Heb jij wel eens zelf gyros gemaakt? Dit bekende Griekse gerecht maak je eenvoudig zelf door varkensvlees (of kip) te marineren in gyros kruiden en dan krokant te bakken. Alleen nog pita broodjes vullen met gyros en salade!
Lekker genieten van broodje gyros
Griekenland staat natuurlijk bekend om zijn ‘mixed grill’. Heerlijke stukken vlees van de grill of barbecue. Deze gewokte plakken gyros zijn dan ook een van mijn favoriete vleesgerechten uit de Griekse keuken en ook al wordt het door sommigen gezien als ‘fastfood’ vind ik het heerlijk als zomers diner! Laat je niet verleiden door de gyros uit de supermarkt, die overigens meer op shoarma lijkt… Maar maak het gewoon zelf want wel zo makkelijk en zeker vele malen lekkerder! Vervolgens laat je iedereen aan tafel zelf zijn eigen pita broodje vullen met salade en gekruid vlees. Alleen nog een beetje knoflooksaus of tzatziki erbij en dan kun je lekker gaan genieten van je broodje gyros!
Nog meer Griekse recepten om van te smullen
Maar dit broodje Gyros is niet mijn enige favoriet uit de Griekse keuken! En is heerlijk om te serveren op pitabroodjes of dit platbrood. Er komt zoveel lekkers uit Griekenland en gelukkig heb ik nog meer recepten voor je om van te smullen! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze kruidige gehaktstaven in tomatensaus, ook wel Keftedes genoemd? Voor de vegetariers en liefhebbers van kaas is deze gebakken feta uit de oven – feta fourno – ook een aanrader! En je Griekse thuis feestje sluit je natuurlijk af met een typische Grieks toetje, zoals deze yoghurt met walnoten! Check hier sowieso een compleet Grieks weekmenu om van te watertanden!
recept: Broodje Gyros maken
Griekenland staat natuurlijk bekend om zijn ‘mixed grill’. Deze gewokte plakken gyros zijn een van mijn favoriete vleesgerechten uit de Griekse keuken en serveer je eenvoudig op een pita broodje!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 15 min
- Total Time: 4 uur (inc. marineren)
- Yield: 3–4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Cuisine: Griekse keuken
Ingredients
- 500 – 600 gr ongepaneerde varkensschnitzels of varkensfilet
- 2 rode uien
- 1 rode paprika
- 6 grote pita broodjes
- 150 gr ijsbergsla
- 100 gr feta kaas
- 100 gr cherrytomaten
- (kalamata) olijven
- knoflooksaus of tzatziki
Voor de gyros marinade:
- 3 teentjes knoflook
- 1 citroen
- 4 el olijfolie
- 1 el paprikapoeder
- 2 tl gedroogde oregano
- 2 tl gedroogde tijm
- 2 tl komijn poeder
- 1 tl kaneel poeder
- halve tl zeezout
- halve tl crushed chilies of cayennepeper
- flinke snuf zwarte peper
Extra:
- wok of bakplaat
- olie voor wokken
Instructions
Laat de schnitzels in de koelkast liggen tot je met dit recept begint! Koud vlees is beter in dunne plakken te snijden namelijk.
- Dep de schnitzels droog met wat keukenpapier en snijd ze daarna in hele dunne plakjes met een scherp mes. Stop in een ruime kom.
- Pel de uien, snijd doormidden en vervolgens in halve ringen. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Voeg de ui en paprika toe aan de kom met het vlees.
- Nu ga je de marinade maken: pel de knoflook en pers deze uit. Snijd de citroen doormidden en pers het sap uit. We hebben 2 eetlepels sap benodigd. Stop de knoflook en sap in een klein kommetje en voeg de olijfolie toe. Voeg tot slot de kruiden en specerijen toe en meng het geheel goed door. Giet de marinade over het vlees en hussel het geheel goed door. Dek de kom af en zet het vlees enkele uren in de koelkast zodat de marinade goed in het vlees kan trekken.
- Verwarm de wok op hoog vuur gedurende 1-2 minuten. Voeg een scheutje olie toe en wacht tot het begint te walmen. Voeg vervolgens de gyros – in delen – toe aan de wok en bak knapperig bruin. Je wilt niet teveel vlees tegelijkertijd bakken want dan wordt het te zompig.
- Bak ondertussen de pita broodjes af volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Maak een salade van de ijsbergsla, gehalveerde kerstomaten en olijven. Verkruimel hier de feta overheen en breng op smaak met zout, peper en een beetje olijfolie.
- Snijd de pita broodjes in (maar niet helemaal door) en vul het brood met een beetje salade. Stop hier vervolgens de gyros bij en lepel er een beetje knoflooksaus of tzatziki over. Serveer direct.
Kali orexi (=eet smakelijk)!
Notes
In plaats van pitabroodjes kun je de gyros ook op dit platbrood serveren en oprollen tot een soort wrap.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een broodje gyros wilt gaan maken!
Geef een reactie