Geef groenten wat vaker een spotlight en maak eens deze geroosterde Miso Aubergines als vegetarisch hoofdgerecht. Dit Japanse gerecht heet Nasu Dengaku en geeft een verrukkelijke smaak aan de gegrilde aubergines uit de oven.
Japanse miso aubergines uit de oven
Aubergines hebben van nature een vleesachtige structuur en zijn een prima vervanger voor een stukje vlees. Deze Japanse miso aubergines zijn gegrilde en afgelakte aubergines met een miso glazuur. Een heerlijk gerecht boordevol umami want alle zoet-zout-zuur bitter elementen komen hierin terug. Dit is een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht om van te genieten, zeker als je het serveert met gestoomde rijst. Ik reken dan op 1 hele aubergine (2 helften) per persoon. Serveer je deze geroosterde miso aubergines als bijgerecht, dan kun je slechts 1 halve p.p. aanhouden.
Zet eens wat vaker Japanse gerechten op het menu. Neem hier een voorbeeld aan een Japans Weekmenu om lekker van te smullen!
Nog meer lekkere recepten met aubergines
In aanloop naar de feestdagen zijn vegetarische gerechten meer dan welkom. Deze gerooserde miso aubergines zijn een heerlijk vega hoofdgerecht – ook voor kerst – en in dit lijstje vind je er nog veel meer terug. Maar uiteraard vind je nog meer lekkere recpeten met aubergines terug op de site. Ga bijvoorbeeld ook eens gepofte aubergine met geitenkaas en couscous of maak er een borrelhapje (tapas) van aubergines met kaas van. Ook lekker zijn deze broodjes pulled aubergines of de mediteraanse aubergine dip genaamd baba ganoush! Enjoy!
Recept: Geroosterde Miso Aubergines
Geef groenten wat vaker een spotlight en maak eens deze geroosterde Miso Aubergines als vegetarisch hoofdgerecht. Dit Japanse gerecht heet Nasu Dengaku en geeft een verrukkelijke smaak aan de gegrilde aubergines uit de oven door ze af te lakken met een smaakvolle miso glazuur.
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met groenten
- Cuisine: Japanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 4 aubergines
- 4 el (witte) miso pasta
- 4 el sojasaus (of tamari voor glutenvrij)
- 2 el water
- 2 el honing
- 2 el Mirin (rice vinegar)
- 1 tl gehakte knoflook
- 1 tl gehakte gember
- 3 el zonnebloemolie
- 1 el sesamolie
- 1 – 2 el sesamzaadjes, geroosterd
Voor erbij (suggesties):
- gestoomde rijst
- 2 bosuitjes, in ringen
- bieslook, in ringen
- granaatappelpitjes
- geroosterde hazelnoten
- verse koriander of peterselie
Extra:
- bakpapier
- steelpannetje
- bakkwast
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden celcius (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Was de aubergines, verwijder evt. de steel en snijd ze overlangs doormidden. Plaats op de bakplaat en kerf met een scherp mes het vruchtvlees in met een ruitjes patroon.
- Verwarm een steelpannetje op medium vuur met de misopasta, sojasaus, water, honing, mirin, knoflook en gember. Breng tegen een kookpunt aan maar hou het iets daaronder. Blijf gedurende 5 minuten verwarmen en doorroeren om iets in te koken.
- Kwast de snijvlakken van de aubergines royaal in met de saus. Schuif de plaat in de oven en bak de miso aubergines gedurende 20 – 25 minuten af. Na het bakken bestrijk je ze direct met de overgebleven saus en bestrooi met sesamzaadjes.
- Serveer de Nasu Dengaku warm en eventueel bovenop een schaal met gestoomde rijst. Je kunt de aubergines nog naar wens bestrooien met verse bieslook, bosui, granaatappel of zelfs geroosterde hazelnoten. Deze smaakmakers geven de umami smaken een extra duwtje namelijk.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor geroosterde miso aubergines uit de oven – genaamd Nasu Dengaku – wilt gaan maken.
Geef een reactie