Dan moet je zeker deze glutenvrije Chaffles wafels met kaas uitproberen! Door mozzarella en eieren te mengen tot wafelbeslag bak je zelf heerlijke kaaswafels voor een eiwitrijke ontbijt of lunch. Uiteraard met uitgebakken spek 😍

Maar ik kan je eerlijk zeggen dat je chaffles niet alleen naar kaas zal smaken hoor! Heerlijk met low carb syrup en een lepeltje roomkaas. Ook lekker hartig met wat rauwkost of salade ertussen. Je kunt deze chaffles zelfs als broodje gebruiken. 

INGREDIËNTEN (2st/1pers)
2 eieren 
halve bol mozzarella (ca 60 gr)
1 eetlepel amandelmeel
1 tl kokosmeel
10 gr geraspte goudse kaas
3 strips ontbijtspek (ca. 40 gr)
2 el zero carb pancake syrup (bijv. Walden Farms of Good Good)

==> https://bettyskitchen.nl/chaffles-wafels-met-kaas-keto-en-low-carb/

————————-
Bekijk ook mijn Reels recept video van chaffles maken en sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). Of deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#chaffles #waffles #wafels #recept #lowcarb #keto #lchf #atkins #glutenvrij #glutenfree #cheese #kaas #mozzarella #eggs #koolhydraatarm
✨ HAMBURGERS MET FETA EN SPINAZIE ✨ Wie zegt ✨ HAMBURGERS MET FETA EN SPINAZIE ✨

Wie zegt dat hamburgers slecht voor je zijn? Die heeft dan zeker mijn hamburger met feta en spinazie niet geproefd! Met dit recept krijg je een flinke hamburger voor je kiezen. En zeg nou zelf, homemade hamburgers zijn gewoon ‘the best‘ ! In het nieuwe jaar zijn we allemaal heel druk bezig met onze goede voornemens en gezonde recepten horen hier natuurlijk ook bij!

Deze hamburgers met feta en spinazie vullen niet alleen heel goed, maar zijn ook  eiwitrijk, glutenvrij en low carb. Mijn man vouwt er gerust nog een afgebakken pitabroodje 🫓 omheen om een beetje meer carbs toe te voegen. En ik eet er gerust nog een salade bij. Net wat je wilt! Maar het is bovenal een heerlijke burger om van te smullen!

==> https://bettyskitchen.nl/hamburger-met-feta-en-spinazie/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#hamburger #burgers #gehakt #vlees #bbq  #lowcarb #keto #glutenvrij #glutenfree #recept #lchf #enjoy
✨ 10x BLONDIES & BROWNIES RECEPTEN✨ Lieverds, ✨ 10x BLONDIES & BROWNIES RECEPTEN✨

Lieverds, houden jullie het allemaal nog een beetje vol? Goede voornemens, positief blijven, doorwerken in deze lockdown? 

Ik heb me er op deze ‘Blauwe maandag’ maar even bij neergelegd dat de dingen gaan zoals ze gaan. Ik heb een hoop op mijn todo staan maar kom er niet aan toe met de kids thuis. En het sporten schiet er eerlijk gezegd ook een beetje bij in. 

Dus vanmorgen de laptop maar opgeborgen en ik ben gaan dansen met de kids. (Zie stories) . Het werd een complete Workout, mijn hoofd is weer leeg, mijn kids zijn helemaal happy en morgen probeer ik het werken gewoon opnieuw. 

Wat ik hiermee wil zeggen: wees lief voor jezelf, ook als dingen even niet willen lukken. Ga iets doen waar je vrolijk van wordt. En als dat toevallig iets lekker bakken is, neem dan nu een kijkje op de blog want ik heb heel veel lekkere en makkelijke Blondies en brownies recepten voor jullie verzameld. Maak er een mooie #bluemonday van!
#liefs, Betty

==> https://bettyskitchen.nl/brownies-en-blondies-recepten/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk de recepten via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#blondies #brownies #chocolade #pindakaas #blauwebessen #marshmallows #baking #heelhollandbakt #recepten #staypositive #momlife #lockdown #foodblogger
✨OVERNIGHT OATS MET CHOCOLADE ✨ Ben jij team ✨OVERNIGHT OATS MET CHOCOLADE ✨

Ben jij team uitgebreid ontbijten of team to-go ontbijt?
Een warme havermoutpap is echt een van mijn favoriete ontbijtjes maar geduld is daarbij vooral een vereiste.
Maar wist je dat je havermout ook eenvoudig een nachtje in de koelkast kunt laten weken? 

De ‘oats’ zuigen zich namelijk helemaal vol met de melk en eventuele smaakmakers, en dit geeft je de volgende ochtend een superromige pap voor het ontbijt. Neem hem koud mee, to go! Niet een lepel vergeten. Of... giet in een pannetje en warm slechts in 1-2 minuten even op voor een warme variant. 

In mijn IGTV vind je een complete tutorial video voor ‘overnight oats’ maken en daarbij is deze variant met chocolade mijn absolute favoriet! 

INGREDIËNTEN

40- 50 gr (grove) havervlokken
1 eetlepel (rauwe) cacao poeder
1 eetlepel maple syrup of agavesiroop
1 eetlepel chiazaad
paar druppeltjes vanille extract of Stevia Vanille
200 ml (amandel)melk
Top hem af met:
0.5 – 1 banaan in plakken
1 tl amandelboter of pindakaas
Chocolade granola of fijngehakte chocolade etc. Het is jouw 🥳!

==> https://bettyskitchen.nl/overnight-oats-met-chocolade/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#havermout #havermoutpap #overnightoats #oats #havervlokken #vegan #plantbased #glutenvrij #ontbijt #glutenfree #breakfast #togo #chocolade #cacao #chia #recept
✨LET IT SNOW LET IT SNOW LET IT SNOW✨ Omdat e ✨LET IT SNOW LET IT SNOW LET IT SNOW✨

Omdat er in ons allemaal een klein kind (of sneeuwbengeltje) zit... 

We konden niet wachten tot de kids wakker werden van hun middagdutje om de tuin in te duiken met een vers pak sneeuw ❤️ 

Nu met bevroren vingers en knalrode wangen een filmpje kijken met de kids. Heb een mooie zaterdagavond! 

Liefs Betty
————————————
#sneeuw #winter #snowtime #family #iloveyou #hearts
✨KAISERSCHMARREN MAKEN ✨ Okee we zitten nog w ✨KAISERSCHMARREN MAKEN ✨

Okee we zitten nog wel even in de lockdown modus, dus even wegdromen naar vakantieoorden en wintersport gebieden doen we nu vaker dan ons lief is. 

Ben jij wel eens op wintersport in Oostenrijk geweest? Dan heb je ‘Kaiserschmarren’ ongetwijfeld al eens gegeten :-). Deze bekende Oostenrijkse gescheurde pannenkoek is de perfecte lunch tijdens het skiën of snowboarden. Maar ook thuis in Nederland kun je zo nog even lekker genieten van een echte zoete klassieker als lunch of zelfs als ontbijt!

Zet hem dus zeker op het menu voor dit weekend! Want met een heel klein beetje geluk valt er misschien nog wel een ❄️ naar beneden, zo koud dat het is... 

==> https://bettyskitchen.nl/kaiserschmarren-oostenrijkse-gescheurde-pannenkoek/

————————-
Bekijk de receptvideo in mijn IGTV of surf naar de website voor het uitgeschreven recept. (link in bio)Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#kaiserschmarren #recept #pannenkoek #pancakes #germanpancake #tirol #wintersport #austria #appelmoes #lunch #diner #igtv #youtube
✨HARTIGE PANCAKES MET EI, AVOCADO EN SPINAZIE✨ ✨HARTIGE PANCAKES MET EI, AVOCADO EN SPINAZIE✨

Vanavond eten we pancakes voor het diner! Ja je leest het goed! Want met nog wat leftover aardappel puree maak je de allerlekkerste hartige pancakes klaar! Afgetopt met een gebakken eitje, een halve avocado in plakken, feta (of geitenkaas)  en wat verse spinazie maak je zo een overheerlijke maaltijd om van te genieten!

Wie lusten er nog meer een portie hartige pancakes?

Liefs, Betty

==> https://bettyskitchen.nl/hartige-pancakes-met-aardappel/

————————-
Ga dus snel naar de site en tik ‘hartige pancakes’ in in de zoekbalk. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.

——————————————————————
#leftover #aardappels #pancakes #hartigepancakes #pannenkoekjes #aardappelpuree #eieren #eggs #avocado #spinazie #feta #vegetarisch #pannenkoekjes
Meer laden… Volgen op Instagram

Copyright © 2021 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee