De cheesecake is natuurlijk wereldwijd beroemd. Maar heb je ook wel eens een Italiaanse kaastaart geproefd? In de Italiaanse keuken is dit een bekend gebak of dessert. Ik maakte dan ook een ricotta taart met citroen en amandel schaafsel om de zomer mee te vieren!
Italiaanse kaas taart maken
In Frankrijk wordt kaas het liefst als dessert gegeten, maar in Italië maken ze er de lekkerste toetjes mee. Van de beroemde tiramisu met mascarpone, koffie en lange vingers, tot deze lauwwarme platte taart met ricotta als basis. Ik at een variant van deze bekende kaastaart voor het eerst tijdens een bezoek aan Rome en heb inmiddels al meerdere variaties hierop gemaakt! Deze versie voor ricotta taart met citroen en amandel schaafsel past perfect bij dit zomer seizoen! Hij is tevens compleet glutenvrij want ik gebruik aardappelzetmeel of maizena in het beslag. En net zoals in Italië kun je deze taart dus (lauw)warm eten.
Wat is ricotta kaas?
Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van schapen- of koeienmelk. Voor het maken van deze kaas wordt wordt eerst melk verwarmd met een stremsel. De wei die boven komt drijven wordt gebruikt om bijvoorbeeld mozzarella van te maken. De overgebleven melk wordt ‘opnieuw gekookt’ en geeft tot slot een kaasje met fijn korrelig structuur. Ricotta is daarom laag in vetgehalte, maar heeft een zachte en beetje zoete smaak.
Nog meer recepten met ricotta
Deze zachte kaas is niet alleen geschikt als (mager) broodbeleg of voor het maken van deze ricotta taart met citroen en amandel hoor! Je maakt gerust nog veel meer lekkere recepten met ricotta! Wist je namelijk dat je er ook prima ravioli met spinazie en ricotta van kunt maken? Of gebruik ricotta en citroen lekker op een zomerse pizza! Je kunt deze kaas ook uitstekend gebruiken voor het vullen van een bol courgette! Of maak een heerlijk hartig gerecht van ricotta uit de oven met groene groenten! Ook lekker: maak eens deze Italiaanse kaastaart met sinaasappel en zachte deegkorst! Of gebruik de kaas voor het maken van deze croissants met lemon curd! Oeh la la dat wordt genieten van ricotta!!
Recept: Ricotta taart met citroen en amandel
Deze ricotta taart met citroen en amandel is een echt heerlijk zomers taartje! Hij is compleet glutenvrij, want ik gebruik aardappelzetmeel in het beslag. En, net zoals in Italie, kun je deze dus warm eten.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 45 minuten.
- Total Time: 1 uur
- Yield: 12 personen 1x
- Category: Taart
- Cuisine: Italiaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 200 gr fijne suiker
- 2 el vanille suiker
- 50 gr aardappel zetmeel
- 3 eieren
- 750 gr ricotta kaas
- 1 grote biologische citroen
- 2 el slagroom
- (optioneel) 1 tl amandel essence (of amaretto)
- 3 el amandelschaafsel
Extra:
- zester of rasp
- citruspers
- garde
- springvorm 24 cm
- bakpapier
Instructions
- Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hete lucht) en plaats een bakje water onderin de oven. Vet de springvorm in (met roomboter of bakspray) en bekleed met bakpapier. Zet apart.
- Stop het fijne suiker, vanille suiker, aardappel zetmeel en eieren in een kom. Kluts dit kort maar krachtig door elkaar.
- Voeg de ricotta kaas toe en prak er alvast een beetje doorheen met een vork.
- Boen de citroen schoon en rasp de schil boven de kom met een zester of rasp. Snijd de vrucht doormidden en pers het sap uit. Je hebt totaal 4 eetlepels sap benodigd (60 ml). Voeg toe aan de kom, samen met de slagroom en amandel essence (of amaretto).
- Klop nu het ricotta beslag heel goed door met behulp van een (hand) garde. Alle klontjes moeten er uit zijn. Schenk dan het beslag in de springvorm.
- Bestrooi de bovenkant met het amandelschaafsel en plaats de vorm in het midden van de oven. Bak de ricotta taart met citroen gedurende 40-45 minuten. De bovenkant dient lichtbruin te zijn en hij hoort nog een beetje wiebelig te zijn. Laat vervolgens 10 minuten afkoelen in de vorm alvorens de springvorm te verwijderen. Snijd in punten en serveer direct.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Variatietip: je kunt de aardappel zetmeel ook een op een vervangen door maizena. Liever geen gewone bloem gebruiken want die neemt iets minder goed het vocht uit de kaas op.
Bewaaradvies: laat de ricottataart eerst volledig afkoelen. Bewaar in de vorm, afgedekt met folie in de koelkast. Je kunt deze kaasttaart dus ook koud eten. Bewaar maximaal 3 dagen in de koeling.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Italiaanse ricotta taart met citroen wilt gaan maken!
Geef een reactie