De Griekse keuken houdt veel meer in dan enkel een ‘Mixed Grill’, zoals sommigen denken. Het is een gegeven dat vlees vaak terugkomt in de Griekse keuken, maar dan ook in meer ‘landelijke’ gerechten, zoals deze Keftedes. Op het eerste gezicht zou je denken dat het gewoonweg gehaktballen in tomatensaus zijn, maar niets is minder waar. De explosieve en kruidige smaak zorgt voor een smakelijke verrassing en menigeen die ik dit recept heb laten proeven, zullen het ook nooit meer vergeten.
Gehaktballen in tomatensaus stoven
Deze Griekse gehaktballen in tomatensaus heten ‘Keftedes‘ . Traditioneel is mij aangeleerd om er gehaktstaven van te maken, maar in andere delen van Griekenland draait men er simpelweg gewoon ronde balletjes van. De heerlijke smaak dank je met name aan het gebruik van oregano en dan ook niet te zuinig hoor. Het zijn immers Grieken, geen Nederlanders. Een extra teentje knoflook kan ook zelfs geen kwaad. En dan het gehakt lekker laten sudderen in de tomatensaus, daar blijft het vlees zo lekker mals van.
Keftedes of bifteki
Hoewel ik keftedes als hoofdgerecht bij het diner serveer, kun je ook kleinere balletjes maken en deze serveren als borrelhapje. Bij sommige Griekse restaurant kun je vaak ook wat mezze bestellen, een soort Griekse tapas en dan kom je dit gerecht waarschijnlijk op de kaart tegen als bifteki. Ze worden dan vaak nog eens extra gevuld met een blokje feta. Maar mijn favoriete Griekse gehaktstaven serveer ik het liefst met gebakken aardappels uit de oven en wat gegrilde courgette. Eventueel nog een stukje brood erbij om die heerlijke saus lekker mee op te deppen. Die Grieken weten wel wat lekker is.
Recept: Keftedes (Griekse gehaktballen in tomatensaus)
Deze Griekse gehaktballen in tomatensaus heten ‘Keftedes‘ . Traditioneel is mij aangeleerd om er gehaktstaven van te maken, maar in andere delen van Griekenland draait men er simpelweg gewoon ronde balletjes van. Heerlijk op smaak gebracht met oregano, knoflook en een snufje kaneel is dit een Grieks vleesgerecht om van te smullen!
- Cook Time: 40 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 4–6 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Griekse Keuken
Ingredients
- Voor de gehaktstaven:
- 700 gram (half-om-half) gehakt
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 eetlepel fijngehakte verse oregano
- 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
- ½ theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels broodkruim
- 1 groot ei
- zout & peper
Voor de tomatensaus:
- 1 blik tomatenstukjes (ca 400 gr)
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 kaneelstokje
- 2 takjes verse oregano, van de takjes gerist
- 2 takjes verse munt, van de takjes gerist
- peper & zout
- olijfolie
Instructions
- Maak als eerste de gehaktstaven: meng in een kom het gehakt, met de sjalotjes, knoflook, fijngehakte oregano, fijngehakte peterselie, paprikapoeder, broodkruim en het ei. Breng op smaak met zout & peper en kneed goed door. Vorm hier vervolgens 16-20 gehaktballen of gehaktstaven (kleine, dikke, sigaren) van.
- Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak hierin de keftedes rondom aan, op middelhoog vuur. Zorg dat alle kanten goed dichtgeschroeid zijn. Schep de gehaktballen/staven vervolgens uit de pan en zet apart.
- Vervolgens ga je de tomatensaus maken. In de gebruikte pan bak je de ui rondom glazig. Voeg het blik tomatenstukjes toe, samen met het kaneelstokje, de blaadjes oregano en munt en 1-2 kopjes water. Breng aan de kook op middelhoog vuur en breng op smaak met peper & zout.
- Leg de keftedes in de tomatensaus en verlaag het vuur naar middelmatige temperatuur. Laat de gehaktballen/staven sudderen in de tomatensaus gedurende 15 minuten.
- Verwijder het kaneelstokje uit de pan en serveer de Griekse gehaktballen in tomatensaus direct. Keftedes zijn heerlijk met gekookte rijst, of gebakken aardappels.
Kali Orexi! (= Eet smakelijk!)
groetjes, Betty
Kali Orexi (= Eet smakelijk!)
Groetjes, Betty
Danella
Ziet er goed uit! Vaak gegeten in Griekenland:).
Betina Oostveen
Ha! wat leuk om te horen!
Trijntje
Hallo Betina
De halfomhalf gehakt is hier niet ongekruid te koop
De rundergehakt wel ,dan kan ik die wel nemen denk,ik??
Betina Oostveen
uiteraard kan rundergehakt ook! Het vlees wordt dan wel ietsjes droger, omdat het minder vet bevat.
Maar de smaak liegt er niet om 🙂
Eet smakelijk alvast
Maggie
Vanousdher doe ik er ook een flinke scheut Metaxa door heen en citroenrasp.
Betina Oostveen
Bedankt voor de tip!
Babette
Hoi, bij de ingrediënten van de keftedes staat een eetlepel peterselie. Bij de bereidingswijze wordt daar niet meer over gesproken, maar wel over munt. Moet de munt i.p.v. de peterselie of gewoon gezellig erbij?
Betina Oostveen
Hi Babette, sorry voor de verwarring en ik heb het meteen aangepast:
De gehaktstaven maak je met oregano en peterselie (lekker hartig)
en de saus met oregano en munt (tikkeltje zoetig)
maar je mag dit ook onderling uitwisselen hoor. Krijg je vanzelf wel weer een nieuwe lekkere smaakcombinatie van.
Eet smakelijk alvast!
Babette
Dank je wel Bettina! We hebben het gisteravond gegeten, héérlijk! Ik was iets te zuinig met het zout. We gaan het voor vanavond weer maken (gisteravond was proefdraaien), dus dan ga ik iets scheutiger zijn!
Betina Oostveen
Super leuk om te horen Babette!
En geniet er ook de volgende keer weer heerlijk van!!
Groetjes!
John van der Vliet
Hallo Betina
Net terug uit zonovergoten Parga, waar we dit gerecht als starter aten bij restaurant Baross aan de haven.
De vader van de eigenaar heeft een recept waarbij de ballen juist krokant van buiten zijn, en heerlijk smeuig van binnen.(echt een aanrader)
Ik vermoed dan ook dat hij ze pas bij het serveren overdekt met de saus, anders wordt het alsnog een zacht “jasje”
Je kunt dit recept ook heerlijk maken met gepureerde (geroosterde puntpaprika), in plaats van de tomaten.
Voor de dame uit een eerdere review, die zei dat er geen halfom gehakt verkrijgbaar is, half runder, half lamsgehakt is ook heeeeeeel lekker.
Betina Oostveen
Hi John, wat leuk om te horen!
En super bedankt voor de mooie variatie tips, die kunnen we een volgende keer dan toepassen!
Fijne dag!
Christine en Peter
Beste Betty, wij hebben vandaag jouw gehaktballetjes gemaakt ! Overheerlijk. We waren net even terug in Griekenland ! Dank je wel.
Betina Oostveen
Dat is super leuk om te horen! Dank jullie wel 🙂
Annelies
Hi Betina,
Ik zou dit recept graag een dag van te voren willen voorbereiden (in ieder geval de gehaktballetjes). Kan dit en zo ja, hoe kan ik dit het beste doen?
Alvast bedankt!
Betina Oostveen
jazeker. Je kunt ze gewoonweg in de saus bewaren, in een afgesloten bakje in de koelkast. Of bak alleen de keftedes, maak de volgende dag de saus en warm ze daarin op. (altijd max 3 dagen houdbaar)
Erik Rouwenhorst
Hoi die Bentina
Al vaker gemaakt en elke keer weer iets bijgeleerd.
Gisteravond het gehaktgekruid en in de koelkast gezet om de kruiden nog meer in het gehakt te laten komen. Voor het aanbraden van de gehaktballetjes bestrooi ik het met een beetje bloem en rol ze nogmaals even licht. Hierna aanbraden in de olijfolie om daarna in de airfryer te doen. Als dit klaar is al het vocht gebruiken voor de saus te maken. Hierdoor krijg je lekkere knapperige balletjes. Daarna na het maken van de saus de balletjes overgieten met de saus en dan heerlijk smullen.
Succes met je andere gerechten.
Betina Oostveen
Er zijn meerdere wegen die leiden naar de Akropolis 🙂
Hartelijk dank voor deze tips Erik!
Chris
Wat een heerlijk recept. Maar een teentje knoflook extra in de gehakt (en in de saus) maakt het allemaal nog beter. Ik heb het al verschillende keren gemaakt (met opgebakken aardappeltjes) en het is elke keer weer een feest.
Betina Oostveen
Wat ontzettend leuk om te horen dit! Geniet er heerlijk van!