• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Aardappelpuree maken + variatie recepten

Aardappelpuree maken + variatie recepten

23 januari 2018 Door Betina Oostveen Reageer

In de winter kunnen we niet om de aardappel heen! Van aardappelpuree maken tot en met heerlijke winterse stamppotten en ovenschotels. Het is zo’n veelzijdige groente dat je er ook eindeloos mee kunt variëren. Dus ik geef je er zelfs 5 variatie recepten met aardappelpuree bij.

 Zelf aardappelpuree maken

Wij Nederlands zijn eigenlijk ook een lekker simpel volk he. Stukje vlees, groente en een portie aardappels. Meer is er niet nodig om ons gelukkig te maken. Vincent van Gogh schilderde niet voor niets ruim 130 jaar geleden de Aardappeleters’, omdat het toen al onderdeel was van de dagelijkse maaltijd. Maar vandaag de dag kun je gekookte aardappels heerlijk op smaak brengen en lekker zelf aardappelpuree maken.

recept zelf aardappelpuree maken variatie recepten betty's kitchen

Variatie recepten aardappelpuree

Nu is de winter ook de aangelegen tijd om de zogehete ‘vergeten’  groenten weer op tafel te zetten. Dus is het nu ook heerlijk om variatie aan te brengen in je aardappelpuree. Door bijvoorbeeld pastinaak of aardpeer te gebruiken in je aardappelpuree. Ik hoor graag welke combinatie jouw favoriet is.

Print

Aardappelpuree maken + Variatie recepten

recept zelf aardappelpuree maken variatie recepten betty's kitchen
Print Recipe
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Basisrecept aardappelpuree:

  • 1 kilo kruimige aardappels,
  • 2 flinke eetlepels roomboter,
  • kopje warme melk,
  • peper & zout,
  • evt. nootmuskaat.

Extra:

  • Kookpan met deksel,
  • Dunschiller of aardappelschilmesje,
  • vergiet,
  • pureestamper.

Instructions

  1. Schil de aardappels en snijd in stukken. Stop in de kookpan, vul met ruim water + snufje zout en breng 20 minuten aan de kook. Giet vervolgens af en laat een beetje uitdampen.
  2. Voeg de roomboter toe aan de pan en stamp de aardappelen fijn. Voeg vervolgens beetje bij beetje de hete melk toe en blijf tussentijds roeren met je stamper. Breng op smaak met zout &peper en evt. een beetje nootmuskaat.
  3. De een houd nou eenmaal van grove puree, maar voor een fijne puree stamp je bij puntje 2 de aardappels gewoon weer even goed door, na elke scheut melk.

Variatierecepten aardappelpuree maken

recept zelf aardappelpuree maken variatie recepten betty's kitchen

Met knolselderij: Vervang de helft van de aardappels door 500 gram knolselderij in blokjes. Kook de knolselderij mee met de aardappels en volg de rest van het basisrecept.

 

 

 

 

recept zelf aardappelpuree maken variatie recepten betty's kitchen

Met rode bietjes: Bereid de aardappelpuree volgens het basisrecept. Snijd ondertussen 2 voorgekookte bietjes in dobbelsteentjes en voeg deze in de 2 laatste minuten toe aan de kookpan. Giet af met de aardappels en bereid de puree volgens de rest van het basisrecept. 

 

 

recept zelf aardappelpuree maken variatie recepten betty's kitchenMet aardpeer: Schil 250 gram aardperen, spoel ze af en snijd in blokjes. Voeg de aardpeer en een blaadje laurier toe aan de aardappels en kook tezamen gaar. Giet af, verwijder de laurier en stamp tot puree. Breng op smaak met zout & peper. Ook lekker met een klein scheutje truffelolie.

 

 

recept zelf aardappelpuree maken variatie recepten betty's kitchen

Met pastinaak: Vervang 400 gram aardappels door 400 gram geschilde pastinaak in stukjes. Je kookt deze gewoon mee in dezelfde pan. Volg hierna de rest van het basisrecept.

 

 

recept zelf aardappelpuree maken variatie recepten betty's kitchenMet zoete aardappel: vervang de helft van de aardappels door zoete aardappels. Snijd in even grote stukken en breng samen aan de kook en bereid volgens het normale recept. Heerlijk met wat fijngehakte verse bieslook er overheen.

 

 

 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept zelf aardappelpuree maken variatie recepten betty's kitchen

Category: Bijgerechten Tags: aardappels, aardperen, basis recept, knolselderij, melk, pastinaak, puree, rode bieten, roomboter, stamppot, zoete aardappel

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel
Volgend bericht: Weekvlog #3 »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee