• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Keftedes (Griekse gehaktballen met tomatensaus)

Keftedes (Griekse gehaktballen met tomatensaus)

8 augustus 2017 Door Betina Oostveen 20 Reacties

Jump to Recipe

De Griekse keuken houdt veel meer in dan enkel een ‘Mixed Grill’, zoals sommigen denken. Het is een gegeven dat vlees vaak terugkomt in de Griekse keuken, maar dan ook in meer ‘landelijke’ gerechten, zoals deze Keftedes. Op het eerste gezicht zou je denken dat het gewoonweg gehaktballen in tomatensaus zijn, maar niets is minder waar. De explosieve en kruidige smaak zorgt voor een smakelijke verrassing en menigeen die ik dit recept heb laten proeven, zullen het ook nooit meer vergeten.

Gehaktballen in tomatensaus stoven

Deze Griekse gehaktballen in tomatensaus heten ‘Keftedes‘ . Traditioneel is mij aangeleerd om er gehaktstaven van te maken, maar in andere delen van Griekenland draait men er simpelweg gewoon ronde balletjes van. De heerlijke smaak dank je met name aan het gebruik van oregano en dan ook niet te zuinig hoor. Het zijn immers Grieken, geen Nederlanders. Een extra teentje knoflook kan ook zelfs geen kwaad. En dan het gehakt lekker laten sudderen in de tomatensaus, daar blijft het vlees zo lekker mals van.

Keftedes Griekse gehaktballen met tomatensaus recept bettys kitchen griekse recepten
Keftedes Griekse gehaktballen met tomatensaus recept bettys kitchen griekse recepten

Keftedes of bifteki

Hoewel ik keftedes als hoofdgerecht bij het diner serveer, kun je ook kleinere balletjes maken en deze serveren als borrelhapje. Bij sommige Griekse restaurant kun je vaak ook wat mezze bestellen, een soort Griekse tapas en dan kom je dit gerecht waarschijnlijk op de kaart tegen als bifteki. Ze worden dan vaak nog eens extra gevuld met een blokje feta. Maar mijn favoriete Griekse gehaktstaven serveer ik het liefst met gebakken aardappels uit de oven en wat gegrilde courgette. Eventueel nog een stukje brood erbij om die heerlijke saus lekker mee op te deppen.  Die Grieken weten wel wat lekker is.


Print

Recept: Keftedes (Griekse gehaktballen in tomatensaus)

Keftedes Griekse gehaktballen met tomatensaus recept bettys kitchen griekse recepten
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze Griekse gehaktballen in tomatensaus heten ‘Keftedes‘ . Traditioneel is mij aangeleerd om er gehaktstaven van te maken, maar in andere delen van Griekenland draait men er simpelweg gewoon ronde balletjes van. Heerlijk op smaak gebracht met oregano, knoflook en een snufje kaneel is dit een Grieks vleesgerecht om van te smullen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 4-6 personen
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Griekse Keuken

Ingredients

  • Voor de gehaktstaven:
  • 700 gram (half-om-half) gehakt
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel fijngehakte verse oregano
  • 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels broodkruim
  • 1 groot ei
  • zout & peper

Voor de tomatensaus:

  • 1 blik tomatenstukjes (ca 400 gr)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 kaneelstokje
  • 2 takjes verse oregano, van de takjes gerist
  • 2 takjes verse munt, van de takjes gerist
  • peper & zout
  • olijfolie

Instructions

  1. Maak als eerste de gehaktstaven: meng in een kom het gehakt, met de sjalotjes, knoflook, fijngehakte oregano, fijngehakte peterselie, paprikapoeder, broodkruim en het ei. Breng op smaak met zout & peper en kneed goed door. Vorm hier vervolgens 16-20 gehaktballen of gehaktstaven (kleine, dikke, sigaren) van. 
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak hierin de keftedes rondom aan, op middelhoog vuur. Zorg dat alle kanten goed dichtgeschroeid zijn. Schep de gehaktballen/staven vervolgens uit de pan en zet apart.
  3. Vervolgens ga je de tomatensaus maken. In de gebruikte pan bak je de ui rondom glazig. Voeg het blik tomatenstukjes toe, samen met het kaneelstokje, de blaadjes oregano en munt en 1-2 kopjes water. Breng aan de kook op middelhoog vuur en breng op smaak met peper & zout.
  4. Leg de keftedes in de tomatensaus en verlaag het vuur naar middelmatige temperatuur. Laat de gehaktballen/staven sudderen in de tomatensaus gedurende 15 minuten. 
  5. Verwijder het kaneelstokje uit de pan en serveer de Griekse gehaktballen in tomatensaus direct. Keftedes zijn heerlijk met gekookte rijst, of gebakken aardappels. 

Kali Orexi! (= Eet smakelijk!)

groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Kali Orexi (= Eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Keftedes Griekse gehaktballen met tomatensaus recept bettys kitchen griekse recepten

Category: Vlees Recepten Tags: broodkruim, eieren, gehakt, Griekse keuken, knoflook, munt, oregano, peterselie, rundvlees, sjalotten, tomaten, varkensvlees, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Alcoholvrije tips tijdens je zwangerschap
Volgend bericht: Atelier Bar en Restaurant in Amsterdam »

Lees Interacties

Reacties

  1. Danella

    8 augustus 2017 om 10:59 am

    Ziet er goed uit! Vaak gegeten in Griekenland:).

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 augustus 2017 om 4:37 pm

      Ha! wat leuk om te horen!

      Beantwoorden
  2. Trijntje

    8 augustus 2017 om 2:44 pm

    Hallo Betina

    De halfomhalf gehakt is hier niet ongekruid te koop
    De rundergehakt wel ,dan kan ik die wel nemen denk,ik??

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 augustus 2017 om 4:36 pm

      uiteraard kan rundergehakt ook! Het vlees wordt dan wel ietsjes droger, omdat het minder vet bevat.
      Maar de smaak liegt er niet om 🙂
      Eet smakelijk alvast

      Beantwoorden
  3. Maggie

    3 september 2017 om 6:59 pm

    Vanousdher doe ik er ook een flinke scheut Metaxa door heen en citroenrasp.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      4 september 2017 om 11:53 am

      Bedankt voor de tip!

      Beantwoorden
  4. Babette

    27 januari 2018 om 11:02 am

    Hoi, bij de ingrediënten van de keftedes staat een eetlepel peterselie. Bij de bereidingswijze wordt daar niet meer over gesproken, maar wel over munt. Moet de munt i.p.v. de peterselie of gewoon gezellig erbij?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      27 januari 2018 om 5:32 pm

      Hi Babette, sorry voor de verwarring en ik heb het meteen aangepast:
      De gehaktstaven maak je met oregano en peterselie (lekker hartig)
      en de saus met oregano en munt (tikkeltje zoetig)
      maar je mag dit ook onderling uitwisselen hoor. Krijg je vanzelf wel weer een nieuwe lekkere smaakcombinatie van.
      Eet smakelijk alvast!

      Beantwoorden
  5. Babette

    28 januari 2018 om 10:36 am

    Dank je wel Bettina! We hebben het gisteravond gegeten, héérlijk! Ik was iets te zuinig met het zout. We gaan het voor vanavond weer maken (gisteravond was proefdraaien), dus dan ga ik iets scheutiger zijn!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      28 januari 2018 om 4:14 pm

      Super leuk om te horen Babette!
      En geniet er ook de volgende keer weer heerlijk van!!
      Groetjes!

      Beantwoorden
  6. John van der Vliet

    31 mei 2019 om 10:39 am

    Hallo Betina

    Net terug uit zonovergoten Parga, waar we dit gerecht als starter aten bij restaurant Baross aan de haven.
    De vader van de eigenaar heeft een recept waarbij de ballen juist krokant van buiten zijn, en heerlijk smeuig van binnen.(echt een aanrader)
    Ik vermoed dan ook dat hij ze pas bij het serveren overdekt met de saus, anders wordt het alsnog een zacht “jasje”
    Je kunt dit recept ook heerlijk maken met gepureerde (geroosterde puntpaprika), in plaats van de tomaten.
    Voor de dame uit een eerdere review, die zei dat er geen halfom gehakt verkrijgbaar is, half runder, half lamsgehakt is ook heeeeeeel lekker.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 mei 2019 om 10:43 am

      Hi John, wat leuk om te horen!
      En super bedankt voor de mooie variatie tips, die kunnen we een volgende keer dan toepassen!
      Fijne dag!

      Beantwoorden
  7. Christine en Peter

    24 mei 2020 om 9:03 pm

    Beste Betty, wij hebben vandaag jouw gehaktballetjes gemaakt ! Overheerlijk. We waren net even terug in Griekenland ! Dank je wel.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      25 mei 2020 om 1:53 pm

      Dat is super leuk om te horen! Dank jullie wel 🙂

      Beantwoorden
  8. Annelies

    16 augustus 2020 om 12:02 pm

    Hi Betina,
    Ik zou dit recept graag een dag van te voren willen voorbereiden (in ieder geval de gehaktballetjes). Kan dit en zo ja, hoe kan ik dit het beste doen?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 augustus 2020 om 12:35 pm

      jazeker. Je kunt ze gewoonweg in de saus bewaren, in een afgesloten bakje in de koelkast. Of bak alleen de keftedes, maak de volgende dag de saus en warm ze daarin op. (altijd max 3 dagen houdbaar)

      Beantwoorden
  9. Erik Rouwenhorst

    22 oktober 2020 om 10:50 am

    Hoi die Bentina
    Al vaker gemaakt en elke keer weer iets bijgeleerd.
    Gisteravond het gehaktgekruid en in de koelkast gezet om de kruiden nog meer in het gehakt te laten komen. Voor het aanbraden van de gehaktballetjes bestrooi ik het met een beetje bloem en rol ze nogmaals even licht. Hierna aanbraden in de olijfolie om daarna in de airfryer te doen. Als dit klaar is al het vocht gebruiken voor de saus te maken. Hierdoor krijg je lekkere knapperige balletjes. Daarna na het maken van de saus de balletjes overgieten met de saus en dan heerlijk smullen.

    Succes met je andere gerechten.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      24 oktober 2020 om 1:35 pm

      Er zijn meerdere wegen die leiden naar de Akropolis 🙂
      Hartelijk dank voor deze tips Erik!

      Beantwoorden
  10. Chris

    4 juni 2022 om 3:48 pm

    Wat een heerlijk recept. Maar een teentje knoflook extra in de gehakt (en in de saus) maakt het allemaal nog beter. Ik heb het al verschillende keren gemaakt (met opgebakken aardappeltjes) en het is elke keer weer een feest.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 juni 2022 om 11:33 am

      Wat ontzettend leuk om te horen dit! Geniet er heerlijk van!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept tiramisu croisant wafels © bettyskitchen.nl

Tiramisu Croisant Wafels

recept dadelcake met pecannoten

Dadelcake met pecannoten en karamel

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept gebakken feta uit de oven feta fourno © bettyskitchen.nl

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept kippenlevertjes met pasta © bettyskitchen.nl

Kippenlevertjes met pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?