• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

6 februari 2018 Door Betina Oostveen Reageer

In de winter is de ovenschotel met aardappels nu eenmaal grote favoriet op de site! En ik ben opgegroeid met deze ‘Joegoslavische’ Musaka! Een makkelijke maaltijd die je gewoonweg de oven in schuift en waar je van blijft eten. Vooral van die knapperige aardappels bovenop.

Een ‘Joegoslavische’ ovenschotel met aardappels en gehakt

Dit is een traditioneel Balkan gerecht uit de boerenkeuken. Er is niet veel voor nodig: enkel aardappels, gehakt en groente naar keus. Elke familie en elk seizoen heeft wel een eigen variant. Mijn favoriet is deze ‘ Joegoslavische’ ovenschotel met aardappels, gehakt en wortel. En als ik zelfs nog een aubergine in huis heb, dan voeg ik deze ook nog graag in blokjes toe aan het gehakt. Even afdekken met nog meer aardappels en de musaka wordt in de oven afgebakken. Let op, dit gerecht is niet hetzelfde als de Griekse Moussaka!

recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen

Nog meer ovenschotel recepten

Kun je geen genoegen krijgen van de combinatie aardappel en gehakt? Probeer dan ook eens deze Britse Cottage Pie met aardappelpuree en Worcestershire saus. Of ga voor een typisch Hollandse ovenschotel met prei en ham. Op deze website vind je nog veel meer lekkere ovenschotel recepten om van te smullen! Probeer bijvoorbeeld ook eens deze Franse Tartiflette met spek en uien! Liefhebbers van Zwitserse kazen kunnen hun hart ophalen bij deze Zwitserse ovenschotel met kaas! En wil je lekker variëren met verschillende soorten aardappelpuree? Check dan hier 5 x variatierecepten voor aardappelpuree.


Print

Recept: Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen
Print Recipe

In de winter is de ovenschotel met aardappels nu eenmaal grote favoriet op de site! En ik ben opgegroeid met deze ‘Joegoslavische’ Musaka! Een makkelijke maaltijd die je gewoonweg de oven in schuift en waar je van blijft eten. Vooral van die knapperige aardappels bovenop.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 50 minutes
  • Total Time: 1 hours 10 minutes
  • Yield: 6–8 personen 1x
  • Category: Ovenschotel
  • Cuisine: Balkan Keuken

Ingredients

Scale
  • 2 kilo vast kokende aardappels,
  • 500–600 gram rundergehakt,
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook,
  • 2 stengels bleekselderij,
  • 1 kleine aubergine, 
  • 1 tros bospeen, met groen,
  • 1 grote vleestomaat,
  • 1/2 runderbouillonblokje,
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie,
  • 2 eieren,
  • 200 ml melk,
  • olijfolie,
  • peper & zout.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht) en vet een ruime ovenschaal in met olijfolie. Zet apart.
  2. Schil ondertussen de aardappels en snijd overlangs in plakken van 0,5 – 1 cm dikte. Spoel goed af, laat uitlekken en hussel vervolgens om met een beetje olijfolie en breng op smaak met zout & peper. Zet apart.
  3. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de bleekselderij, verwijder de draden en snijd in plakjes. Was de aubergine, verwijderhet groen en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes van 1 cm. Schrap de bospeentjes (maar bewaar het groen), spoel af, snijd overlangs in vieren en vervolgens dwars in blokken. Was de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd in blokjes.
  4. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjes pan en bak hierin het gehakt rul op middelmatig vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak glazig. Voeg de bleekselderij, aubergine en bospeen toe en kook 5 minuten mee. Tot slot voeg je de tomatenblokjes toe en verkruimel het bouillonblokje erboven en schenk een klein beetje water in de pan. Bak nog een extra 2-3 minuten door en breng op smaak met zout, peper, de peterselie + 2 extra eetlepels gewassen en fijngehakt ‘groen’ van de bospeen. Zet daarna het vuur uit.recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen
  5. Verdeel de helft van de aardappelplakken over de ovenschaal en schep hier de gehaktvulling overheen. Zorg dat alle aardappels bedekt zijn. Verdeel vervolgens de overgebleven aardappelschijven over het gehaktmengsel en schuif de in de oven. Bak de Musaka ovenschotel met aardappels en gehakt gedurende 50 minuten in de oven gaar. 
  6. Tot slot klop je de eieren los met de melk en breng op smaak met zout & peper. Haal de musaka uit de oven en schenk hier het eimengsel overheen. Niet alleen in het middel maar schenk uit over de gehele breedte en lengte van de schaal. Plaats de schaal terug in de oven en bak nog een extra 5-10 minuten, totdat het ei compleet gestold is.
  7. Serveer deze musaka ovenschotel met aardappels en gehakt hooguit nog met een groene salade erbij. Mijn zusje en ik vonden het altijd heerlijk om de meest krokante aardappelplakjes nog even te dippen in een beetje slasaus, maar dat terzijde.

Prijatno! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen

Category: Vlees Recepten Tags: aardappels, aubergines, Balkan keuken, eieren, gehakt, Joegoslavie, Joegoslavische keuken, Moussaka, musaka, oven, ovenschotel, peterselie, rundvlees, uien, vlees, wortel

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Spruitjessoep met kastanjechampignons
Volgend bericht: Weekvlog #5 »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • recept picanha van de bbq met appel en sjalot © bettyskitchen 20 x Barbecue recepten (met vlees, kip of vis)
  • recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaa...
  • paella met garnalen op de barbecue bereiden campingaz recept © bettyskitchen.nl Paella met garnalen en mosselen
  • 15x Vaderdag recepten
  • recept quiche met champignons prei en blauwe kaas © bettyskitchen.nl Quiche met champignons, prei en blauwe kaas
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

vegetarische Gegrilde little gem sla met Gorgonzola en zomerfruit hoofdgerecht, barbecue recept of bijgerecht

Gegrilde little gem sla met Gorgonzola en zomerfruit

recept 3x kruidenboter maken © bettysktichen.nl

3x Kruidenboter maken

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept voor perfecte scrambled eggs maken © bettyskitchen.nl

De perfecte scrambled eggs (roerei)

recept griekse salade met linzen

Griekse salade met linzen

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in