Ohh dat wordt even decadent geniet van oer-hollandse pannenkoeken. Met deze pannenkoeken met noten en karamelsaus steel je zeker de show aan tafel!
Pannenkoeken kunnen namelijk zeker als toetje! Okee wel een machtig toetjes, maar toch. Het is even een werkje om de pannenkoeken te maken, maar dit kun je ook prima s’middags al voorbereiden en bakken.
En met die zachte karamelsaus die ik vanmorgen al postte, zet je zo in een handomdraai een heerlijk en luxe toetje op tafel. Garneer met bijvoorbeeld hazelnoten, pecannoten, walnoten, net wat jij lekker vindt, en serveer er eventueel nog een bolletje ijs bij.
Recept pannenkoeken met noten en karamelsaus:
(Dessert voor 8 personen)
Ingrediënten
- 250 gram bloem,
- mespunt zout,
- 2 grote eieren,
- 500 ml melk,
- bakboter of olijfolie,
- (zelfgemaakte) karamelsaus,
- flinke hand noten, zoals hazelnoten of pecannoten.
Extra:
- koekenpan,
Bereidingstijd: 5 minuten+ 30 minuten (wachttijd) + 20 minuten.
Bereidingswijze:
- Maak allereerst het pannenkoeken beslag: Klop de bloem, zout, eieren en melk door elkaar met een garde. Laat 30 minuten rusten (zodat de melk het zetmeel uit de bloem goed kan opnemen).
- Verwarm de koekenpan op hoog vuur en bak hierin de noten. Doe dit zonder olie of boter, want dit is enkel om meer smaak te krijgen. Strooi de noten hierna op een bord en laat afkoelen.
- Maak alvast de karamelsaus en zet daarna apart.
- Verhit ondertussen de koekenpan met een klontje boter of olijfolie en schep hier 1/8 van het beslag in. Laat het beslag een beetje uitlopen en draai de pannenkoek om zodra de bovenkant niet meer vloeibaar is (dit duurt minstens 1 minuut).
- Bak de pannenkoek aan de andere kant ook gaar, en laat daarna op een warm bord glijden. Houd eventueel warm in de oven (+/- 60 graden) of boven op een pan met kokend water.
- Hak als laatste de noten grof en serveer aan tafel: beleg elke pannenkoek met een 2-3 eetlepels karamelsaus en bestrooi met de gehakte noten.
Eet smakelijk!
Tips: om tijd te besparen (tijdens een druk kerstdiner):
- Om s’avonds tijd te besparen kun je dus de pannenkoeken al eerder op de dag bakken, en in de koelkast bewaren. Of neem kant-en-klare pannenkoeken. Vervolgens warm je deze op in een koekenpan of voorverwarmde oven.
- Maak de karamelsaus maximaal 1 dag van tevoren, en bewaar in een afgesloten pot. Alvorens het dessert te serveren, warm je de saus even op in een pannetje op middelmatig vuur, en serveer deze warm aan tafel.
Oooh mmmm, ziet er fantastisch uit! Ik ben gek op pannenkoeken!
Heerlijk he! ik ben ook zo’n pannenkoeken-lover.
groetjes,
Betty