• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Tartiflette met spek en kaas (video)

Tartiflette met spek en kaas (video)

6 maart 2020 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Hoewel een strenge winter deze keer een beetje is uitgebleven, denk ik dat er heel wat mensen met hun hoofd bij de wintersport zitten. En diegenen die gaan skiën in Frankrijk zijn vast geen onbekenden van deze Tartiflette met spek en kaas!

Tartiflette met spek reepjes zoals op de wintersport

Deze Franse aardappelschotel zet je thuis ook in een mum van tijd in elkaar. Maar speciaal voor de liefhebber vervang ik de magere varkens spekreepjes door magere kalkoen spekreepjes. Deze primeur ligt nu namelijk ook in Nederland bij de Jumbo Supermarkten in de schappen en is een heel mooi alternatief voor diegenen die geen varkensvlees willen eten, maar wel hun tanden in deze tartiflette met spekjes en kaas willen zetten.

Receptvideo: Tartiflette maken

+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen

Frans boerengerecht met aardappel en spek

Onze Franse zuiderburen weten maar al te goed dat je met spekjes (= lardons) werkelijk elk gerecht lekkerder kunt maken! De chewey bite en de zoute nasmaak geven je gerechten vaak al net even wat extra smaak mee. En zelfs dit super simpele Franse boerengerecht, bestaande uit aardappel, spek, Reblochon kaas en ui, wordt heel speciaal door die overheerlijke spekjes. Tartiflette is niet voor niets een favoriet onder de Fransen en ons Nederlanders, tijdens de wintersport. Het is een typisch winters gerecht en gaf mij altijd lekker veel energie na een middagje snowboarden.

recept tartiflette Franse aardappelschotel met spekjes en kaas wintersport eten

Kalkoen spekjes van Dindesse

Hoewel ik af en toe heerlijk kan genieten van een karbonaadje, ben ik meer voorstander van magere vleessoorten. De afgelopen jaren staan kip en kalkoen vaker op het menu, omdat deze lekker veel proteïne bevatten en een aanzienlijk stuk minder vetten.  Je vindt nu dan ook bij de Jumbo Supermarkten een heerlijk en gezonder alternatief voor varkens spekreepjes. Namelijk: magere kalkoen spekreepjes van Dindesse. Dit wordt gemaakt van mager kalkoendijvlees, welke meer rood kleurt, in tegenstelling tot het witte ‘borst’vlees (lijkt op kip) dat wij vaak kopen. Niet dat het magere vleesaspect bijdraagt in dit recept voor tartiflette, want er gaat voor de rest heel veel kaas in, maar het is goed om te weten dat er vandaag de dag meerdere alternatieven te vinden zijn in de schappen.


Print

Recept: Tartiflette met spek en kaas

recept tartiflette Franse aardappelschotel met spekjes en kaas wintersport eten
Print Recipe

Dit gerecht is voor velen bekend van wintersport vakanties in Frankrijk! Tartiflette is een aardappelschotel uit de oven met spekreepjes en lekker veel kaas en ui.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 2 uien,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 250 gram magere spekreepjes,
  • optioneel: een glas droge witte wijn (bijv. Chardonnay),
  • 1 eetlepel gehakte peterselie,
  • 2x 500 gram aardappelschijfjes – voorverpakt, *
  • 200 gram crème fraîche,
  • 1 Reblochon kaasje á 400 gram,
  • peper & zout,
  • roomboter/olijfolie voor bakken en invetten.

(*TIP: voorverpakte aardappelschijfjes zijn reeds voorgekookt. Maak je deze zelf? Schil 1 kilo vastkokende aardappels, halveer deze en kook eerst 15 minuten voor. Giet af, laat uitdampen en snijd daarna in plakken van 1 cm dikte.)

Extra:

  • koekenpan,
  • Oven,
  • grote ovenschaal (of gebruik 2 kleintjes).

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hete lucht) en plaats het rooster net onder het midden. Vet de ovenschaal in met een beetje boter.
  2. Pel de uien, snijd deze overlangs door en snijd vervolgens in dunne, halve ringen. Pel de knoflook en pers deze uit.
  3. Verhit een klein beetje olijfolie in de koekenpan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de spekreepjes toe en bak mee gedurende 2-3 minuten. Optioneel: Schenk de wijn in de pan en laat deze verdampen tijdens het inkoken. Draai vervolgens het vuur uit en breng op smaak met een flinke snuf peper en de peterselie.
  4. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de ovenschaal. Verdeel hier de helft van het ui-spekjes mengsel overheen. En lepel hier de helft van de crème fraîche overheen. Top af met de tweede helft van de aardappelschijfjes, het ui-spekjes mengsel en ook weer de crème fraîche. recept tartiflette franse aardappels met spekjes en reblochon kaas _ bettyskitchen _ kalkoen spekjes van dindesserecept tartiflette franse aardappels met spekjes en reblochon kaas _ bettyskitchen _ kalkoen spekjes van dindesseSnijd de Reblochon kaas overlangs doormidden en leg deze, met de snijkant omlaag, op de bovenste laag aardappels. Tijdens het smelten in de oven druipt de kaas er dan lekker tussendoor.
  5. Schuif de ovenschaal met tartiflette in de oven. Bak af gedurende 25-30 minuten. Serveer hierna de tartiflette direct. Serveer de ovenschotel eventueel met een simpele groene salade of zie ‘meer groenten tip’ hieronder.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Meer groenten tip: maak een volwaardige maaltijd van je tartiflette door 450 gram (diepvries) groente toe te voegen halverwege stap 4. Denk aan doperwtjes, snijbonen of ringetjes prei. Zorg ervoor dat je de groente even een paar minuten blancheert in kokend water. Giet af en druk overtollig vocht er uit. Verspreid deze groenten dan over de schaal, nadat je de ‘eerste’ laag compleet hebt opgemaakt. Daarna gaat de tweede laag met aardappels en spekjes etc erop en maak je het recept verder af zoals beschreven.

Keywords: tartiflette, aardappels, wintersport, spekjes, kaas, uien, ovenschotel

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept tartiflette Franse aardappelschotel met spekjes en kaas wintersport eten

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Franse Tartiflette wilt gaan maken!

Dit is artikel betreft een samenwerking met Dindesse. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Gevogelte Recepten, Vlees Recepten Tags: aardappels, Crème fraiche, Dindesse, Franse keuken, Kaas, kalkoen, knoflook, magere spekreepjes, ovenschotel, peterselie, reblochon, samenwerkingen, uien, wijn

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pinda kip uit de slowcooker
Volgend bericht: Quesadilla met pompoen »

Lees Interacties

Reacties

  1. Betina Oostveen

    16 november 2017 om 4:42 pm

    Hi Arja,

    je mag altijd minder kaas toevoegen hoor! Maar het is inderdaad 2 kaasjes á 230 gram, op bijna 1.5 kilo aardappels.
    Ik had thuis het recept verdeeld over 2 kleine ovenschalen, dus ieder met letterlijk de helft van het recept, vandaar dat je ook slechts 1 kaasje ziet 🙂

    Beantwoorden
  2. Betina Oostveen

    19 november 2017 om 1:15 pm

    Hi Saskia,
    het recept is voor 4 personen, dus maak gerust de helft als je met zijn tweeen bent. Eet smakelijk alvast!

    Beantwoorden
  3. E. Rommerts

    19 december 2020 om 1:23 am

    Zeker 20 jaar geleden dit recept uit Frankrijk meegenomen, wat ik in alle recepten niet zie en wat er voor de echte smaak niet mag ontbreken, is kruidnagelpoeder, dit is echt essentieel.
    Salut Elles

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      19 december 2020 om 1:38 pm

      Dank je wel voor deze tip Elles! Geniet er van!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • recept picanha van de bbq met appel en sjalot © bettyskitchen 20 x Barbecue recepten (met vlees, kip of vis)
  • recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaa...
  • paella met garnalen op de barbecue bereiden campingaz recept © bettyskitchen.nl Paella met garnalen en mosselen
  • 15x Vaderdag recepten
  • recept quiche met champignons prei en blauwe kaas © bettyskitchen.nl Quiche met champignons, prei en blauwe kaas
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

vegetarische Gegrilde little gem sla met Gorgonzola en zomerfruit hoofdgerecht, barbecue recept of bijgerecht

Gegrilde little gem sla met Gorgonzola en zomerfruit

recept 3x kruidenboter maken © bettysktichen.nl

3x Kruidenboter maken

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept voor perfecte scrambled eggs maken © bettyskitchen.nl

De perfecte scrambled eggs (roerei)

recept griekse salade met linzen

Griekse salade met linzen

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in