De Libanese keuken is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Je vindt hier tevens heel veel vegetarische en zelfs vegan gerechten in terug en anders zijn ze met een kleine aanpassing geheel vegan te maken. Zoals deze romige yoghurt dip waar ik een twist aan geef door vegan yoghurt te gebruiken. Vegan Labneh maken is niet moeilijk, maar er komen wel een paar trucs bij kijken die ik graag met je deel.
Labneh een fris zure hangop voor op brood
In Nederland noemen we ‘uitgehangen’ yoghurt ‘hangop’. Maar in de Levantijnse keuken heet dit ‘labneh’. Hangop wordt hier veelal als zoete bereiding geserveerd, maar in het Midden-Oosten wordt de yoghurt veelal gemengd met zout voor een hartige en romige yoghurt dip. De ideale metgezel voor vers gebakken brood, Libanese wraps of pita. Top hem af met gehakte nootjes, kruiden en specerijen en stel hem helemaal naar wens samen. Ik ging zelf echter aan de slag met een veganistische variant op deze klassieker want je kunt heel makkelijk vegan labneh maken met bijvoorbeeld kokosyoghurt.
Kokosyoghurt is van nature al lekker fris en romig en het leek mij heel leuk om hier eens een vegan alternatief voor labneh mee te maken. Het is misschien even wennen, maar zeker als je een milde kokosyoghurt gebruikt maak je zo een heel lekker recept klaar. Breng je vegan labneh vervolgens op smaak met genoeg zout, Midden-Oosterse kruiden zoals za’atar, een kneepje citroen en er staat je een ware traktatie te wachten! Dit recept is niet alleen lekker als hartige dip voor bij de borrel. Maar je kunt hem ook als lunch voor 2 of 3 personen serveren. Serveer er in dat geval nog wat kerstomaten, olijven of verse vijgen bij en je hebt een volwaardige lunchmaaltijd om van te smullen
Vegan yoghurt soorten zijn net even iets anders dan normale volle yoghurt, zeker in de bereiding van labneh. Ze zullen namelijk veel langer uitgehangen moeten worden om het vocht te kunnen onttrekken. Dus je dient ook een dag (of twee) van tevoren met dit recept te beginnen!
Nog meer recepten voor vegan dips
Maak je mezze of borrelfeestje compleet met nog meer lekkere en gezonde dips. Maak eens zelf pita chips om te serveren bij deze vegan labneh dip. Maar deze homemade hummus met pompoen past ook perfect als borrelhapje op herfstachtige dagen. Maak eens zelf falafel balletjes of ga voor een snee zuurdesembrood met deze grove broodtopping met gemarineerde kikkererwten. Maar maak ook eens de andere Libanese klassieker: baba ganoush van geroosterde aubergines klaar. En wat dacht je van deze 3x avocado dip waarvan er twee ook volledig plantaardig te maken zijn? Ik blijf het zeggen: vegan gerechten kunnen zo ontzettend lekker zijn.
Benieuwd hoe je de video voor het maken van deze vegan labneh met kokosnoot er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!
Recept: Vegan Labneh maken
De Libanese keuken is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Je vindt hier tevens heel veel vegetarische en zelfs vegan gerechten in terug en anders zijn ze met een kleine aanpassing geheel vegan te maken. Zoals deze romige yoghurt dip waar ik een twist aan geef door vegan yoghurt te gebruiken. Vegan Labneh maken is niet moeilijk, maar er komen wel een paar trucs bij kijken die ik graag met je deel.
- Prep Time: 10 min. + uitlekken
- Total Time: 24 – 48 uur
- Yield: 1 kommetje 1x
- Category: dips, dressings en sauzen
- Cuisine: Libanese keuken
- Diet: Vegan
Ingredients
- 500 gram kokosyoghurt
- 1 tl zout
- 2 el za’atar
- 2 el citroen (verse sap)
- 2 el pijnboompitten (optioneel)
- 1 el fijngehakte peterselie
- olijfolie (extra vierge)
Voor erbij:
- Libanees platbrood naar wens
- of pita brood
- kerstomaten
- verse vijgen, in partjes
- olijven
Extra:
- grote kom
- bolzeef
- fijne (kaas)doek
Instructions
- Plaats de bolzeef op de kom en leg hier de fijne doek, overhangend, overheen.
- Giet de kokosyoghurt in de doek en voeg het zout toe. Het lijkt misschien veel voor zo’n klein beetje yoghurt, maar is echt nodig om hem genoeg ‘hartig’ te maken. Roer het geheel goed door en plaats 24 – 48 uur afgedekt in de koelkast om uit te lekken. Vegan yoghurt is nu eenmaal anders dan gewone yoghurt en dient veel langer uitgehangen te worden.
- Voor het serveren: rooster je de za’atar en pijnboompitten afzonderlijk in een droge koekenpan (dus zonder olie of boter) .
- Pers de citroen uit en voeg de helft van de za’atar + de helft van de citroensap toe aan de vegan labneh. Roer goed door en proef even. Voeg eventueel nog de overige helft citroensap toe om in balans te brengen (dit hangt ook al van welke kokosyoghurt je gebruikt hebt)
- Schep de uitgehangen vegan labneh in een diep bord of kom en top af met de rest van de za’atar kruiden, de fijngehakte peterselie en de geroosterde pijnboompitten. Tot slot druppel je er nog lekker wat goede olijfolie overheen om af te maken. Serveer direct met wat Libanees platbrood. Pitabroodjes of pitachips kan ook!
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Variatie recepten Labneh maken:
- Vervang de za’atar door komijn en voeg pistachenoten en granaatappel toe. Check dit labneh yoghurt dip recept.
- Ook lekker: voeg alvorens het opdienen nog een snufje sumak toe. Dit geeft ook een lekker zuurtje!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan labneh met kokosyoghurt gaat maken.
Geef een reactie