Deze gebakken rijst met ketjap tofu is ideaal voor left overs. Zelfs de rijst kun je het beste bakken als je deze gekoeld uit de koelkast haalt. En wat heb je verder nog voor groenten in de la liggen? Voeg deze vooral toe aan dit gerecht dat zich uitstekend leent voor kliekjes.
Heb jij rijst ook wel eens gebakken? Dat geeft net een andere smaak aan de korrels en is weer eens wat anders. In Ghana, waar ik een tijdje heb gewoond, was dit heel gebruikelijk. De overgebleven rijst van de avond ervoor werd voor de lunch (of zelfs ontbijt) weer even opgebakken en smullen maar.
Nog meer recepten met tofu
Eigenlijk eet ik veel te weinig gerechten met tofu of tempeh, terwijl dit juist heerlijke volwaardige vervangers voor een stukje vlees kunnen zijn. En door tofu te marineren maak je er de heerlijkste gerechten mee zoals deze gebakken rijst met ketjap tofu. Maar we hebben nog meer lekkere recepten met tofu voor jullie, bijvoorbeeld deze Pinda Tempeh Salade en deze Chili Sin Carne met Tofu. Of zelfs deze Japanse teriyaki tofu spiesjes met bimi. Alle drie een groot succes, dus zet tofu wat vaker op het menu!
Recept: Gebakken rijst met ketjap tofu
Deze vegetarische wokschotel met gebakkan rijst en gemarineerde tofu is een heerlijke doordeweekse maaltijd.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 45 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Aziatische keuken
Ingredients
- 130 gram rijst
- 220 gram tofu
- 0.5 gele paprika
- 2 bosuitjes
- 1 ui
- 3 stelen paksoi
- 150 gram sugarsnaps
- 2 teentjes knoflook
- Olie om te bakken
- Peper en zout.
Ingrediënten voor de marinade:
- 3 el. ketjap
- 1 el. gembersiroop
- 1 el. olie
- 1 el. citroensap
- 5 gram verse gember
- 1 teentje knoflook
- Peper en zout
Instructions
- Snij de tofu in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm en doe de blokjes in een ruime kom. Schil de gember en het teentje knoflook en snij heel fijn. Meng dit in een kommetje met de ketjap, gembersiroop, olie, citroensap en wat peper en zout. Schep de marinade door de tofu en laat ongeveer 30 minuten intrekken.
- Zet een pan met ruim water op het vuur en bereid hierin de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Laat na de kooktijd afkoelen.
- Snijd de bosuien in dunne ringen. Pel de knoflook en pers deze uit. Ook snij je de paprika in blokjes en de ui en paksoi in dunne reepjes. Van de paksoi kun je zowel de stengel als het blad gebruiken.
- Snij de uiteinden van de sugarsnaps. Breng water aan de kook en kook daarin de sugarsnaps in enkele minuten gaar.
- Verwarm wat olie in een wokpan op middelhoog vuur en bak daarin de ui glazig. Voeg vervolgens de paprika, bosui, paksoi, tofu, (voorgekookte) sugarsnaps en knoflook toe en bak enkele minuten mee. De overgebleven marinade giet je ook in de pan erbij.
- Zodra de rijst is afgekoeld schep je dit bij de wokpan en bak enkele minuten mee. Roer regelmatig door zodat het niet aanbakt. Voeg eventueel wat extra olie toe. Proef en voeg naar eigen smaak nog peper en zout toe.
Eet smakelijk! Liefs, Nanda
Marga van de Koevering
Vandaag voor de eerste keer recept uitgeprobeerd, heerlijk. Volgens mij mist bij de ingrediënten 1 ui?
Betina Oostveen
Bedankt Marga,
dat moet zijn de bosuitjes dus ik pas het meteen even aan!
marianne
de ui lijkt idd te missen in de lijst met ingredienten. Er gaat een ui en bosui in, toch?
Betina Oostveen
Hi Marianne,
dat klopt, ik zal het meteen even aanpassen! bedankt voor het doorgeven!