Print

Recept: Geroosterde Miso Aubergines

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Geef groenten wat vaker een spotlight en maak eens deze geroosterde Miso Aubergines als vegetarisch hoofdgerecht. Dit Japanse gerecht heet Nasu Dengaku en geeft een verrukkelijke smaak aan de gegrilde aubergines uit de oven door ze af te lakken met een smaakvolle miso glazuur.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Japanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 aubergines
  • 4 el (witte) miso pasta
  • 4 el sojasaus (of tamari voor glutenvrij)
  • 2 el water
  • 2 el honing
  • 2 el Mirin (rice vinegar)
  • 1 tl gehakte knoflook
  • 1 tl gehakte gember
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 el sesamolie
  • 12 el sesamzaadjes, geroosterd

Voor erbij (suggesties):

  • gestoomde rijst
  • 2 bosuitjes, in ringen
  • bieslook, in ringen
  • granaatappelpitjes
  • geroosterde hazelnoten
  • verse koriander of peterselie

Extra:

  • bakpapier
  • steelpannetje
  • bakkwast

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden celcius (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Was de aubergines, verwijder evt. de steel en snijd ze overlangs doormidden. Plaats op de bakplaat en kerf met een scherp mes het vruchtvlees in met een ruitjes patroon.
  3. Verwarm een steelpannetje op medium vuur met de misopasta, sojasaus, water, honing, mirin, knoflook en gember. Breng tegen een kookpunt aan maar hou het iets daaronder. Blijf gedurende 5 minuten verwarmen en doorroeren om iets in te koken.
  4. Kwast de snijvlakken van de aubergines royaal in met de saus. Schuif de plaat in de oven en bak de miso aubergines gedurende 20 – 25 minuten af. Na het bakken bestrijk je ze direct met de overgebleven saus en bestrooi met sesamzaadjes.
  5. Serveer de Nasu Dengaku warm en eventueel bovenop een schaal met gestoomde rijst. Je kunt de aubergines nog naar wens bestrooien met verse bieslook, bosui, granaatappel of zelfs geroosterde hazelnoten. Deze smaakmakers geven de umami smaken een extra duwtje namelijk.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty