• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / How-to en tutorials / Basisrecept voor zelf pannenkoeken bakken

Basisrecept voor zelf pannenkoeken bakken

21 april 2015 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Zelf pannenkoeken bakken is niet moeilijk en waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al gewoon in huis liggen. Dit is een basisrecept voor pannenkoeken bakken met bloem, eieren en melk en natuurlijk geef ik je er ook diverse variaties en lekkere recepten om met pannenkoeken te maken bij.

Zelf pannenkoeken beslag maken

Als je echt ‘niets’ in huis hebt, kun je toch vaak nog lekker pannenkoeken gaan bakken. En het mooiste is nog: iedereen kan ze maken want pannenkoeken bakken is zo gemakkelijk. Hieronder vind je niet alleen een basisrecept voor pannenkoeken bakken, maar ook variaties voor het pannenkoeken beslag maken. En diverse toppings en recepten met pannenkoeken!

basisrecept voor zelf pannenkoeken bakken © bettyskitchen.nl

Recepten met pannenkoeken:

Als je eenmaal het basis recept voor pannenkoeken bakken onder de knie hebt, dan heb ik nog veel meer lekkere recpeten met pannnekoeken in petto voor je. Ook prima om te maken met ‘leftover’ pannenkoeken die een nachtje in de koelkast hebben gestaan.

  • Pannenkoekentaart met citroen en lemoncurd
  • Bretonse pannenkoek met spinazie en spiegelei
  • Pannenkoekentaart met appel en kaneelroom
  • Italiaanse hartige pannenkoekentaart
  • Pannenkoekentaart met spinazie en gehakt
  • Regenboog pannenkoeken
  • Gevulde hartige pannenkoeken met kaas en spinazie
  • Pannenkoekentaart met chocolade en pistachenoten
  • Opgerolde pannenkoeken met noten en karamelsaus
  • Drie-in-de-pan ook wel ‘Dikkertjes’ genoemd
recept pannenkoekentaart met appel en kaneel room bettys kitchen pannenkoeken recepten
Pannenkoekentaart met appel
recept bretonse pannenkoeken met spinazie, ham, kaas en spiegelei crepes © bettyskitchen.
Bretonse Hartige Pannenkoek
crepes met karamelsaus en hazelnoten dessert © bettyskitchen.nl
Pannenkoek met karamelsaus

Print

Basisrecept pannenkoeken bakken

basisrecept voor zelf pannenkoeken bakken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zelf pannenkoeken bakken is niet moeilijk en waarschijnlijk heb je alle ingredienten al gewoon in huis liggen. Dit is een basisrecept voor pannenkoeken bakken met bloem, eieren en melk, maar ook een paar variatierecepten en warmhoud tip voor je pannenkoeken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 35 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 8 – 10 stuks 1x
  • Category: Hoofdgerechten
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 grote eieren (L) – dat is gelijk aan 2½ medium ei (M)
  • 500 ml (plantaardige) melk
  • snufje zout
  • 250 gram bloem
  • zonnebloemolie, voor het bakken

Extra:

  • mengkom
  • garde
  • ronde (pannen)koekenpan of crêpe pan 
  • ruime opscheplepel, bijvoorbeeld voor soepen
  • lange spatel of pannenkoeken paletmes

Instructions

  1. Kluts de eieren met de melk even luchtig in een ruime mengkom met de garde.
  2. Voeg het zout en de bloem toe en klop nogmaals goed door. Zorg dat alle klontjes er uit zijn.
  3. Zet het pannenkoekenbeslag apart en laat 30 minuten staan zodat de melk het bloem goed kan opnemen.
  4. Verwarm de oven alvast voor op 60 graden Celcius (50 hetelucht). Leg een diep bord omgekeerd op een bakplaat en plaats deze in het midden van de oven. Dit is om de pannenkoeken na het bakken warm te kunnen houden.
  5. Verwarm de (pannen)koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een beetje olie toe aan de pan en zwenk deze zachtjes rond om de olie te verdelen. Je kunt natuurlijk ook een bakkwast gebruiken om de olie te verdelen. Blijf de steel met een hand vasthouden. 
  6. Met je andere hand gebruik je de opscheplepel, gevuld met beslag, en schenkt deze uit in het midden van de pan. Zwenk met je vaste hand aan de steel de pan weer zachtjes rond om het beslag volledig uit de laten lopen en over de gehele bodem te verdelen tot een grote ronde pannenkoek.
  7. Zet de pan op het vuur en wacht tot de bovenkant volledig gestold is. Draai daarna de pannenkoek om. Dit kan met behulp van een spatel, maar je kunt ook een ‘draai’ in de lucht doen met de pan.
  8. Wacht daarna nog eventjes tot ook deze zijde gebakken is en stapel de pannenkoek op het bord in de oven. Doe de oven weer dicht en bak ondertussen de volgende pannenkoek.
  9. Serveer je pannenkoeken met bijvoorbeeld stroop, (bruine)suiker, Nutella of zie ‘notes’ hieronder voor variaties.

Eet smakelijk!

basisrecept voor zelf pannenkoeken bakken © bettyskitchen.nl

Notes

Variatie recepten voor pannenkoeken beslag maken:

  • Franse Crêpes: vervang 100 gram meel door boekweit meel voor een Franse pannenkoek (crêpe).
  • Spek pannenkoek: bak eerst wat ham of ontbijtspek aan een zijde aan en haal uit de pan. Giet vervolgens het beslag op de pan en plaats direct het spek er terug op (reeds gebakken kant omlaag). Na het omdraaien bak je dan dus de andere kant van beslag en spek gaar (zie foto’s).
  • Kaas pannenkoek: voordat je de pannenkoek omdraait kun je ook wat geraspte kaas er op leggen. Laat deze dan een beetje mee stollen en draai daarna de pannenkoek pas om.
  • Zoete pannenkoeken: voeg 2-3 eetlepels suiker + 1.5 theelepel bakpoeder toe aan het beslag voor wat luchtigere en zoetere pannenkoeken.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

basisrecept voor zelf pannenkoeken bakken © bettyskitchen.nl
Pannenkoeken met spek bakken
basisrecept voor zelf pannenkoeken bakken © bettyskitchen.nl
Serveer bijvoorbeeld met stroop!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je met dit basisrecept zelf pannenkoeken wilt gaan bakken.

basisrecept voor zelf pannenkoeken bakken © bettyskitchen.nl

Category: How-to en tutorials, Vegetarische Hoofdgerechten, Vlees Recepten Tags: basis recept, bloem, boter, crêpes, eieren, melk, Nederlandse keuken, olie, pannenkoeken, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Omrekentabel voor koken en bakken
Volgend bericht: Taughetti met Bolognesesaus (pasta gemaakt van tauge) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee