Print

Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gram spruitjes
  • Een flinke zoete aardappel (bataat), met schil zo’n 250-300 gram
  • 125 blauwe kaas (bijvoorbeeld Danish Blue of Roquefort)
  • 75 gram veldsla
  • 50 gram hazelnoten
  • 5 el. olijfolie
  • 1 tl. kaneel
  • 0.5 tl. gemalen komijnzaad
  • Snufje zout en peper

Ingrediënten honing-mosterdvinaigrette:

  • 3 el. extra vierge olijfolie
  • 1 el. witte wijnazijn
  • 1.5 el. honing
  • 1 el. mosterd

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. 
  2. Boen de zoete aardappel grondig en snij eventuele uitlopers of slechte stukjes er ruim uit. Snij hem vervolgens (met schil ja) in blokjes van zo’n 1 tot 1.5 cm. Was de spruitjes goed en halveer ze. Schep de bataat en spruitjes in een grote ovenschaal. 
  3. In een kommetje meng je de olijfolie met de kaneel, komijnzaad en een snufje peper en zout. Dit giet je over de bataat en spruitjes en schep alles goed door elkaar. 
  4. Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven voor 10 minuten. Na 10 minuten schep je alles door, dit herhaal je na nog eens 10 minuten en dan zet je de schaal voor de laatste 5 minuten terug in de oven. In totaal staat de schaal dus 25 minuten in de oven. 
  5. Tijdens de oventijd kraak je de hazelnoten alvast en hak ze fijn. Rooster de hazelnootjes in een droge koekenpan op laag vuur. Schud regelmatig zodat ze niet aanbranden. Zodra ze geroosterd zijn schud je ze in een vergiet zodat de schilletjes ertussenuit vallen.
  6. Snij ook alvast de blauwe kaas in blokjes. Voor de vinaigrette kluts je de olie, witte wijnazijn, mosterd en honing door elkaar. Proef even en voeg naar eigen smaak nog wat extra mosterd of honing toe als je dat lekkerder vindt. 
  7. Zodra de zoete aardappel en spruitjes geroosterd zijn haal je ze uit de oven en laat ze wat afkoelen. Verdeel de veldsla over de borden, schep hierop de geroosterde spruitjes en bataat en verdeel vervolgens de vinaigrette, blauwe kaas en hazelnoten eroverheen. 

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda 

 

Notes

PS. Als je dit recept een succes vond, moet je ook absoluut eens deze geroosterde spruitjes met rozemarijn (en pecorino!) proberen. Een aanrader!