Print

Basisrecept pannenkoeken bakken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zelf pannenkoeken bakken is niet moeilijk en waarschijnlijk heb je alle ingredienten al gewoon in huis liggen. Dit is een basisrecept voor pannenkoeken bakken met bloem, eieren en melk, maar ook een paar variatierecepten en warmhoud tip voor je pannenkoeken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 35 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 8 - 10 stuks 1x
  • Category: Hoofdgerechten
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 grote eieren (L) – dat is gelijk aan medium ei (M)
  • 500 ml (plantaardige) melk
  • snufje zout
  • 250 gram bloem
  • zonnebloemolie, voor het bakken

Extra:

  • mengkom
  • garde
  • ronde (pannen)koekenpan of crêpe pan 
  • ruime opscheplepel, bijvoorbeeld voor soepen
  • lange spatel of pannenkoeken paletmes

Instructions

  1. Kluts de eieren met de melk even luchtig in een ruime mengkom met de garde.
  2. Voeg het zout en de bloem toe en klop nogmaals goed door. Zorg dat alle klontjes er uit zijn.
  3. Zet het pannenkoekenbeslag apart en laat 30 minuten staan zodat de melk het bloem goed kan opnemen.
  4. Verwarm de oven alvast voor op 60 graden Celcius (50 hetelucht). Leg een diep bord omgekeerd op een bakplaat en plaats deze in het midden van de oven. Dit is om de pannenkoeken na het bakken warm te kunnen houden.
  5. Verwarm de (pannen)koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een beetje olie toe aan de pan en zwenk deze zachtjes rond om de olie te verdelen. Je kunt natuurlijk ook een bakkwast gebruiken om de olie te verdelen. Blijf de steel met een hand vasthouden. 
  6. Met je andere hand gebruik je de opscheplepel, gevuld met beslag, en schenkt deze uit in het midden van de pan. Zwenk met je vaste hand aan de steel de pan weer zachtjes rond om het beslag volledig uit de laten lopen en over de gehele bodem te verdelen tot een grote ronde pannenkoek.
  7. Zet de pan op het vuur en wacht tot de bovenkant volledig gestold is. Draai daarna de pannenkoek om. Dit kan met behulp van een spatel, maar je kunt ook een ‘draai’ in de lucht doen met de pan.
  8. Wacht daarna nog eventjes tot ook deze zijde gebakken is en stapel de pannenkoek op het bord in de oven. Doe de oven weer dicht en bak ondertussen de volgende pannenkoek.
  9. Serveer je pannenkoeken met bijvoorbeeld stroop, (bruine)suiker, Nutella of zie ‘notes’ hieronder voor variaties.

Eet smakelijk!

basisrecept voor zelf pannenkoeken bakken © bettyskitchen.nl

Notes

Variatie recepten voor pannenkoeken beslag maken:

  • Franse Crêpes: vervang 100 gram meel door boekweit meel voor een Franse pannenkoek (crêpe).
  • Spek pannenkoek: bak eerst wat ham of ontbijtspek aan een zijde aan en haal uit de pan. Giet vervolgens het beslag op de pan en plaats direct het spek er terug op (reeds gebakken kant omlaag). Na het omdraaien bak je dan dus de andere kant van beslag en spek gaar (zie foto’s).
  • Kaas pannenkoek: voordat je de pannenkoek omdraait kun je ook wat geraspte kaas er op leggen. Laat deze dan een beetje mee stollen en draai daarna de pannenkoek pas om.
  • Zoete pannenkoeken: voeg 2-3 eetlepels suiker + 1.5 theelepel bakpoeder toe aan het beslag voor wat luchtigere en zoetere pannenkoeken.