• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / How-to en tutorials / Hoe kun je amandelen ontvellen?

Hoe kun je amandelen ontvellen?

13 oktober 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Ga je een recept maken met blanke amandelen? Je kunt reeds ontvelde amandelen in de winkel kopen, deze heten dan ‘blanke amandelen’. Maar deze zijn een stuk prijziger dan gewone bruine amandelen, met velletje dus! Ik laat je zien hoe je eenvoudig amandelen kunt ontvellen.

Waar gebruik je blanke amandelen voor?

Veel recepten vragen om blanke amandelen. Denk aan amandelspijs maken, of frangipane. Maar ook amandelmeel voor al je glutenvrije bakrecepten. En laten we vegan kaas gemaakt van amandelen niet vergeten. Je kunt bij deze recepten natuurlijk ook de amandelen met bruin velletje gebruiken, want deze zijn ook een stuk goedkoper. Het loont vaak ook nog eens om bruine amandelen in grote zakken te kopen bij Toko, Turkse buurtsuper of groothandel in plaats van in de supermarkt. Maar dan moet je dus zelf het bruine vliesje van de amandelen af halen. Hieronder leg ik je de stappen uit voor amandelen ontvellen.

how to amandelen ontvellen doe je zo! © bettyskitchen.nl
how to amandelen ontvellen doe je zo! © bettyskitchen.nl
how to amandelen ontvellen doe je zo! © bettyskitchen.nl
how to amandelen ontvellen doe je zo! © bettyskitchen.nl
how to amandelen ontvellen doe je zo! © bettyskitchen.nl

Waarom zou je amandelen ontvellen?

Blanke amandelen blijven na het vermalen lekker licht van kleur. Dit zie je terug in je amandelspijs en meel. Als je het bruine velletje mee vermaalt dan valt je direct de donkerdere kleur op, Maar daarnaast is de smaak van amandelen met vel ook iets bitterder. Dit pakt misschien wel weer heel goed uit bij het maken van bittere Amaretti koekjes, maar over het algemeen zou ik altijd blanke amandelen aanraden voor bakrecepten zoals deze fijne Torta Caprese.


Print

Hoe kun je amandelen ontvellen?

Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vraagt je recept om blanke amandelen? En heb je enkel bruine amandelen in huis? No worries! Ik laat je eenvoudig zien hoe je het bruine velletje verwijderd want amandelen ontvellen doe je zo!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 15 minuten
  • Category: Basis Recept
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • bruine amandelen (bijv. 200 gram)
  • kookpannetje
  • ruime kom
  • bolzeef
  • bakpapier

Instructions

  1. Breng een pannetje met ruim water aan de kook. Zet tevens een ruime kom met koud water (+ evt. wat ijsblokjes er in) klaar.
  2. Voeg de bruine amandelen toe aan het kokende water. Draai het vuur laag en laat de amandelen 2 minuten in blancheren.
  3. Gebruik een bolzeef om het kokende water af te gieten en stop de amandelen direct in het koude water. Laat ze hier gerust een aantal minuten in liggen.
  4. Door het laten ‘schrikken’ van de amandelen zul je zien dat de velletjes heel makkelijk los komen. Neem elke amandel tussen duim en wijsvinger en maak een zachte knijpende beweging, waardoor de blanke amandel uit het bruine velletje schiet.
  5. Na het ontvellen zul je de amandelen nog volledig moeten laten drogen voordat je ze kunt vermalen of verwerken in recepten. Dit kan op natuurlijke wijze: gewoon aan de lucht of met een schone theedoek. Maar je kunt ze ook verspreiden over een bakplaat bekleed met bakpapier en laat een paar minuten drogen in de oven op 100 graden Celcius. Deze laatste vind ik wel makkelijk als ik toch die oven moet voorverwarmen voor een bakrecept.

Veel bakplezier met amandelen! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

how to amandelen ontvellen doe je zo! © bettyskitchen.nl
how to amandelen ontvellen doe je zo! © bettyskitchen.nl

Category: How-to en tutorials Tags: amandelen, Glutenvrij, how-to, Italiaanse Keuken

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gezonde Halloween Snacks (video)
Volgend bericht: 10x Halloween Taart en Cupcakes »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee