De Griekse keuken houdt veel meer in als enkel een ‘ Mixed Grill’, zoals sommigen denken. Het is een gegeven dat vlees vaak terugkomt in de Griekse keuken, maar dan ook in meer ‘landelijke’ gerechten, zoals deze Keftedes.
Op het eerste gezicht zou je denken dat het gewoonweg gehaktballen in tomatensaus zijn, maar niets is minder waar. De explosieve en kruidige smaak zorgt voor een smakelijke verrassing en menigeen die ik dit recept heb laten proeven, zal het ook nooit meer vergeten.
Gehaktballen in tomatensaus stoven
Deze Griekse gehaktballen in tomatensaus heten ‘ Keftedes‘ . Traditioneel is mij aangeleerd om er gehaktstaven van te maken, maar in andere delen van Griekenland draait men er simpelweg gewoon ronde balletjes van. De heerlijke smaak dank je met name aan het gebruik van oregano, en dan ook niet te zuinig hoor. Het zijn immers Grieken, geen Nederlanders. Een extra teentje knoflook kan ook zelfs geen kwaad. En dan lekker laten sudderen in tomatensaus, daar blijft het vlees zo lekker mals van.
Keftedes of bifteki
Hoewel ik keftedes als hoofdgerecht bij het diner serveer, kun je ook kleinere balletjes maken en deze serveren als borrelhapje. Bij sommige Griekse restaurant kun je vaak ook wat mezze bestellen, een soort Griekse tapas, en dan kom je dit gerecht waarschijnlijk op de kaart tegen als bifteki en dan worden ze nog eens extra gevuld met een blokje feta. Maar mijn favoriete Griekse gehaktstaven serveer ik het liefst met gebakken aardappels uit de oven en wat gegrilde courgette. Eventueel nog een stukje brood erbij om die heerlijke saus lekker mee op te deppen. Die Grieken weten wel wat lekker is.
PrintRecept: Keftedes (Griekse gehaktballen in tomatensaus)

- Cook Time: 40 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 4–6 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Griekse Keuken
Ingredients
- 700 gram (half om half) gehakt,
- 2 sjalotjes, gesnipperd,
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst,
- 1 eetlepel fijngehakte verse oregano,
- 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie,
- 1/2 theelepel paprikapoeder,
- 2 eetlepels broodkruim,
- 1 groot ei,
- zout & peper.
Voor de tomatensaus:
- 1 blik tomatenstukjes, van goede kwaliteit,
- 1 grote ui, gesnipperd,
- 1 kaneelstokje,
- 2 takjes verse oregano, van de takjes gerist,
- 2 takjes verse munt, van de takjes gerist,
- peper & zout,
- olijfolie.
Instructions
- Maak als eerste de keftedes: Meng in een kom het gehakt, met de sjalotjes, knoflook, fijngehakte oregano, fijngehakte peterselie, paprikapoeder, broodkruim en het ei. Breng op smaak met zout & peper en kneed goed door. Vorm hier vervolgens 16-20 gehaktballen of gehaktstaven (kleine, dikke, sigaren) van.
- Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak hierin de keftedes rondom aan, op middelhoog vuur. Zorg dat alle kanten goed dichtgeschroeid zijn. Schep de gehaktballen/staven vervolgens uit de pan en zet apart.
- Vervolgens ga je de tomatensaus maken. In de gebruikte pan bak je de ui rondom glazig. Voeg het blik tomatenstukjes toe, samen met het kaneelstokje, de blaadjes oregano en munt en 1-2 kopjes water. Breng aan de kook op middelhoog vuur en breng op smaak met peper & zout.
- Leg de keftedes in de tomatensaus en verlaag het vuur naar middelmatige temperatuur. Laat de gehaktballen/staven sudderen in de tomatensaus gedurende 15 minuten.
- Verwijder het kaneelstokje uit de pan en serveer de Griekse gehaktballen in tomatensaus direct. Keftedes zijn heerlijk met gekookte rijst, of gebakken aardappels.
Kali Orexi (= Eet smakelijk!)
Groetjes, Betty