• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Bechamelsaus maken

Bechamelsaus maken

1 juni 2015 Door Betina Oostveen Reageer

Hou jij wel van een lekkere volle en romige saus over je lasagne? Of misschien wel door door de pasta? Dan moet je zeker eens zelf bechamelsaus maken! Vele malen lekkerder dan uit een pakje en helemaal niet moeilijk! Ik laat je bij deze zien hoe bechamelsaus maken in zijn werk gaat.

Zelf bechamelsaus maken

Bechamelsaus is een witte gebonden saus, die bestaat uit 3 basisingrediënten: boter, bloem en melk. Deze traditionele saus kom je vaak tegen in de Italiaanse keuken wordt gebruikt als pasta saus of toplaag voor de lasagne. Zelf bechamelsaus maken is niet moeilijk, want er is een gulden regel voor: [ 1:1:10 ]. Dit vertaald zich ook wel naar: gelijke delen boter en bloem gebruiken, en naar verhouden een 10-voud aan melk. Zo kun je onderstaand recept altijd en overal aanpassen naar een hoeveelheid die jij wilt.

how to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchen

Recepten met bechamelsaus maken

Uiteraard heb ik dan ook meteen wat heerlijke recepten voor je, zodat je na de bechamelsaus maken er een compleet gerecht bij op tafel kunt zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Italiaanse pannenkoekentaart? Gebruik hem als romige toplaag op deze vegetarische pastaschotel met spinazie en eieren, als romige saus voor deze pasta met worst en bloemkool en laten we uiteraard de topper lasagna Bolognese niet vergeten!

Print

Bechamelsaus maken recept

how to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchen
Print Recipe
  • Yield: 1 grote porties 1x
  • Category: Dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 50 gram roomboter,
  • 50 gram bloem,
  • 500 ml (volle) melk,
  • peper & zout,
  • halve theelepel gedroogde tijm.

Extra:

  • kleine kookpan,
  • houten lepel.

Instructions

  1. Smelt de boter, op middelmatig vuur, in een klein pannetje. Voeg nu de bloem toe en blijf al roerende dit boter-bloem mengsel opbakken gedurende een paar minuten. Let op dat deze ‘roux’ niet de bruin kleurt, zet dan liever het vuur lager. Zodra je roux gaat ‘brokkelen’ is hij klaar voor de volgende stap. how to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchenhow to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchenhow to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchen
  2. Voeg nu koude melk toe aan de roer en blijf dit al roerende verwarmen tot een kookpunt. Dit is nu letterlijk bechamelsaus maken. Na 10 minuten zachtjes koken breng je de bechamelsaus op smaak met zout, peper en de tijm. 
  3. Gebruik de bechamelsaus direct. Hoe langer je het laat staan, des te stugger deze wordt namelijk.

Eet smakelijk!

Groetjes Betty

Notes

BELANGRIJK: Om de juiste kookreactie te verkrijgen tijdens het maken van deze saus: Voeg je koude melk toe aan een warme roux. Mocht je afgekoelde roux gebruiken, zet de pan aan en giet hier direct hete melk bovenop!

VARIATIETIPS: Hoewel deze Italiaanse bechamelsaus maken met gedroogde tijmblaadjes of zelf oregano heerlijk is, kun je deze ook vervangen door bijvoorbeeld een kwart theelepel chilipepers, voor een pittige saus. Bij Hollandse groente, zoals broccoli of bloemkool is het ook heel lekker om juist nootmuskaat naar smaak toe te voegen.

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

how to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchen

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten, How-to en tutorials Tags: bechamelsaus, how-to, Italiaanse keuken, lasagna, saus

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Limited Edition Nespresso Peru Secreto 2015
Volgend bericht: Taughetti met biefreepjes in Teriyaki saus »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 15x Oranje recepten voor Koningsdag
  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • recept pappardelle pasta met stoofvlees © bettyskitchen.nl Pappardelle pasta met stoofvlees
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept indiase tandoori lamspiezen van de barbecue © bettyskitchen.nl

Tandoori Lamspiezen van de bbq

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase aardappel curry met doperwten aloo mutter © bettyskitchen.nl

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl

Caribische viscurry

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in