• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Barbacoa Mexicaans stoofvlees

Barbacoa Mexicaans stoofvlees

13 januari 2023 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

Als taco’s met pulled beef je als muziek in de oren klinken, dan is dit recept voor jou! Dit Mexicaanse stoofvlees heet barbacoa en zijn heerlijke grove stukken rundvlees die urenlang gesudderd hebben in een chipotlepeper saus. Serveer het vlees op mais taco’s met guacamole en pickles en je hebt een waanzinnig feestje in je mond!

Als er een gerecht is dat typisch Mexicaans is, dan is het wel barbacoa, oftewel Mexicaans stoofvlees. Het is een soort Mexicaanse pulled beef dat urenlang heeft staan sudderen in chipotle pepers en limoensap. Het vlees valt helemaal uit elkaar en is verrukkelijk met soft taco’s. De naam is overigens niet geheel toevallig want ‘barbacoa’ is afgeleid van ‘barbecue’, dat vaak garant staat voor heerlijk zacht vlees. Je kunt barbacoa dan ook bereiden met stukken vlees die een lange garing nodig hebben zoals brisket, runderriblappen of zelfs sukadelappen. En hoewel je dit gerecht prima op de barbecue kunt bereiden, maak ik hieronder een versie in de braadpan.

Smaakt dit recept je naar meer? Maak dan ook eens deze Tex Mex Chipotle Beef Taco’s met jalapeno pepers en salsa.

recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl
recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl
recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl

Wat eet je bij barbacoa

Barbacoa wordt in Mexico natuurlijk geserveerd op mais taco’s! Maar wat eet je er dan nog meer bij? Avocado mag natuurlijk nooit ontbreken bij Mexicaanse gerechten dus maak er lekker guacamole bij. Voor een extra bite en zuurtje serveer je dit Mexicaans stoofvlees met partjes limoen en ingelegde rode uien. In plaats van taco’s kun je er ook Mexicaanse rijst bij serveren of zelfs polenta. Dit mag de polenta maispap zijn, maar je kunt ook deze gebakken polenta driehoekjes serveren. Check hier overigens 10x Tex Mex bijgerechten die het ook prima bij je Mexicaanse gerechten doen!


Print

Recept: Barbacoa Mexicaans stoofvlees

recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Als taco’s met pulled beef je als muziek in de oren klinken, dan is dit recept voor jou! Dit Mexicaanse stoofvlees heet barbacoa en zijn heerlijke grove stukken rundvlees die urenlang gesudderd hebben in een chipotlepeper saus. Serveer het vlees op mais taco’s met guacamole en pickles en je hebt een waanzinnig feestje in je mond!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 3 – 3.5 uren
  • Total Time: 3 uur en 30 minuten
  • Yield: 6 –8 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: stoven
  • Cuisine: Mexicaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 1,5 tot 2 kilo runderriblappen – of groot stuk brisket
  • 4 hele chipotlepepers in adobo (bijv. blikje van La Morena)
  • 2 rode uien, in parten
  • 5 tenen knoflook, in stukken
  • 4 kruidnagels (of ¼ tl gemalen)
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • 10 gram verse koriander
  • 4 limoenen 
  • 50 ml appelazijn
  • 1 liter runderbouillon
  • 4 laurierblaadjes
  • plantaardige olie + roomboter voor het bakken.

Extra:

  • Ruime braadpan met deksel
  • blender of hakmolen

Instructions

  1. Laat het vlees als eerste op kamertemperatuur komen. Snijd het vlees in grove stukken van bijv. 5×5 cm. Bestrooi het vlees met een beetje zout en peper.
  2. Verhit een klein beetje olie + klont boter in de braadpan op hoog vuur. Voeg het vlees toe en schroei de stukken rondom dicht. 
  3. Ondertussen ga je de chipotlesaus maken: mix in de blender de chipotlepepers, ui, knoflook, kruidnagels, komijn, tijm en de helft van de koriander met de appelazijn en het sap van 3 limoenen. (Houd dus 1 limoen apart).
  4. Schenk de chipotle saus over het vlees in de pan en bak deze een minuut aan. Schenk daarna de bouillon erbij. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt, zolang het vlees maar ‘onder’ staat.
  5. Voeg vervolgens de laurier toe en plaats de deksel op de pan. Breng aan de kook en verlaag direct het vuur naar laag. Laat de barbacoa gedurende 3 uur zachtjes stoven tot het makkelijk uit elkaar getrokken kan worden zoals bij draadjesvlees.
  6. Mocht je aan het einde van de bereiding teveel vocht in de pan over hebben kun je zonder deksel het vocht nog wat inkoken op hoger vuur, blijf dan wel regelmatig roeren.
  7. Serveer de barbacoa Mexicaans stoofvlees met maistortilla wraps, guacamole en ingelegde uien. Aan tafel geef je er de rest van de koriander en laatste limoen in partjes gesneden bij. Ieder kan dit voor zich dan belegen op de taco. 

Buen Provecho (eet smakelijk) 

Groetjes Betty

Notes

Wil je dit Mexicaans stoofvlees in de slowcooker bereiden? Stop de blokken vlees in een slowcooker en overgiet met de saus. Voeg slechts de helft van de bouillon toe, net genoeg om alles onder te zetten. Zet de CrockPot in de stand Hoog en laat 5 uren sudderen. In de stand Laag heb je 10 uren nodig. Perfect om aan te zetten voor je naar je werk toe gaat.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit Mexicaans stoofvlees genaamd ‘barbacoa’ wilt gaan maken.

Category: Vlees Recepten Tags: appelazijn, azijn, BBQ Recepten, bouillon, brisket, Caribische Keuken, chipotle, Glutenvrij, hoofdgerechten, knoflook, komijn, koriander, kruidnagel, laurier blad, limoen, Mexicaanse keuken, pepers, polenta, runderlappen, rundvlees, stoofvlees, sukadelappen, tijm, uien, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Polderkimchi (met witlof) – uit Zuurgoed kookboek
Volgend bericht: Flammkuchen met rode biet en geitenkaas »

Lees Interacties

Reacties

  1. Monique Swinkels

    17 januari 2024 om 11:51 pm

    Dit is echt heerlijk. Pittig, rijk aan smaak.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      19 januari 2024 om 4:00 pm

      SUper leuk om te horen! dank je wel Monique!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee