• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Ghee Cookies (Ghorayeba)

Ghee Cookies (Ghorayeba)

14 maart 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Voor mij dragen deze kleine Ghee boterkoekjes goede herinneringen aan vakanties in Egypte. Maar je komt ze in meerdere landen er omheen ook tegen hoor. De grootste smaakmaker in dit recept is geklaarde boter – beter bekend als ghee – en voor de rest heb je niet heel veel meer nodig om een lekker bros koekje bij de muntthee te serveren.

Ghorayeba Ghee Cookies uit Egypte

Deze koekjes zijn zo makkelijk en snel te bereiden. Ze worden gemaakt met slechts 4 ingrediënten waaronder ghee (geklaarde boter), poedersuiker en (fijne)bloem, waardoor je een knapperig maar zacht koekje krijgt. Daarnaast wordt er voor een luxe afwerking een noot bovenop de Ghorayeba geplaats, bijvoorbeeld een (halve) amandel, amandelschaafsel of een pistachenootje. Ik voegde ook nog een snufje kardemom toe aan het beslag, want dit proefde ik ook terug in de Egyptische Ghee Cookies tijdens onze vakantie. Maar je mag dit weglaten of zelfs vervangen door een andere Midden Oosterse specerij.

Deze Egyptische Ghee Cookies worden Ghorayeba – ook wel Ghraybeh, Ghoriba of Qurabiya genoemd. Je vindt er namelijk ook variaties op in bijvoorbeeld Marokko, Tunesië en Griekenland terug.

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Wat is Ghee?

Hoewel roomboter over heel de wereld gebruikt wordt, wordt van oudsher in India roomboter verwarmd en geklaard zodat het langer of beter houdbaar werd. Deze geklaarde boter wordt dan ‘Ghee’ genoemd en is inmiddels een geliefd ingredient voor bekende Indiase recepten, maar ook in koekjes en deegwaren. In de omringende landen is Ghee inmiddels ook een traditioneel ingredient geworden, en dus ook bij deze Ghorayeba of Ghraybeh boterkoekjes uit het Midden Oosten. Het enige is wel: ghee heeft een sterkere geur en smaak dan gewone roomboter. Ik vind het heerlijk, maar mijn echtgenoot bijvoorbeeld is er geen fan van. Dat maakt ook dat (bak)recepten met ghee niet voor iedereen zijn weggelegd.

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met ghee

Deze Ghorayeba Ghee Koekjes met een nootje bovenop zijn een heerlijk tussendoortje. Maar in het Midden Oosten kom je nog veel meer lekkers met geklaarde boter tegen. Maak bijvoorbeeld ook eens deze recepten met Ghee klaar, zoals Indiase deegballetjes in siroop (Gulab Jamun). Of ga voor de bekende Butter Chicken met rijst (Murgh Makani). Maar Spinazie Curry met paneer kaas (Palak Paneer) is ook een grote favoriet op deze website. En deze Zoete griesmeelpap met cashewnoten, anijs en gedroogd fruit (Suji) kun je zelfs als ontbijt serveren.


Print

Recept: Ghee Cookies (Ghorayeba)

Print Recipe

In het Midden Oosten kom je veelal deze Ghorayeba of Ghraybeh Ghee Cookies tegen. Gemaakt met smaakvolle geklaarde boter, poeder suiker en bloem. Je kunt er dan nog zelf diverse smaakmakers aan toevoegen als je wilt. Je serveert deze brosse maar zachte boterkoekjes bij munt thee.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min. + koelen
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Egyptische Keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram Ghee
  • 70 gram poedersuiker
  • ⅛ tl bakpoeder
  • ⅛ tl gemalen kardemom (optioneel)
  • 250 gram fijne bloem (patentbloem)
  • hele pistachenoten of hele amandelen, ter decoratie

Extra:

  • keukenmixer met bischopspatel (koekjesdeegklopper)
  • huishoudfolie
  • keukenpapier

Instructions

  1. Stop de Ghee in de mixerkom en plaats de bischopsspatel. Klop de boter luchtig en wit gedurende een paar minuten op middelhoge snelheid. Voeg daarna het poedersuiker toe en klop nogmaals door om te vermengen.
  2. Verlaag nu de snelheid naar middelmatig en voeg patentbloem, bakpoeder en smaakmakers (kardemom) toe. Mix tot alles goed vermengd is. Dek daarna de kom af met folie en plaats 30 minuten in de koelkast om het koekjesdeeg te laten koelen.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (150 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Scoop nu telkens een ruime eetlepel beslag uit de kom en vorm hier met natte handen een balletje van. Plaats op de bakplaat, evenredig uit elkaar en druk de koekjes een beetje aan met de palm van je hand. 
  4. Druk vervolgens in het midden van elk Ghee Cookie een hele noot (pistache of amandel) en schuif de bakplaat in de oven. Bak de Ghorayeba in 10-12 minuten gaar in het midden van de oven. Ze zullen er nog een beetje ‘bleek’ uitzien, maar dat hoort. Laat daarna op de bakplaat buiten de oven gedurende 10-15 minuten afkoelen. Verplaats daarna naar een rooster om volledig af te koelen. Poeder alleen nog een beetje af met extra poedersuiker.

Eet smakelijk!

Notes

Breng variatie aan in het deeg door de kardemom te vervangen door kaneel, kaneel of zelfs gewoon vanille. Je kunt ook rozenwater of oranjebloem water toevoegen. Dat zijn ook typisch Midden Oosterse smaakmakers

Keywords: ghee, koekjes, suiker, kardemom, bloem, vakantie

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Ghee Cookies genaamd Ghorayeba of Ghraybeh.

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Category: Bakrecepten, Koekjes recepten Tags: Afrikaanse keuken, amandelen, bakpoeder, bloem, Egyptische keuken, ghee, Griekse keuken, kaneel, kardemom, koekjes, Levantijnse keuken, Marokkaanse keuken, Midden-Oosten, pistachenoten, poedersuiker, rozenwater, shortbread, Turkse keuken

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Syrniki – kaas pannenkoekjes
Volgend bericht: Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

10x bak recepten met oreo cookies - WOrld Oreo day

10x Recepten met OREO koekjes

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in