Deze koude dagen zijn natuurlijk perfect voor een lekker portie comfort food, zoals deze ovenschotel met gehakt en aardappel. Stoofschotels uit de oven horen er nou eenmaal bij bij dit seizoen. En Cottage Pie, zoals je deze aardappelschotel ook kunt noemen, is heerlijk om van te genieten terwijl je er binnen lekker warmpjes bij zit.
Britse Cottage Pie
Deze ovenschotel met gehakt en aardappel wordt in Engeland ook wel Cottage Pie genoemd. Het is een traditioneel Brits gerecht uit de boerenkeuken. En wordt eigenlijk vrij simpel en met zo min mogelijk, en goedkope, ingrediënten gemaakt. Armeluis eten ook wel. Maar ik zou mezelf niet zijn als ik met een paar (luxe) ingrediënten een geweldige rijke ovenschotel met gehakt en aardappel hiervan zou maken. Het is nu dus meer Betty’s Cottage Pie geworden! Maar smullen doe je zeker!
Kookvideo: Cottage Pie ovenschotel
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Nog meer ovenschotel recepten
Kun je geen genoegen krijgen van de combinatie aardappel en gehakt, zoals in deze Cottage pie? Probeer dan ook eens deze Joegoslavische ‘Musaka‘. Of ga voor een typisch Hollandse ovenschotel met prei en ham. Het is en blijkt gewoonweg heerlijke comfortfood en hartverwarmend op koude, regenachtige dagen.
Recept: Ovenschotel met gehakt en aardappel (Cottage Pie)
In Engeland is de Cottage Pie een goedkope en simpele boeren ovenschotel. Maar ik maakte er een smaakvolle ovenschotel met gehakt en aardappel van! Heerlijk met stukjes wortel, champignons en Worcestershire Sauce.
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 45 minutes
- Total Time: 60 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Britse keuken
Ingredients
- 1 kilo kruimige aardappels,
- 2 uien,
- 200 gram worteltjes,
- 500 gram rundergehakt,
- 250 gram champignons,
- 1 flinke eetlepel bloem,
- 1 blik tomatenstukjes (400 gram),
- 1 runderbouillonblokje,
- Worcestershire Sauce,
- 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes,
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn,
- 100 gram roomboter,
- scheutje slagroom of kookroom,
- olijfolie,
- peper & zout.
Extra:
- Kookpan met deksel,
- Braadpan,
- Oven,
- Ovenschaal 25 x 20 cm.
Instructions
- Maak als eerste de aardappelpuree voor de toplaag: Schil de aardappels, snijd in parten en breng aan de kook in een ruime pan met water en een snuf zout. Na ongeveer 15-20 minuten koken zijn deze gaar, maar prik er voor de zekerheid in met een vork.
- Ondertussen ga je de vulling maken: Pel en snipper de ui. Schrap de wortels en snijd deze in blokjes of dunne plakjes. Boen de champignons schoon en snijd in parten.
- Verhit een scheutje olie in de braadpan en bak hierin de uien rondom glazig. Voeg het gehakt toe en bak deze rul & gaar in ongeveer 5 minuten. Voeg de wortels toe en breng op smaak met zout, peper, tijm en rozemarijn. Bak ook 1 minuut mee.
- Voeg tot slot de champignons toe en bak deze nog 2 minuten mee. Schep de bloem door het gehaktmengsel en kook 2 minuten mee om te absorberen. Strooi het blik tomatenstukjes in de pan en verkruimel hier het bouillonblokje overheen. Breng aan de kook en verlaag het vuur naar middelmatig. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Rond deze tijd zullen de aardappels ook gaar zijn. Giet ze af, stamp fijn met de pureestamper en de helft van de boter. Voeg tot slot de room toe en stamp nogmaals goed door. Doe de deksel op de pan en zet apart tot later gebruik. Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
- Breng het gehaktmengsel op smaak met een scheut Worcestershiresaus en roer goed door. Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en druk goed aan.
- Verdeel de aardappelpuree over de schaal. Gebruik een vork om de puree goed te verdelen en aan te drukken, ook goed in de hoekjes en randen. Let op! een diepe schaal van 25 x 20 cm zal echt tot de rand toe gevuld zijn!
- Snijd kleine blokjes van de resterende roomboter en verdeel deze over de aardappelpuree. Bak de ovenschotel met gehakt en aardappel (Cottage Pie) in de oven af gedurende 25-30 minuten. De bovenkant zal mooi bruin gaan kleuren. Serveer dit gerecht direct.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty

BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je het recept wilt gaan maken!

Geef een antwoord