• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Soto Ajam (Indonesische kippensoep met rijst)

Soto Ajam (Indonesische kippensoep met rijst)

11 april 2013 Door Betina Oostveen 9 Reacties

Afgelopen week werd ook ik geveld door een klein griepje:  hoofdpijn, keelpijn, en heel erg verkouden. Ik kwam er gelukkig wel weer gauw bovenop en daar heb ik deze Soto Ajam, ofwel Indonesische kippensoep met rijst aan te danken.

Ik weet niet wat het is, maar je knapt altijd zo lekker op met kippensoep. Nu is deze Soto Ajam natuurlijk wel wat meer als alleen een soep: het is een heuse gezonde maaltijd! Mijn Dylan is deels Indonesisch, dus die eet graag een flink bord van deze Indonesische kippensoep mee.

Pittige Soto Ajam

Ik maak deze Soto Ajam vrij pittig, want daar ga je zo lekker van zweten. En dat heb je soms nodig om van je griep af te komen. Mijn bereidingswijze is dan ook best lang, of althans je kunt er lang over doen om deze Indonesische kippensoep te maken. Maar dat is dan oo ideaal voor als je ziek bent: Je staat op:  doet een paar kleine handelingen en gaat weer in bed liggen. Daarna sta je weer op, doet de volgende stap en kan daarna weer lekker in bed gaan liggen.

soto ajam kippensoep met rijst © bettyskitchen

Soep met kip en rijst

Het resultaat is een heerlijke soep met kip en rijst en de specerijen proef je nog door de verkoudheid heen. In de zomer, als het te warm is om te koken of eten, dan doet deze soep ook goed zijn dienst. Als de temperaturen hoog oplopen, waan je je al gauw in Indonesië, met een kruidig kommetje Soto Ajam kippensoep met rijst op je schoot. Selamat makan!

Nog meer lekkere Indonesische recepten

Kun jij geen genoegen krijgen van deze kruidige kippensoep met rijst? Maak dan ook eens deze Indonesische gehaktballetjes. Of ga voor kip met homemade pindasaus en boontjes. Of maak eens deze Aziatische zoete speklapjes van de barbecue! Zo lekker kan deze keuken dus zijn!


Print

Recept: Soto Ajam (kippensoep met rijst)

soto ajam kippensoep met rijst © bettyskitchen
Print Recipe

Deze smaakvolle Indonesische kippensoep met rijst heet Soto Ajam. Lekker om bij weg te dromen of om aan te sterken na een griepje. Ik voegde extra groente toe en maak zo een vullende maaltijdsoep. Dit is een heerlijke soep met kip en rijst.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 25 minutes
  • Cook Time: 45 minuten
  • Total Time: 1 hours 10 minutes
  • Yield: 4–6 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Indonesische Keuken

Ingredients

Scale
  • 4 grote kippenbouten (poot & dij),
  • 2,5 liter water,
  • 4 kippenbouillon blokjes,
  • optioneel: 5 cm verse gember,
  • optioneel: 1 verse citroengras stengel (=sereh).
  • 3 tenen knoflook,
  • 2 sjalotjes,
  • 1 rode peper,
  • 1 rode paprika,
  • 1 prei,
  • 200 gram sperzieboontjes,
  • 100 gram taugé,
  • 1 eetlepel gemalen gemberpoeder,
  • 2 theelepels gemalen kurkuma,
  • 1 theelepel gemalen komijn,
  • 1 theelepel gemalen koriander,
  • 200 gram basmati rijst,
  • 4 eieren,
  • gebakken uitjes (kant-en-klaar in zak).

Instructions

  1. Was de kippenbouten, en breng in een pan aan de kook met het water en de bouillonblokjes. Om eventueel meer smaak toe te voegen aan de bouillon, schil je de verse gember en snijd in dikke plakken. Was de citroengras stengel en breek eventueel in tweeën of drieën (zodat het in de pan past). Breng dit samen met de bouillon aan de kook.  Laat de bouillon gedurende 30 minuten zachtjes doorkoken. Haal de kippenbouten daarna uit de bouillon en laat afkoelen op een bord.
  2. Pel en snipper de ui en knoflook. Was de rode peper en paprika, ontdoe van de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Was de prei en snijd door in de lengte: snijd hier halve maantjes van. Spoel de prei goed uit onder de kraan in een vergiet om eventueel zand te verwijderen. Was de sperzieboontjes en verwijder de bovenkant en onderkant: Snijd of breek de boontjes in stukjes van 1-2 cm. Was de taugé en laat uitlekken.
  3. Trek het vel van de gekookte kippenbouten en ontdoe al het vlees van de botten. Zet het vlees apart, en gooi de botjes en vellen weg.Soto Ajam Indonesische kippensoep met rijst
  4. Verhit in een grote (soep)pan een scheutje olie en bak hierin de ui en knoflook glazig (ongeveer 1 minuut), voeg de rode peper, paprika, prei en sperzieboontjes toe en bak 2-3 minuten mee. Voeg de gember, kurkuma, komijn en koriander toe en bak even aan. Schenk daarna de bouillon erbij en breng de soto ajam aan de kook. Voeg tot slot geplukte kip stukjes en taugé toe en laat dit samen 10-15 minuten zachtjes doorkoken op middelmatig vuur. Verwijder daarna de eventuele citroengras stengel en de plakjes gember.
  5. Breng de Indonesische kippensoep op smaak met zout en peper. Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking en kook de eieren. Giet de rijst af en verdeel over diepe borden. Schenk hier de soep over, en garneer met een gehalveerd gekookt ei en wat gebakken uitjes.

Selamat makan! (Eet smakelijk)

Groetjes, Betty

Keywords: soep, soto, kurkuma, citroengras, kip, rijst

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

soto ajam kippensoep met rijst © bettyskitchen

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor soto ajam wilt koken!

soto ajam kippensoep met rijst © bettyskitchen

Category: Soep Recepten Tags: eieren, Glutenvrij, Indonesische keuken, Kip, Paprika, prei, rijst, sperziebonen

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pasta all’ Amatriciana
Volgend bericht: Eetwinkel Geniet in Utrecht »

Lees Interacties

Reacties

  1. AmaiMenKlak

    1 mei 2013 om 3:41 pm

    Oei, ziek worden in deze aangename lenteperiode is niet zo leuk natuurlijk. Blij te horen dat je er weer bovenop bent! Dit recept deed me alvast watertanden (hoe kan het ook anders als het met kip is?!) en ga het binnenkort zeker eens uitproberen, dankjewel voor het recept! 🙂

    Beantwoorden
    • Betty's Kitchen

      2 mei 2013 om 8:47 am

      Hi AmaiMenKlak, Dank je wel, ben altijd blij als ziek zijn achter de rug is 🙂 Veel plezier met koken!

      Beantwoorden
  2. Martine

    8 november 2013 om 1:04 am

    Betty dit is een geweldig recept. Jaren geleden heeft mijn vriendin uit Indonesie dit eens voor mij gekookt. Ik heb dit nu van jouw blog overgenomen, vertaald en op mijn blog geplaatst voor een zieke amerikaanse vriendin. Ik hoop dat je het mij niet kwalijk neemt.
    Lieve groet
    Martine

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 november 2013 om 9:11 am

      Goede morgen Martine,

      een recept overnemen voor op je eigen site is geen probleem, mits daar netjes de bron + linkje naar mijn recept bij vermeld wordt. Dit dien ik ook te doen als ik een recept van iemand anders overneem. Dus graag dit nog even vermelden in jouw blogpost en dan is het prima.

      Met vriendelijke groeten,
      Betty

      Beantwoorden
  3. Hennie kok

    12 november 2014 om 3:24 pm

    Gisteren dit waanzinnig lekkere recept gemaakt….in 1 woord…….yummie!!! Het maakt je warm vol en verzadigd. Lekker samen voor de buis aan tafel gesmikkeld. Betty bedankt!!!!!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      12 november 2014 om 5:25 pm

      Graag gedaan Hennie,

      ik ben blij dat jullie ervan genoten hebben! 😉
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  4. Piet

    1 mei 2016 om 6:16 pm

    Mamma is 1 eetlepel kurkuma niet wat veel?

    Beantwoorden
    • Piet

      1 mei 2016 om 6:19 pm

      Mamma. Excuus dat moest mmmmmmmm zijn

      Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      4 mei 2016 om 9:00 am

      Hi Piet,
      dat kan prima hoor.
      Maar mocht je er geen liefhebben van zijn dan kun je dit gerust aanpassen of weglaten.
      Groeten, Betty

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • recept vegan gele curry met jackfruit en mungbonen © bettyskitchen.nl 10x Recepten met Jackfruit
  • recept pappardelle pasta met stoofvlees © bettyskitchen.nl Pappardelle pasta met stoofvlees
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept indiase tandoori lamspiezen van de barbecue © bettyskitchen.nl

Tandoori Lamspiezen van de bbq

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept snelle pangranola maken © bettyskitchen.nl

Snelle pangranola

recept indiase aardappel curry met doperwten aloo mutter © bettyskitchen.nl

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in