Ga je binnenkort weer borrelhapjes maken? Zet dit recept voor muhammara op je lijstje! Deze eenvoudige dip met geroosterde paprika en walnoten is een tikkeltje zoet en past perfect bij pita broodjes of stukjes groenten.
Borrelhapjes met verschillende soorten dips
Diegenen die deze website al wat langer volgen weten het maar al te goed: Betty houdt van borrelen en een goede dip mag dan absoluut niet onbreken! Het liefst maak ik borrelhapjes met verschillende soorten dips en zet hier een grote mand afgebakken (pita)broodjes bij. Van zelf hummus maken van gedroogde kikkererwten, aubergines grillen voor een kommetje baba ganoush, of aan de slag met yoghurt om zelf labneh te maken. Ik draai mijn hand niet om voor een goede dip! Maar er ontbrak al een poosje een wat zoete dip op tafel en die heb ik nu dan eindelijk gevonden in deze Muhammara dip!
Wat is muhammara dip?
Muhammara is een stevige dip van geroosterde rode paprika en walnoten! Het vind zijn oorsprong in Syrie en wordt ook in omliggende landen gegeten met een stukje pita brood of platbrood. Deze dip kom je dus ook tegen bij Libanese restaurants, maar ook Turkse keuken en Arabische landen. Ik heb er voor gekozen om de zoetere punt paprika’s te roosteren. Maar je kunt ook gegrilde paprika’s uit pot of gedroogde paprika’s gebruiken. Door de walnoten krijg je een mooie bite en romigheid. Maar het maakt de dip ook redelijk gezonde. Er worden van origine geen granaatappelpitjes gebruikt in de muhammara, enkel granaatappel melasse (stroop). De pitjes staan natuurlijk wel mooi ter decoratie of voor erbij!
Recept video: Muhammara dip
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Muhammara dip
Ga je binnenkort weer borrelhapjes maken? Naast de bekende hummus, of baba ganoush zet je ook dit recept voor muhammara op je lijstje! Deze eenvoudige dip met geroosterde paprika en walnoten is een tikkeltje zoet en past perfect bij pita broodjes of stukjes groenten.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 45 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: dips, sauzen etc
- Cuisine: Mediterrane
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 4 rode punt paprikas
- 100 gram gepelde walnoten,
- 1 flinke tl gemalen komijn,
- sap van een halve citroen
- 2 teentjes knoflook
- halve theelepel ‘crushed chili’s of cayennepeper
- 4 el granaatappel melasse,*
- olijfolie van goede kwaliteit,
- peper & zout.
- Pita broodjes
( * Je kunt de granaatappel melasse ook vervangen door 2 el balsamico azijn en 2 eetlepels honing.)
Voor erbij:
- gesneden rauwkost,
- flatbread, (zelfgemaakte) naanbroodjes of pita broodjes.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht).
- Halveer de paprika’s en verwijder de steel en zaadlijsten. Leg de paprika’s op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrooi met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout. Rooster de paprika’s 30 minuten in de oven.
- Ondertussen pel je de knoflook en snijd fijn. Pers tevens de citroen uit en vang het sap op. Tip: prik met een vork in de citroen om meer sap los te maken.
- Haal de paprika;s uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen. Verwijder eventuele zwarte vellen.
- Doe de knoflook, granaatappelmelasse, walnoten, citroensap, komijn en cayennepeper in de kom van je keukenmachine. Voeg de geroosterde paprika’s toe en meng alles tot een grof mengsel. Proef tussendoor even de dip en breng desnoods nog wat meer op smaak met zout & peper of zelfs citroen.
- Serveer direct of bewaar in de koelkast in een afgesloten bakje (max. 1 week).
Eet smakelijk!
Notes
Serveertip! de muhammara dip eet je met wat flatbread of afgebakken pita’s. Gebruik zelfs als boterham beleg – lekkere dikke plak zuurdesembrood! – en verkruimel er dan feta kaas overheen!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je muhammara dip zelf wilt maken!
Henny
Dank je wel voor het recept, super lekker is het, evenals je baba ganoush die ik ook regelmatig maak.
Groet Henny
Betina Oostveen
Goed om te horen Henny,
dank je wel!