• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Salade recepten / Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

22 januari 2018 Door Nanda Appelman Reageer

Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel en hazelnoten. Heerlijk als warme lunch en boordevol vitamientjes. En zo komen die spruitjes vanzelf ook eens een keertje op je bord!

Winterse geroosterde spruitjessalade

Dit is een lauwwarme, vegetarische salade met lekkere seizoensproducten: hazelnoot, spruitjes en bijpassende bataat (zoete aardappel), kaneel en blauwe kaas. Deze geroosterde spruitjessalade serveer je met een eigengemaakte honing-mosterdvinaigrette en is een typisch gerecht voor een herfstachtige of winterse avond. TIP: Check hier 10x lunch recepten met zoete aardappel.

Geroosterde spruitjessalade met hazelnoot en bataat

Kids over de kook

“Ieeeehw, als we spruitjes eten, dan eet ik niet mee hoor!!!” Ik hoor het me nog zeggen als klein meisje tegen mijn moeder. Mijn zus was helaas wel gek op spruitjes dus af en toe moest ik er toch aan geloven. Ik verbaas me steeds vaker over dat smaak zo verandert in de loop van de jaren: inmiddels eet ik spruitjes, bonen, olijven en courgette alsof m’n leven er vanaf hangt en zelfs af en toe een stamppotje op zijn tijd. Jup, allemaal producten waar m’n moeder vroeger echt niet mee aan hoefde te komen. Gelukkig maar, want het brengt zoveel meer variatie in de keuken. En zo dus ook met spruitjes!

Nog meer maaltijdsalades

Kun je geen genoegen krijgen van dit soort heerlijke en vullende maaltijdsalades? Maak dan ook eens een Caesar’s salade met aardappel, ei en spek, of ga voor een pompoensalade met freekeh. Wat dacht je van deze linzensalade met rode biet of een spinaziesalade met wortel en quinoa. Stuk voor stuk heerlijke en gezonde salade recepten om deze winter mee door te komen!


Print

Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

Geroosterde spruitjessalade met hazelnoot en bataat
Print Recipe
  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gram spruitjes
  • Een flinke zoete aardappel (bataat), met schil zo’n 250-300 gram
  • 125 blauwe kaas (bijvoorbeeld Danish Blue of Roquefort)
  • 75 gram veldsla
  • 50 gram hazelnoten
  • 5 el. olijfolie
  • 1 tl. kaneel
  • 0.5 tl. gemalen komijnzaad
  • Snufje zout en peper

Ingrediënten honing-mosterdvinaigrette:

  • 3 el. extra vierge olijfolie
  • 1 el. witte wijnazijn
  • 1.5 el. honing
  • 1 el. mosterd

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. 
  2. Boen de zoete aardappel grondig en snij eventuele uitlopers of slechte stukjes er ruim uit. Snij hem vervolgens (met schil ja) in blokjes van zo’n 1 tot 1.5 cm. Was de spruitjes goed en halveer ze. Schep de bataat en spruitjes in een grote ovenschaal. 
  3. In een kommetje meng je de olijfolie met de kaneel, komijnzaad en een snufje peper en zout. Dit giet je over de bataat en spruitjes en schep alles goed door elkaar. 
  4. Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven voor 10 minuten. Na 10 minuten schep je alles door, dit herhaal je na nog eens 10 minuten en dan zet je de schaal voor de laatste 5 minuten terug in de oven. In totaal staat de schaal dus 25 minuten in de oven. 
  5. Tijdens de oventijd kraak je de hazelnoten alvast en hak ze fijn. Rooster de hazelnootjes in een droge koekenpan op laag vuur. Schud regelmatig zodat ze niet aanbranden. Zodra ze geroosterd zijn schud je ze in een vergiet zodat de schilletjes ertussenuit vallen.
  6. Snij ook alvast de blauwe kaas in blokjes. Voor de vinaigrette kluts je de olie, witte wijnazijn, mosterd en honing door elkaar. Proef even en voeg naar eigen smaak nog wat extra mosterd of honing toe als je dat lekkerder vindt. 
  7. Zodra de zoete aardappel en spruitjes geroosterd zijn haal je ze uit de oven en laat ze wat afkoelen. Verdeel de veldsla over de borden, schep hierop de geroosterde spruitjes en bataat en verdeel vervolgens de vinaigrette, blauwe kaas en hazelnoten eroverheen. 

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda 

 

Notes

PS. Als je dit recept een succes vond, moet je ook absoluut eens deze geroosterde spruitjes met rozemarijn (en pecorino!) proberen. Een aanrader!

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Geroosterde spruitjessalade met hazelnoot en bataat

Category: Salade recepten, Vegetarische Hoofdgerechten Tags: bataat, blauwe kaas, hazelnoten, healthy, Herfst, honing, Kaas, Nanda Appelman, spruitjes, vegetarisch, vinaigrette, Winter, zoete aardappel

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Courgetti met worst
Volgend bericht: Aardappelpuree maken + variatie recepten »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in