De ‘salade caprese’ van tomaat en mozzarella is bekend onder velen, maar wist je dat deze ‘Torta Caprese’ ook een aanrader is? Deze glutenvrije chocolade-amandel taart ligt zacht op de tong met een heerlijk vleugje anijs om van te smullen. Ga jij hem ook maken?
Wat is Torta Caprese?
Een aantal jaren geleden was ik te vinden in Toscane voor een kookworkshop by Torre Del Tartufo (Tuscookany). Naast de nodige pasta’s vonden de koekjes en taarten ook gretig aftrek tijdens het koken en bakken. Deze Torta Caprese is een van de recepten die ik vandaar heb meegenomen en onlangs weer terugvond in mijn boekenkast. Het is een chocolade-amandel taart die volledig glutenvrij is. Hij lijkt heel erg op een brownie, maar dan za en met een nootachtige smaak. De Sambucca geeft hem een heerlijk vleugje anijs en is echt onmisbaar in dit recept. Deze chocolade taart die zijn oorsprong op het Italiaanse eiland Capri vindt is er eentje om eens te proberen!
Nog meer Italiaanse recepten om van te smullen
De benaming ‘Caprese’ klinkt je waarschijnlijk wel bekend in de oren, het betekent namelijk ‘afkomstig’ of ‘komt uit’ Capri. Het Italiaanse eiland voor de kust van Napels staat bekend om heerlijke gerechten zoals de chocolade-amandeltaart genaamd Torta Caprese, maar ook de insalata Caprese: een voorgerecht waarbij plakjes mozzarella, tomaten en basilicum elkaar afwisselen. Maar je zult er ook veelal gevulde ravioli met bijvoorbeeld kaas tegenkomen. Heerlijk met een kleine tomaten of rode pestosaus. En laten we dan een verfrissend glaasje Limoncello met citroenen van het eiland niet vergeten. Buon Appetito!
Recept: Torta Caprese (Chocolade-amandel taart)
Een heerlijke glutenvrije chocolade-amandel taart afkomstig van het Italiaanse eiland Capri. Deze Torta Caprese moet je gewoonweg een keertje maken.
- Prep Time: 15 min. + afkoelen
- Cook Time: 45 min.
- Total Time: 2 uur
- Yield: 12 personen 1x
- Category: taart
- Cuisine: Italiaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 300 gram blanke amandelen *
- 200 gram pure chocolade (min. 70%), in stukken
- 6 medium eieren (M), gesplitst
- 250 gram fijne suiker
- 200 gram gesmolten roomboter
- snufje zout
- 2 el. Sambuca likeur
- poedersuiker
Extra:
- Foodprocessor
- keukenmixer met garde
- springvorm 24 cm
- bakpapier
- bakspray
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden celcius (165 hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier en zet apart.
- Stop de blanke amandelen en chocoladestukjes in de foodprocessor en laat draaien tot alles verkruimeld en gemengd is. (niet doordraaien tot notenpasta svp!)
- Klop de eidooiers in een ruime mengkom eventjes los. Voeg het amandelmengsel toe samen met suiker en de gesmolten boter. Meng dit goed door elkaar met een spatel.
- Stop de eiwitten in de mixerkom en voeg een snufje zout toe. Zet de keukenmixer in de hoogste stand en klop de eiwitten stijf. Schep daarna ⅓ van de eiwitten door het amandelmengsel om alvast familie te maken.
- Tot slot vouw je de overgebleven ⅔ van de eiwitten door het beslag en tot slot voeg je nog de Sambuca likeur toe.
- Schep het beslag uit de mixerkom in de springvorm. Schuif op een rooster in het midden van de oven en bak de Torta Caprese gedurende 45 – 50 minuten gaar in de oven.
- Laat de vorm 10 minuten afkoelen op een rooster en verwijder daarna de rand van de springvorm. Laat vervolgens de chocolade-amandeltaart volledig afkoelen. Bestrooi voor het serveren de bovenkant met poedersuiker.
Buon Appetito!
Notes
*Heb je geen blanke amandelen in huis? Je kunt ook amandelen met het bruine velletje gebruiken, echter zul je dan eerst het velletje dienen te verwijderen. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Italiaanse Torta Caprese chocolade-amandel taart wilt gaan maken.
Geef een reactie