Op zoek naar een lekker kruidig gerecht met eieren in de hoofdrol? Deze Surinaamse ei masala zijn kerrie eieren uit Suriname. Ze worden als bijgerecht voor o.a. roti geserveerd en je maakt ze supersnel klaar.
Hoe maak je kerrie eieren uit Suriname?
Eieren zijn een prima vervanging voor een stukje vlees. Daarnaast combineren ze heel goed met kerrie kruiden en dat zie je geregeld terug in de Surinaamse keuken. Vandaag deel ik dan ook een recept voor ei masala ofwel kerrie eieren uit Suriname. Deze worden ten eerste hard gekookt, daarna gefrituurd en in Surinaamse kerrie saus geserveerd. De hartverwarmde Garam Masala kruidenmix is hierbij onmisbaar als smaakmaker en daarom wordt dit gerecht ook wel Surinaamse ei masala genoemd.
Veel Surinaamse gerechten vinden hun oorsprong in de Javaanse keuken. Ken je ook al deze Indonesische Sambal Goreng Telor waarbij gefrituurde eieren worden geserveerd in een pittige sambal saus?
Waar serveer je Surinaamse ei masala bij?
Deze gefrituurde kerrie eieren uit Suriname wordt veelal als bijgerecht gegeten. Dan kun je gerust 1 ei per persoon aanhouden. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit als lunchgerecht te serveren, met bijvoorbeeld een roti plaat om die saus lekker mee op te deppen. Maak er nog een kleine salade bij en je hebt een heerlijke, kruidige en gezonde lunchmaaltijd voor twee. Maar je kunt de Surinaamse ei masala ook serveren bij de volgende recepten:
- Roti met kip en kousenband
- Pinda kip uit de slowcooker
- Saoto kippensoep
- Nasi met noten en gebakken banaan
- Pindasoep met rijst
- Surinaamse bami
- Gebakken rijst
- Kipsate
Recept: Surinaamse ei masala
Dit is een makkelijk recept voor ei masala ofwel kerrie eieren uit Suriname. De gekookte eieren worden gefrituurd en in kerrie saus geserveerd. Lekker als bijgerecht voor bijv. roti met kip en kousenband. Maar het maakt ook een prima lunch voor twee, samen met warme roti plaat.
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 2 – 4 personen 1x
- Category: bijgerecht
- Cuisine: Surinaamse Keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 6 eieren
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 ui, gesnipperd
- ½ tl sambal oelek
- 1 el garam massala kruiden
- ½ tl kurkuma
- ½ maggi bouillonblokje (of groentebouillon)
- 150 ml water
- 1 takje selderijblad, fijngehakt
- peper & zout
Extra:
- klein kookpannetje
- keukenpapier
- zonnebloemolie, voor het frituren
- (kleine) koekenpan
Instructions
-
Breng een pannetje water aan de kook. Gebruik een lepel om de eieren in het kokende water te plaatsen en kook ze in 10 minuten hard. Laat schrikken onder een koude kraan en laat volledig afkoelen in koud water. Pel ze daarna ook gemakkelijker onder water. Droog de eieren goed af met keukenpapier.
-
Maak de kookpan schoon en vul met een flinke laag zonnebloemolie (ca 500 ml) voor het frituren. Verwarm de olie tot 180 graden frituur de eieren zo’n 2 minuten om te voorzien van een lichtbruin krokant velletje. Schep daarna uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Let op! Frituur nooit teveel eieren tegelijkertijd (als je dit recept vermenigvuldigd), max. 4 stuks per keer is voldoende. Daarna de olie weer opnieuw naar temperatuur brengen.
- Verwarm een (kleine) koekenpan op middelmatig vuur. Voeg een scheutje olie toe en bak de uien en knoflook glazig gedurende 2 minuten. Voeg de sambal oelek, masala en kurkuma toe en bak 1 minuut mee. Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg het water toe. Breng aan de kook en leg de gefrituurde eieren in de saus. Verlaag het vuur en laat de kerriesaus gedurende 5 -10 minuten zachtjes inkoken. Rol de eieren af en toe door de saus.
Nyan Switi! (= eet smakelijk!)
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van deze Surinaamse ei masala.
Geef een reactie