Wil jij het kerstdiner afsluiten met een waanzinnig lekker en luxe dessert? Zet dan deze cappuccino pavlova op tafel! Iedereen heeft vast nog wel een gaatje over voor deze licht schuimtaart met mokka smaak!
Een chique pavlova met koffie maken
Ze worden gemaakt van eiwitten en smelten op je tong, zoals sneeuw in je handen doet. Ik heb het over meringues, ofwel schuimpjes. Zo delicaat, want het brokkelt heel snel, maar ik vind ze toch altijd een bepaalde luxe uitstralen. Misschien komt dat door de mooie toefjes die je ervan kunt spuiten en je maakt er tevens zo’n chique Cappuccino Pavlova van! Deze keer heb ik dan een grote meringue gebakken met een heerlijke koffie smaak. Maar voor de liefhebbers is deze kleurrijke Paas Pavlova met aardbeien en advocaatroom ook een echte aanrader!
Feestelijke grote meringue taart met koffie
Speciaal voor de feestdagen ging ik aan de slag met een Cappuccino Pavlova: Dat is een grote feestelijke meringue taart met koffie en cacao. Een pavlova bestaat dan voornamelijk uit eiwitten en suiker, en er komt nauwelijks bloem aan te pas. Lekker licht als afsluiter van het kerstdiner dus. Kun jij geen genoegen krijgen van meringues? Lees hier de complete how-to om de beste meringues te kunnen maken. Ook leuk tijdens de feestdagen: deze meringue kerstkrans met chocolade en kersen! Check hier nog 10x Kerst dessert favorieten op een rijtje en maak er heerlijke feestdagen van!
Kookvideo: Cappuccino Pavlova
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Cappuccino Pavlova
Ze worden gemaakt van eiwitten en smelten op je tong, zoals sneeuw in je handen doet. Ik heb het over meringues, ofwel schuimpjes. Zo delicaat, want het brokkelt heel snel, maar ik vind ze toch altijd een bepaalde luxe uitstralen. Misschien komt dat door de mooie toefjes die je ervan kunt spuiten en je maakt er tevens zo’n chique Cappuccino Pavlova van! Met eiwitten, espresso poeder, slagroom en naturlijk bestrooid met een beetje cacao!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 3 uur
- Total Time: 3 uur en 15 min.
- Yield: 8–10 personen 1x
- Category: desserts
- Cuisine: Kerst
Ingredients
- ½ citroen
- 300 gram fijne kristalsuiker
- 4 theelepels instant espresso poeder (let op! geen korrels)
- 160 gram eiwitten (van ca 5 eieren)
- snufje zout
- 2 eetlepels maizena (of bloem)
- 1 eetlepel witte azijn
- 250 ml slagroom
- 1 theelepel cacao poeder
Extra:
- Oven,
- bakpapier,
- handmixer,
- spatel,
- klein zeefje.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bedek een bakplaat met een stuk bakpapier, en teken hierop een cirkel van 24 cm doorsnde. Dit wordt de mal van je vorm.
- Gebruik de 1/2 citroen om de beslagkom en de garde vetvrij mee te maken. Wrijf droog met een stukje keukenpapier.
- Roer de espresso poeder door de suiker heen en zet apart.
- Giet de eiwitten in de beslagkom en mix op lage snelheid lekker veel zuurstof in de eiwitten. Zet de mixer steeds een tandje hoger in snelheid en blijf doorkloppen tot er uiteindelijk ‘pieken’ gaan vormen. Dit process duurt zo’n 10 minuten.
- Voeg hierna lepel voor lepel het suiker-koffie mengsel toe, maar blijf ondertussen kloppen met de mixer.
- Zodra je een stevig en beige kleurig mengsel hebt, roer je de witte wijn azijn en maizena er door heen. Gebruik hier het liefst een spatel voor en niet al te veel roeren, want dan verliest het zijn luchtigheid.
- Schep het mengsel op de bakplaat en vorm hier met de spatel een ronde vorm van, binnen het getekende rondje. Strijk de bovenkant ook een beetje glad met de spatel.
- Stop de meringue in de oven en verlaag direct de oven temperatuur naar slechts 135 graden (120 hete lucht). Bak gedurende 1 uur af in de oven en laat de cappuccino pavlova daarna in de oven afkoelen mét de ovendeur op een klein kiertje (TIP: stop er een pollepel tussen).
- Zodra deze volledig is afgekoeld draai je de meringue voorzichtig om (het is heel broos!) en pel voorzichtig het bakpapier van de bodem af. Plaats de pavlova op een taartschaal.
- Klop de slagroom stijf in een kom. Spatel dit voorzichtig over de bovenkant van de meringue.
- Doe de cacao in de fijne zeef, en bepoeder de pavlova hiermee, zoals je dat bij een cappuccino zou doen.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Bewaar dit recept op Pinterest!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je de cappuccino pavlova wilt maken!
Hazel
Bah! Lekker hoor!! En een leuke smaakvariatie die zeker past bij de kerst : )
De pavlova zal trouwens minder snel scheuren als je de oventemperatuur wat lager zet. Ik houd meestal 120 graden aan en schroef dat na 20 min. terug naar 100. Gaat meestal goed : )
Betina Oostveen
Bedankt voor de tip, Hazel!
Dat ga ik volgende keer proberen.
Groetjes, Betty
Jacoba
Ziet er erg lekker uit…
adriel
Moet het vanbinnen zacht zijn?
Betina Oostveen
Dat klopt! De binnenkant is nog een heel beetje zacht. Je kunt hem nog 1-2 uur langer laten drogen (zet dan de temperatuur 20% lager) en dan heb meer meringue
adriel
Hij was echt heel lekker!
Was binnen no time op.
Heeft u misschien nog tips, hij storte namelijk in toen ik de slagroom erop deer, om hem niet te laten in storten?
Liefs
Britt
Beste Betina,
Ik wil het recept komende zaterdag gaan maken voor een vervroegde kerstviering met mijn beste vriendin en partner. We zijn maar met zijn drieën. Is het mogelijk om de resterende pavlova te bewaren of een kleine hoeveelheid te maken?
Ik hoor het graag van je. Alvast bedankt!
Betina Oostveen
Hi Britt,
je kunt het recept ook halveren en een kleinere pavlova maken.Heel veel plezier in ieder geval!