• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Gevogelte Recepten / Indonesische kipsate (Sate Ajam)

Indonesische kipsate (Sate Ajam)

13 september 2022 Door Betina Oostveen Reageer

In Indonesie is sate ajam een heel bekend gerecht van gegrilde kipstukjes. Je maakt het vlees lekker mals middels een marinade en rijgt vervolgens aan een dunne houten spiesjes. Deze sate, ook wel satai of sateh genoemd is bij ons Nederlanders ook enorm geliefd, dus ik deel graag dit recept voor Indonesische kipsate met jullie.

Hoe maak je Indonesische kipsate?

Hoewel kipsate of gegrilde kippenvlees aan een stokje wereldwijd wordt gegeten, komt dit oorspronkelijk uit Azië. Het grootste verschil zit hem natuurlijk in de marinade en eventuele saus die erbij wordt geserveerd. Gezien de Indische achtergrond van mijn man is bij ons thuis de Indonesische kipsate, beter bekend als sate ajam, het meest populair. Overigens gebruik ik slechts 1 rode lombok peper (zonder zaadlijst) in het recept, want hier eten de kids ook gewoon mee. Maar je mag natuurlijk ook de zaadlijst laten zitten of een extra rode peper toevoegen voor meer pit (pedas)

Je kunt de Indonesische kipsate grillen in een grillpan of boven het vuur van de barbecue. Voor een vegan alternatief is dit recept voor Sateh Tempeh een aanrader!

recept indonesische kipsate - sate ajam © bettyskitchen.nl
recept indonesische kipsate - sate ajam © bettyskitchen.nl

Sate ajam eet je met:

En als je dan deze heerlijke Indonesische kipsate hebt gemaakt, dan is natuurlijk de vraag waar je dit mee eet? Sate ajam kan als bijgerecht geserveerd worden en als onderdeel van je Indonesische rijsttafel. In ieder geval bij gebakken rijst of gebakken bami dus. Uiteraard mag daarbij de atjar ketimun (zoetzure komkommer) of Atjar tjampoer (gemengde groenten) niet ontbreken. Serveer de gegrilde kipstokjes met bijvoorbeeld pindasaus, of bestrooi met seroendeng (kokos-pindamengsel) voor een zoete smaak, of simpelweg gebakken krokante uitjes (uit pot of zak). Hoe eet jij het liefst je kipsate?


Print

Recept: Indonesische Kipsate (Sate Ajam)

recept indonesische kipsate - sate ajam © bettyskitchen.nl
Print Recipe

In Indonesie is sate ajam een heel bekend gerecht van gegrilde kipstukjes. Je maakt het vlees lekker mals middels een marinade en rijgt vervolgens aan een dunne houten spiesjes. Deze sate, ook wel satai of sateh genoemd is bij ons Nederlanders ook enorm geliefd. Een heerlijk recept voor 12 indonesische kipsate stokjes. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min. + 2 uur marineren
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 2.5 uur
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Method: grillen
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 750 gram kippendij
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 2 stengels citroengras
  • 1 rode peper
  • 40 gram palmsuiker ( of lichtbruine basterdsuiker)
  • 1 limoen
  • 100 ml ketjap manis
  • 50 ml zonnebloemolie
  • peper & zout

Extra:

  • 12 houten satestokjes (metalen BBQ spiesjes kan ook)
  • foodprocessor of staafmixer
  • grillpan of barbecue

Instructions

  1. Snij de kippendijen in blokjes en stop in een mengkom.
  2. Pel de knoflook en sjalotten en snijd in stukken. Snijd de citroengras in de lengte door en vervolgens in kleine stukjes. Verwijder de steel van de peper en snijd in stukken. (Tip voor met kleine kinderen: snijd eerst de peper in de lengte doormidden en schraap de zaadlijst met een lepel er uit.). Snijd de limoen door en pers het sap uit. 
  3. Voeg de knoflook, sjalotten, citroengras, peper, palmsuiker en sap van de limoen in een foodprocessor en maal tot een grove pasta. Schep dit over de kip. Schenk de ketjap manis en olie erbij en breng op smaak met zout en peper. Roer het geheel goed door, dek vervolgens de kom af met folie en laat 2 uur marineren.
  4. Ondertussen leg je ook vast de houten prikkers in een bak met water zodat ze 2 uur kunnen marineren. Zo zuigen ze zich vol water, splinteren nauwelijks en verbranden ook niet zo snel tijdens het grillen.
  5. Rijg steeds een paar stukken kip aan de bovenste helft van de spiesjes. Zorg dat ze lekker tegen elkaar aan zitten en niet losse stukken met gaten dus. Overtollige marinade af laten druipen voor het rijgen en de kipsate spiesjes afgedekt in de koeling bewaren tot je daadwerkelijk gaat grillen.
  6. Verwarm de barbecue of grillpan op fornuis voor. Gril de spiesjes rondom gaar. Over het algemeen duurt dit 7 -10 minuten (afhankelijk van de warmtebron en temperatuur.) Serveer direct!

Selamat Makan! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Serveer de kipsate met bijvoorbeeld pindasaus, of bestrooi met seroendeng (gebakken kokos en pinda’s) voor een zoete smaak, of simpelweg gebakken krokante uitjes (uit pot of zak)

Keywords: kip, kippendij, sate, rode peper, limoen, ketjap manis, limoen,

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept indonesische kipsate - sate ajam © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van Indonesische kipsate ofwel sate ajam!

Category: Bijgerechten, Gevogelte Recepten Tags: Aziatische keuken, barbecue, BBQ Recepten, Caribische Keuken, Glutenvrij, grillen, hoofdgerechten, Indonesische keuken, Kip, kippendij, knoflook, sate, sjalotten, vlees, Vleesspies

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Quiche met champignons, prei en blauwe kaas
Volgend bericht: Mexicaanse Flan met sinaasappel »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas pavlova met aardbeien en advocaat © bettyskitchen.nl

Paas Pavlova met aardbeien en advocaat

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in