• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bakrecepten / Ricotta taart met citroen en amandel

Ricotta taart met citroen en amandel

17 januari 2025 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

De cheesecake is natuurlijk wereldwijd beroemd. Maar heb je ook wel eens een Italiaanse kaastaart geproefd? In de Italiaanse keuken is dit een bekend gebak of dessert. Ik maakte dan ook een ricotta taart met citroen en amandel schaafsel en die wil jij ook proberen!

Italiaanse kaas taart maken

In Frankrijk wordt kaas het liefst als dessert gegeten, maar in Italië maken ze er de lekkerste toetjes mee. Van de beroemde tiramisu met mascarpone, koffie en lange vingers, tot deze lauwwarme platte taart met ricotta als basis. Ik at een variant van deze bekende kaastaart voor het eerst tijdens een bezoek aan Rome en heb inmiddels al meerdere variaties hierop gemaakt! Deze versie voor ricotta taart met citroen en amandel schaafsel is een perfect huwelijk! Hij is tevens compleet glutenvrij want ik gebruik aardappelzetmeel of maizena in het beslag. En net zoals in Italië kun je deze taart dus (lauw)warm eten.

recept glutenvrije ricotta taart met citroen en amandel © bettyskitchen.nl
recept glutenvrije ricotta taart met citroen en amandel © bettyskitchen.nl

Wat is ricotta kaas?

Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van schapen- of koeienmelk. Voor het maken van deze kaas wordt wordt eerst melk verwarmd met een stremsel. De wei die boven komt drijven wordt gebruikt om bijvoorbeeld mozzarella van te maken. De overgebleven melk wordt ‘opnieuw gekookt’ en geeft tot slot een kaasje met fijn korrelig structuur. Ricotta is daarom laag in vetgehalte, maar heeft een zachte en beetje zoete smaak.

recept glutenvrije ricotta taart met citroen en amandel © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met ricotta

Deze zachte kaas is niet alleen geschikt als (mager) broodbeleg of voor het maken van deze ricotta taart met citroen en amandel hoor! Je maakt gerust nog veel meer lekkere recepten met ricotta! Wist je namelijk dat je er ook prima ravioli met spinazie en ricotta van kunt maken? Of gebruik ricotta en citroen lekker op een zomerse pizza! Je kunt deze kaas ook uitstekend gebruiken voor het vullen van een bol courgette! Of maak een heerlijk hartig gerecht van ricotta uit de oven met groene groenten! Ook lekker: maak eens deze Italiaanse kaastaart met sinaasappel en zachte deegkorst! Of gebruik de kaas voor het maken van deze croissants met lemon curd! Oeh la la dat wordt genieten van ricotta!!


Print

Recept: Ricotta taart met citroen en amandel

recept glutenvrije ricotta taart met citroen en amandel © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze ricotta taart met citroen en amandel is een echt heerlijk zomers taartje! Hij is compleet glutenvrij, want ik gebruik aardappelzetmeel in het beslag. En, net zoals in Italie, kun je deze dus warm eten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 45 minuten.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 200 gr fijne suiker
  • 2 el vanille suiker
  • 50 gr aardappel zetmeel
  • 3 eieren
  • 750 gr ricotta kaas
  • 1 grote biologische citroen
  • 2 el slagroom
  • (optioneel) 1 tl amandel essence (of amaretto)
  • 3 el amandelschaafsel

Extra:

  • zester of rasp
  • citruspers
  • garde
  • springvorm 24 cm
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hete lucht) en plaats een bakje water onderin de oven. Vet de springvorm in (met roomboter of bakspray) en bekleed met bakpapier. Zet apart.
  2. Stop het fijne suiker, vanille suiker, aardappel zetmeel en eieren in een kom. Kluts dit kort maar krachtig door elkaar.
  3. Voeg de ricotta kaas toe en prak er alvast een beetje doorheen met een vork. 
  4. Boen de citroen schoon en rasp de schil boven de kom met een zester of rasp. Snijd de vrucht doormidden en pers het sap uit. Je hebt totaal 4 eetlepels sap benodigd (60 ml). Voeg toe aan de kom, samen met de slagroom en amandel essence (of amaretto).
  5. Klop nu het ricotta beslag heel goed door met behulp van een (hand) garde. Alle klontjes moeten er uit zijn. Schenk dan het beslag in de springvorm.
  6. Bestrooi de bovenkant met het amandelschaafsel en plaats de vorm in het midden van de oven. Bak de ricotta taart met citroen gedurende 40-45 minuten. De bovenkant dient lichtbruin te zijn en hij hoort nog een beetje wiebelig te zijn. Laat vervolgens 10 minuten afkoelen in de vorm alvorens de springvorm te verwijderen. Snijd in punten en serveer direct. 

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatietip: je kunt de aardappel zetmeel ook een op een vervangen door maizena. Liever geen gewone bloem gebruiken want die neemt iets minder goed het vocht uit de kaas op.

Bewaaradvies: laat de ricottataart eerst volledig afkoelen. Bewaar in de vorm, afgedekt met folie in de koelkast. Je kunt deze kaasttaart dus ook koud eten. Bewaar maximaal 3 dagen in de koeling.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept glutenvrije ricotta taart met citroen en amandel © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Italiaanse ricotta taart met citroen wilt gaan maken!

Category: Bakrecepten, Taart Recepten Tags: aardappels, aardappelzetmeel, amandelschaafsel, Amaretto, citroen, Glutenvrij, Italiaanse Keuken, Kaas, maizena, ricotta, slagroom, suiker, vanille

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Koreaanse Zeewiersoep (Miyeok-Guk)
Volgend bericht: Tips voor meer serotonine aanmaken (het gelukshormoon) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee